Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity A1 - dobór kolumn.

joker82

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałbym przywitać się z wszystkimi forumowiczami. Jestem tu nowy, wynika to z tego iż dopiero w ostatnim czasie wciągnął mnie temat audio.

Może od razu przejdę do rzeczy.

Udało mi się nabyć Musical Fidelity A1 i jestem na etapie dobierania kolumn do niego.

Przejrzałem forum pod tym względem i mam kilka opcji ale potrzebuje Waszego potwierdzenia, komentarza i przede wszystkim porady które kolumny wybrać. Wiadomo że kolumny to subiektywna sprawa ale przecież napewno można "coś" dobrać co będzie współgrało z charakterystyką i barwą dzwięku wzmacniacza.

DOBÓR KOLUMN - ograniczenia sprzętowe i indywidualne:

- wzmacniacz: Musical Fidelity A1

- budżet na kolumny 800 - 1200 zł (używane)

- powierzchnia pokoju: 18 m2.

- kable: NAIM

- z tego co słyszałem MF A1 lubi kolumny 8 ohm

Myślałem o: a) Acoustic Energy AE100, AE109, AE120, AE Energy Evo Three, Energy Aelite 3

b) KEF IQ5, KEF IQ7

c) jakieś kolumny IKON (ale te pewnie drogie)

Co polecacie "coś" z powyższego czy macie jakąś inna sprawdzoną opcję?

Dzięki serdeczne za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/62808-musical-fidelity-a1-dob%C3%B3r-kolumn/

przeszukalem rożne źródła i cieżko znaleźć te Kelly. znalazłem niby ogłoszenie na KT3 (to skrót od tych Kelly) ale ogłoszenie z grudnia 2009 i cena 2200 zł co jest poza moim zasięgiem. Myślę poważnie nad tymi Acoustic Energy 120 (trójdrożne)...

JMlab Focal Chorus 705

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam AE 100i oraz AE109, z połączenia z MF A1 zdecydowanie lepiej wypada para MF i AE100. Jeżeli nie będzie Ci brakowało niskiego zejścia to jest to dobre połączenie. A1 z AE109 już tak fajnie się nie zgrywa - i wychodzi nic specjalnego. Połączenia z AE120 nie znam ale ja osobiście bym spróbował /są chyba 8 ohmowe./ Tak na marginesie to seria 100 była bardziej udana niż EVO. Do małych składów, wokalistyka i takie tam klimaty to AE100 są super. W 18m2 się sprawdzą do wyżej wymienionej muzyki. AE120 chyba bardziej uniwersalne z uwagi na niższe zajście i większe natężenie dźwięku. Rock, ciężkie granie to raczej AE120. Napisz może jakiej muzy słuchasz i co jest dla Ciebie istotne w dźwięku? Dźwięk z AE jest dosyć szybki i twardy nie każdy to lubi. Najlepiej to posłuchać samemu, każdy odbiera to subiektywnie. Pozdrawiam.

do "artPaw": możesz napisać coś więcej na temat tych kolumn? nie jestem pewien ale chyba sa 6 ohm?

do "cosmotherapy": znalazłem nowe za 680 zł więc nie wiem czy jest sens brać używki za co najmniej 500 (tak wynika z przebiegu aukcji), ale moje pytanie jest czy masz/słyszałeś/próbowałeś te kolumny?

do "Bidon": wiedziałem że dobór kolumn będzie trudny tym bardziej że nie mam rozeznania w kolumnach z tej innej półki. tzn. w przeszłości były jakieś Unitry, Philips-y, Scherzo itp. ale teraz szukam czegoś bardziej wysublimowanego.

jeśli chodzi o muzykę to do tej pory słuchałem radia ze streamu, głównie radio Eska, Movin 997, Złote przeboje, audycje Pierwszego Radia. Dokładniej będą to tak zwanr kawałki "na czasie", jakieś house, RNB, Pop jak jest jakaś imprezka, ale czasami także muzyka klasyczna, rzadko ale czasami Jazz. Chyba łatwiej będzie mi napisać czego nie słucham i co mnie drażni czyli: techno, cięzki rap, disco polo :). Mam nadzieję że to coś pomogło.

ile można "zapłacić" za takie AE120? czy 1000 zł za używki to dużo?

a jaka cena za używki za AE100?

"Bidon", poważnie sie nad nimi zastanawiam... myślałem że 109 lepiej grają na MF A1 ale właśnie o taki komentarz mi chodziło. Pozdrawiam.

