Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Marlux Mx-86 - dobór wkładki

musiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :-)

Zakupiłem taki oto gramofon Marlux MX-86 (to samo co Taya DP-500),prosze o pomoc w doborze wkładki

- wersję tańszą i wersję droższą (z uwzględnieniem jakości gamofonu by nie przepłacać).

Proszę też o identyfikację i wskazanie ewentualnej użyteczności w tym gramofonie wkładek na zdjęciu poniżej

(wszystkie sprawne).

Parametry gramofonu:

Marlux MX-86

Two-Speed Direct-Drive Turntable with Static-balance type S-shaped arm

Marlux MX-86

Description

The Marlux model MX-86 is a high quality 2-Speed manual turntable of the direct-drive servo motor type.

The unit is designed for compatibility with any high-fidelity power amplifier or tuner-amplifier.

The tonearm and shell will accept a wide range of magnetic pickup cartridges.

Specifications

Platter: 310mm aluminium alloy diecast

Motor: AC servo motor

Speeds: 33.33 and 45rpm

Signal to noise ratio: 52dB

Wow and flutter: 0.05% WRMS

Tonearm: static-balanced type tubular s-shape arm

Effective length: 237mm

Overhang: 15mm

Dimensions: 480 x 190 x 380mm

Weight: 8kg

Będę wdzięczny za pomoc. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-100007506 1270977176_thumb.jpg

post-19017-100007507 1270977176_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Cześć, gramofon wygląda pięknie :)

Zielona wkładka to chyba AT95, twarda i wymagająca ciężkiego ramienia. MF105 raczej odłóż na bok. Pomarańczowe to też Audio Techniki ale nie wiem jakie to modele.

Żeby dobrać wkładkę musisz znać odpowiedź na następujące pytania:

- jaki budżet

- jakiego pre będziesz używał, czy tego z integry czy zewnętrznego, czy musisz mieć wkładkę o wysokim sygnale wyjściowym (MM) czy może też być niski sygnał (MC)

- jaka jest masa zastępcza Twojego ramienia (trzeba zdjąć przeciwwagę, zmierzyć nacisk igły (bez przeciwwagi) i od wyniku odjąć masę wkładki i śrub mocujących.

Pozdrawiam

vasa

vasa - dziękuję za odpowiedź :-)

- budżet na wkładkę - najchętniej któraś z tych co mam na jakiś czas, jeżeli zakup - to tez na razie tańszy do czasu gdy będą fundusze na coś lepszego, na ten moment do 150zł.

- pre mam i zewnętrzny (tylko mm) i integrę (MM +MC)

- co do masy - ciężko będzie zważyć, mam tylko gdzieś taki plasticzek podłużny - ale nie wiem jak go użyć i czy go gdzieś znajdę jeszcze.

łasic - ponieważ w tym dziale jestem mało zorientowany - proszę napisz jak mam określić (sprawdzić) stan igieł - co wskazuje na jej zużycie/uszkodzenie, jak powinna wyglądać igła nowa ?

A jak rozpoznać czy ta zamontowana we wkładce igła jest eliptyczna?

Gdzie znajdę taką igłę i czy jakieś firmy - nie firmy tej igły wskazane-nie wskazane?:-)

>łasic - ponieważ w tym dziale jestem mało zorientowany - proszę napisz jak mam określić (sprawdzić)

>stan igieł - co wskazuje na jej zużycie/uszkodzenie, jak powinna wyglądać igła nowa ?

ja też za bardzo nie jestem zorientowany, bo zasadniczo zdrowe podejście jest takie, żeby igłę nieznanego pochodzenia z drugiej ręki po prostu wymienić, możesz jednak najpierw obejrzeć przez lupę czy igła w ogóle jest na catileverze (bo bywa zwyczajnie ułamana), czy cantilever nie jest pogięty itp., do porządnej oceny lupa jednak nie wystarczy, w zasadzie albo mikroskop, albo np. aparat fotograficzny (koniecznie lustrzanka) z pierścieniami pośrednimi (sam obiektyw makro to w zasadzie za mało), zdjęcia igieł znajdziesz i na tym forum, i na wielu innych poświęconych analogowi (vinylengine.com np. jest b. OK)

na słuch stwierdzisz, że igła jest do wyrzucenia, jeżeli dźwięk jest charczący i zniekształcony, z tym, że testować raczej wypada na płycie bezwartościowej i niepotrzebnej, a niezniszczonej, bo jeżdżenie uszkodzoną igłą po krążku cennym i lubianym jest bardzo złym pomysłem

