Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do denona pma1500ae w dużym pokoju

kil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem założyć oddzielny wątek i nie zaśmiecać pozostałych

Co myślicie Panowie o monitorach w salonie ok 30m2 otwartym na jadalnię i kuchnię (łączenie ok 50m2) podłączonych do Denona pma1500ae. Powyższy wzmacniacz mam od kilku lat i z Jamo d570 grał nawet przyjemnie, niestety jestem zmuszony do zmiany kolumn, ponieważ jamo są za duże do warunków panujących w salonie (nie mam ich jak postawić) i dlatego potrzebuje monitorów na odpowiednich stand'ach. Mam na myśli fakt, że wzdłuż ściany przy której mają stać głośniki jest długa półka kominkowa o wysokości ok 30cm, więc jakbym postawił na tym jamo D570 to musiałbym chyba siedzieć na drabinie żeby dobrze słyszeć, a tak niskie standy załatwią sprawę. Monitorki do wszelakiej muzyki na średnim poziomie głośności, będą pogrywały także w tle przez większość dnia.

Pierwsze pytanie to jakie monitory możecie polecić do powyższego wzmacniacza?

W ucho w salonie audio wpadły mi w ucho Chario Constellation Delphinus i Monitor Audio Silver RX2 - nawet przyjemnie to grało, ale nie słyszałem razem z pma1500ae. Druga opcja to słabszy monitor i do tego subwoofer, powiedzmy Velodyne.

Drugie pytanie odnośnie samego denona, prawdopodobnie będę miał okazję sprzedać go za jakieś 2000 i tutaj pytanie czy za kwotę ok 2500 znajdę wzmacniacz który odpowiednio napędzi monitory w dużym salonie? Czy warto go sprzedawać, czy nie jest za słaby do wysterowania monitorów?

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za rady i opinie

kil, 2 Kwi 2010, 21:29

>Witam, postanowiłem założyć oddzielny wątek i nie zaśmiecać pozostałych

>

>Co myślicie Panowie o monitorach w salonie ok 30m2 otwartym na jadalnię i kuchnię (łączenie ok 50m2)

>podłączonych do Denona pma1500ae. Powyższy wzmacniacz mam od kilku lat i z Jamo d570 grał nawet

zechcesz wkleić zdjęcie miejsca w którym chcesz postawić kolumny ? szczególnie półki kominkowej :)

kali77, 3 Kwi 2010, 07:10

>Zadaj to pytanie w klubie donona.Tutaj znowu pojawią się same

>trole.

zadał pytanie tu, więc obawy miał niewielkie, ale jak widać ucichł a sprawa jest ciekawa.

Z tego co pisze wynika, że kolumny miałyby stać na półce. Nie wiadomo z czego jest ta półka. Jeżeli murowana, to jako podłoże dla kolumn może być, jeżeli z drewna lub czego innego, to gorzej a nawet dużo gorzej. Wklejając zdjęcie półki było by wiadomo.

Martwi się o "napędzenie" kolumn. Np. Chario nie potrzebują mocnego wzmacniacza. Denon którego posiada, nie jest słaby mocowo, ale można mieć pretensje do jego walorów dźwiękowych. Za mało informacji od założyciela, który chyba, gromadzi wodę na śmigusa i kombinuje jak pokropić wszystkie panienki w okolicy.

Wkleję zdjęcie jak będę je w stanie zrobić, czyli jak wrócę do domu. Wydaje mi się, że półka nie nadaje się do niczego ponieważ jest z drewna.

Poza tym słyszałem od sprzedawcy w sklepie, że chario potrzebuje mocnego wzmacniacza i z denonem 1500 może być problem.

pozdrawiam

drewniana półka jest faktycznie do niczego, poza wazonikiem :0

chario o których piszesz, mają efektywność 90dB, sugerowana moc wzmacniacza do tych kolumn: 50-120 W przy 4 Ω.....więc, problem jest,... ze sprzedawcą, którego miałeś okazję słyszeć.

Problem polega na tym, że chciałbym kolumny przysunąć jak najbliżej ścian (głównie ze względu na dzieci) jednocześnie nie rozbierając półki obok kominka, chociaż już powoli zaczynam się oswajać z częściowym jej rozebraniem. Co myślicie na temat monitorków w takim pokoju? (ma on ok 30m2+ z lewej strony otwarty na jadalnię i kuchnię ok 25m2). Myśleć o samych monitorach, o tańszych monitorach + subwoofer, czy powinienem się ukierunkować na podłogówki? W chwili obecnej na moment podłączyłem denona do mission i bardzo przyjemnie to grało - na pierwszy rzut ucha w porównaniu do jamo jest bardzo dobrze jeżeli chodzi o średnie tony, góra już tak nie kłuje uszu, niewątpliwym minusem jest mniej szczegółowy dźwięk. Po krótkim teście już wiem, że większość czasu potencjometr w pma1500 będzie ustawiony na godzinie ok 8:45:).

Pozdrawiam i czekam na wszelkie rady

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kil,

1) Jak postawisz monitorki na standach przy samej ścianie, to nie będziesz miał stereofonii i będziesz miał problemy z basem. Stawianie kolumn przy samej ścianie w takim ogromnym pomieszczeniu to grzech śmiertelny ;o)

2)Widzę, że masz małe szkodniki w domu - lepiej nie kuś losu monitorkami na standach, bo może skończyć się rozwaloną kolumną i nie daj Boże, rozwaloną główką

3) W Twoim pomieszczeniu (patrząc na zdjęcie) będziesz odsłuchiwał w dalekim polu, nie upieraj się przy monitorach. Ostatnio na allegro jest dużo Monitor Audio GS20 za dobre pieniądze, do muzyki jaką słuchasz będą jak znalazł, poza tym są ciężkie, na solidnych, szerokich cokołach, dzieciaki ich nie przewrócą, poza tym ładnie wyglądają.

Pozdrawiam

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

>>>kil,

A może od narożnika wersalki w kierunku kominka przeciągnąć jakiś sznur (może być ozdobny, z kutasami na przykład) i wyjaśnić dziatwie, że za niego przechodzić nie wolno. Za nie przechodzenie przez sznur - nagroda - cukierek smaczny jakiś! Da radę wyjaśnić czy nie? Wtedy mógłbyś mieć kolumny jakie chcesz i ustawione jak należy.

Pozdro,

Yul

Czy jeżeli będzie rzeczywiście problem z ustawieniem kolumn to czy warto według was zawracać sobie głowę lepszymi konstrukcjami np. Triangle Altea lub Monitor Audio RX6 lub RX8? - w takim wypadku zaczynam się zastanawiać czy nie przyoszczędzić jeżeli i tak źle zagra

Fakt ze akustyka ma duze znaczenie, ale nie przesadzajmy do tego stopnia zeby kupywac jakies gorsze kolumny niz mozemy. Wystarczy zachowac kilka podstawowych warunkow ustawienia i moze byc OK.

?👈

Będę wdzięczny za wskazówki odnośnie możliwości ustawienia kolumn w takich warunkach, zakładając, że zmodyfikuje półkę kominkową tzn będzie można postawić tam kolumnę.

• 1 rok później...

Witam ponownie, temat powrócił jak bumerang. Wstrzymałem się przez rok - maluchy podrosły...

Panowie będę wdzięczny za rady....co postawić przy TV....monitory, kolumny? jakie? w tym momencie chodzi mi także o estetykę, dźwiek stereo swoją drogą, ale estetyka też jest istotna..

pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie rady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.