Jest dwóch uzytkownikow MA A1 + " AE "dwójki"

dominion

michal071

Warto ich zaczepić.

AE100 słyszałem w zeszłym roku i byłem pod dużym wrażeniem. Kultura dźwięku prawie jak sonus faber concerto i nadspodziewanie nisko schodzący bas. W małym pokoju 10m / wzmacniacz exposure 2010. Konkretnie te egzemplarze u Macieja w domu. Są w doskonałym stanie.

Ukryta Zawartość

Pytanie o to jak zagrają w 18 m jest otwarte. Jeżeli przypadkiem planujesz ustawienie kolumn w klasycznym układzie trójkąta z bazą poniżej 2m , powinno być ok.

6 ohm które podaje AE bym się nie przejmował. To stosunkowo łatwe do napędzenia kolumny.

Ukryta Zawartość

Ciekawe 8 ohm Spendor Prelude dla kaloryfera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja wcześniej pisałem, że ja bym spróbował AE120. Tylko, że ja mam AE100 i AE109 i z serii "100" tylko AE120 nie słyszałem /ciekawość/. Kiedyś, po odsłuchu AE100 kupiłem AE109 bo myślałem że będzie jeszcze lepiej a tak nie jest. Myślę, ze nie ma co gdybać tylko brać sprawdzone połączenie tzn. AE100. Jakiegoś nisko schodzącego basu to one nie mają, ale też nie robią efektów zastępczych. Bas /nie dźwięk/ jest właśnie szybki i twardy. Kolumny są neutralne i grają dobrze każdy rodzaj muzyki, ale mają swoje ograniczenia. Z tak małej membrany nisko schodzącego basu się nie uzyska. Jeżeli szukasz wysublimowanego dźwięku to taki właśnie jest. Pytałem czego oczekujesz od dźwięku czy zależy ci na basie: szybkim-kopiącym, nisko schodzącym-masującym brzuch, czy może najważniejsze jest średnie pasmo - wierność głosu ludzkiego, czy może góra pasma, wszystkie smaczki przeszkadzajki itp. lub może stereofonia, znikanie kolumn w pokoju, głębia i szerokość sceny itp. itd. Przedstawienie tych aspektów pozwoli lepiej dobrać kolumny do twoich preferencji. Jeżeli chodzi o ceny to uważam, że 600 zł za AE100i w dobrym stanie i kolorze różanym /dużo ładniejsze/ jest dobrą ceną. 1000 zł za AE1200 jest również bardzo dobrą ceną, oczywiście przy dobrym stanie. Jak wcześniej pisałem wszystko jest subiektywne. Znam osoby z forum dla których AE100 to kiepskie kolumny, które zupełnie nie wpisały się w ich gusta.

Poprawka!

Dzisiaj byłem w salonie Audio w Krakowie, posłuchałem kilka monitorów w pomieszczeniu 29 m2 co właśnie ta powierzchnia uświadomiła mi że mam pokój porównywalny powierzchniowo właśnie z tą ze Studia. Wiem, moja wina i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Dzisiaj zmierzyłem pokój, okazuje się że ma 23 m2.

I te 23m2 w moim odczuciu zmienia diametralnie moje wymagania. Na dodatek posłuchałem monitory i porównałem je z kolumnami podłogowymi, i monitory wypadły DUŻO lepiej (nawet w takim dośc obszernym pokoju!). Więc teraz jestem pewien że chce monitory, dzwięk się nie gubił w porównaniu do kolumn.

Oczywiście przedstawiono mi ofertę. Były to duńskie Dynaudio do pomieszczeń do 25m2 z 17,5 cm zwrotnicą średnio-niskotonową. Właśnie powiedziano mi że raczej trzymać sie takich średnic tzn. troche większych monitorów, że poniżej 16-17 cm nie wydolą w moim pokoju (po prostu za dużo powietrza do przetłoczenia).

Drodzy forumowicze doradzcie coś.

Czy te "SPENDOR PRELUDE" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) dadzą radę w moim pokoju (chodzi o tekst "doskonale do pomieszczeń ok 15-25 m") czy szukać dalej?

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam MF A1 + AE Aelite 2 od prawie roku, reszta gratów w o mnie. Podczas tego okresu kilkakrotnie zmieniałem pokój i powiem, że w pomieszczeniach poniżej 18m2 jest kicha. Dźwięk ciężki, bas wielgachny. Prawdziwa katastrofa była słuchać ich w pokoiku ok 8m2. Teraz mam 26m2 prostokąt i to jest jak na razie najlepsze rozwiązanie.