Oto zdjęcie igły w tej AT 11 - fotki to dla mnie akurat nie problem :-)

Proszę o ocenę stanu tej igły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>musiko,

Na podstawie tego zdjęcia, jak dla mnie, to jest bardzo w porzo. Przydałoby się jeszcze podobne zdjęcie od frontu, tak aby ocenić czy cantilever jest prosty.

Zdjęcie od frontu, w świetle halogenowym inaczej już to wygląda :

Ukryta Zawartość

post-19017-100007449 1271012079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cantilever prosty, brak śladów prostowania (w przypadku gdyby wcześniej był pogięty). Tip igły (ostrze) wymaga jednak porządniejszego doczyszczenia. Jeśli zawieszenie cantilevera jest w dobrym stanie, no i sama wkładka (body) również, to powinno dobrze zagrać. Wygląda na to, że możesz mieć z tej A-T 11 jeszcze pożytek.

Pozdro,

Yul

Gość vasa

(Konto usunięte)

>>musiko, 11 Kwi 2010, 13:05

Ze zdjęcia wygląda, że igła w tej wkładce jest OK i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją założyć i posłuchać.

Na dłuższą metę przed wagą nie uciekniesz, na Alle można taką wagę kupić za paręnaście zł np. taką http://www.allegro.pl/item990614670_kieszonkowa_waga_elektroniczna_500g_0_1g.html

Tak na oko to ramię w tym gramofonie jest lekkie (8-10g) i jeśli będziesz kiedyś kupował nową wkładkę to szukaj takiej o podatności 20-25cu. Drugi element który warto brać pod uwagę to szlif igły, im ostrzejszy tym lepiej. Co prawda kilka wielkich wkładek ma szlif sferyczny ale to drogie urządzenia, w przypadku tanich warto zainwestować w lepszy szlif. Wydaje się, że Ortofon 2M byłby dobrym wyborem na początek. Wybór koloru zależy od kasy :)

Yul - dziękuje za informacje, jeszcze spytam wiec tylko - w jaki sposób bezpiecznie krok po kroku wyczyścić ostrze? Nigdy tego nie robiłem, a uszkodzić nie chciałbym...:-)

vasa - dziękuję, wagę przed momentem zakupiłem :-)Czy w tej mojej AT 11 to ostrze jest z tych ostrzejszych, czy wręcz odwrotnie?:-)

Jeżeli mógłbym wybierać wkładkę pod względem brzmieniowym to szukałbym takiej grającej z dobrą podstawą basową, w miarę szczegółowej (ale aby szczegółowość nie była kosztem basu), z zarysowaną średnio sceną...i tym czymś ;-)

Spróbuj alkoholem izopropylowym. Musisz mieć delikatny pędzelek, najlepiej z włókna karbonowego, bo nie będzie wchodził w reakcję z alkoholem ani rozpuszczonymi zanieczyszczeniami. Jak nie masz takiego , to może byc zwykły, byle nowy, nie zapaprany czymś wcześniej. Czyścisz ostrożnie, nie wywierając na igłę nacisku, w kierunku zgodnym z cantileverem, od tyłu wkładki w kierunku jej frontu. Uwaga! nie można czyścić "pod włos", czyli od frontu ku tyłowi wkładki, bo to grozi zgięciem cantilevera. Należy też uważać, aby alkohol nie ściekał po cantilewerze do wnętrza wkładki, bo może uszkodzić jego zwieszenie (czesto wykonane z gumy neoprenowej, wrażliwej na kontakt z alkoholem lub nawet na jego opary). Od czasu do czsu kontrolujesz czy alkohol "ruszył" zanieczyszcenia stałe. Generalnie trzeba czyścić do uzyskania przezroczystości diamentu z którego wykonano tip igły. Kontrolujesz to jak jubiler - w silnym świetle i pod dobrą lupą.