Podstawa to dobrze nagrane płyty. Z tego powodu większa połowa nagrywanej kolekcji poszła do śmietnika. W dzwięku brakuje mi wysokich tonów, ten efekt udało mi się poprawić wpinając głośnikowe genesis silwer spiral. Słucham różnej muzyki, moim zdaniem lepiej wypada muzyka wolna, nastojowa, pop, kobiece wokale itd. od wszelkiego metalu. Niektóre ciężejsze składy też bywają dobre ale tylko do godz. 11.00 potencjometru. Powyżej nie gra już czysto, dynamika blednie, widać że kolumny zagrają jeszcze głośniej ale nie na MF A1. Na 11.00 gra naprawde głośno.

Myślałem zmienić na jakiś wyższy model MF np A308, monobloki ma50, ma65; ale szybiej chyba kupie jakąś lampe...

joker82

Tylko nie stań się ofiarą cwanego sprzedawcy. Opcja Dynaudio + A1 raczej odpada. Może w salonie Audio pozwolą ci podłączyć do nich twój kaloryfer. Powinien się mocno pogubić grając z dynkami.

Powędrowanie do tego salonu ze swoim wzmacniaczem pozwoliłoby ci ocenić jego możliwości z różnymi kolumnami z bieżącej oferty.

Spendor Prelude + A1 w ponad 20 metrach ja bym się nie bał. To tzw. "łatwe" dla wzmacniaczy głośniki. 20cm bas w BR zrobi swoje. Bardzo istotne są solidne / to nie znaczy drogie / standy. nie zapomnij o tym.

505/263/280mm

Spendor Bextrenen 200mm/ 40mm coil

Audax 25mm

Cross-over point: 3kHz

Frequency Response: +/- 2,5dB 50Hz to 20kHz

Pair Matching: +/- 0,75dB

Power Handling: 70 watts

Sensitivity: 90 dB 1watt/1 metre

Maximum SPL 105dBA 1 metre

Nominal Impedence: 8 Ohms

Zdecydowałem się i kupiłem AE Aelite 2, nówki w cenie 1300 zł.

Miałem dylemat czy oby czasem AE100i nie wystarczą i już nie wspomnę że są tańsze. Ostatecznie brałem jeszcze pod uwagę właśnie te AE100i z "ogłoszeń" ale cóż zaryzykowałem, mam nadzieję że te AE Aelite 2 się spiszą.

Teraz, mam inny problem: kable.

Znajomy od którego miałem dostać NAIM-y rozmyślił sie i teraz myślę o kablach.

Do zestawu MF A1 i monitorów AE polecono mi QED Silver Spiral ale trochę drogie są te kable.

potrzebuję dwa kawałki minimum 2,80m. Co polecacie?

Budżet to nie więcej niż 400 zł.

Myślę o używkach:

a) Audionova illuminator mk3

b) CHORD ODYSSEY

c) Ultralink Matrix 2

d) Naim

Czy dozbierać trochę kasy i jednak te QED-y brać?

P.S. jeszcze tylko standy ale te zakupię niestety w maju.

"futu" kolumny już są zakupione i w drodze do mnie kurierem - są to nowe AE Aelite 2.

"Kazelot" nie to stara A1, ale to chyba lepiej ...?

"dominion" jeszcze raz dzięki za poradę, tak właśnie kiedyś zasłyczałem że QED rozjaśnia dźwięk. te NAIM-a odpuszczam. za kable tak jak napisałem nie więcej niż 400 żł, więc Silver Spiral też odpadają (160 zł/metr :D !).

o co chodzi z tymi "Taśmami" do kolumn zamiast kabli? to jakaś nowinka technologiczna czy trochę taki produkt żeby "uzupełnić" półkę z kablami?

joker82, 9 Kwi 2010, 21:03

>ściągane są zza Odry. miałem dylemat czy nie lepiej kupić w PL ze względu na gwarancję ale może

>będzie ok.

hm...ceny w kraju są powyżej 3 tys, podana cena 1,3tys, jest dziwna, że aż tak niska ...

jeśli ktoś się orientuje w kablach QED to chciałbym prosić o poradę.

na Silver Spiral mnie nie stać (160 zł/mb) ale tak do 40-50 zł/mb przeboleje.

do zestawienia MF A1 oraz AE Aelite 2 najlepsze będą:

1) QED X-Tube XT-300 50 zł/mb

2) QED Silver Anniversary XT 30 zł/mb ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.