Yul - tak jak na obrazku? (to z prawej to pędzel :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>musiko,

Masz ostrzenie eliptyczne. Wiekszość użytkowników gramofonów słucha na takim. Nie wiem czy wszystkie cechy które opisłeś w brzmienu tej jedenastki odnajdziesz, ale możesz liczyć na poprawny, solidny dźwięk. Pewnie bez wielkich fajerwerków, ale jak wszystko w gramofonie dobrze poustawiasz i pod warunkem, że masz przynajmniej poprawne pre gramofonowe, to powinieneś się zacząć zastanawiać po co Ci właściwie CD-ek.

Gość vasa

(Konto usunięte)

musiko, 11 Kwi 2010, 21:18

>No i z doskonałą stereofonią, itd...;-))

Jest sporo takich wkładek o jakich piszesz.

Tylko złośliwi producenci dowalają tam zawsze dodatkowe zera :(

Jeśli nie chcesz wydawać teraz 1kpln na nową wkładkę to załóż tą i starannie ją skalibruj. (np wg samouczka ze strony RCM) Potem podepnij wszystkie preampy jakie masz w zasięgu i wybierz najlepszy. Czasem te wbudowane we wzmacniacze z lat 80-tych były naprawdę niezłe. Jeśli moje przewidywania co do masy ramienia są trafne to można dociążyć headshell dodatkowymi 10g i wtedy posłuchać, można się bardzo pozytywnie zdziwić.

Miłej zabawy.

vasa

Nie, włosie pędzla zgodnie z kierunkiem cantilevera. Strzałka pokazuje w dobrą stronę. Najpierw można spróbować "namoczyć", czyli tylko dotknąć igły pędzelkiem zamoczonym w alkoholu, następnie cierpliwie i ostrożnie czyścić. Od czasu do czasu sprawdzać czy coś zeszło. Podstawa to cierpliwość, pewna ręką, dobre światło i silna lupa.

Acha!, jeszcze jedno. Alkohol izopropylowy paruje z prędkością światła! Do każdego przeciągnięcia po igle najlepiej jest od nowa zamoczyć w nim pędzelek. I uważaj, nie zalej igły, cantilevera i całej wkładki! Ja osobiście czyszczę wkładkę zamontowaną do ramienia, igła zwisa wówczas w dół, nie ma niebezpieczeństwa że coś zaleję. Wygodniej jest jednak to robić na wkładce zdjętej. Spróbuj ją ustawić na przedniej (frontowej) ściance, tak aby cantilever był skierowany w dół. Wtedy Ci nic nie będzie ściekać do wnętrza wkładki.

Yul - ">>>musiko,

Masz ostrzenie eliptyczne"

Tzn.w tej wkładce AT11 jest takie ostrzenie,

czy ogólnie że takie występuje i jest używane przez większość ?Zrozumiałem dwojako :-)

Szlif eliptyczny jest w tej A-T 11. Jest to jednocześnie chyba najpopularniejszy szlif igieł gramofonowych. Są jeszcze szlify sferyczne (moim zdaniem przeżytek) oraz bardziej zaawansowane od eliptycznego, tzw. szlify wąskie. Te są już drogie, myślę że będzie na nie czas w przyszłości, jak się już wciągniesz w gramofoniarstwo. Gramofon gra nie tylko szlifem igły, inne rzeczy też mają swoje znaczenie.

Przy okazji pytanko (ale macie cierpliwość:-) - jaki kabel między gramofonem a pre - ofc czy srebro?

Mam możliwość "uciułania" sobie takiego albo takiego, wtyki nic specjalnego, ale myślę przyzwoite po prostu - neutrixy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.