Skocz do zawartości
IGNORED

Bezszumowe urządzenie pozwalające używać urządzeń pod 110V na 220V

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Na przykład takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno nie szumi;)

btw może podałbyś więcej szczegółów?

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ten lub niższe modele PS Audio.http://cgi.ebay.pl/PS-Audio-P1000-power-plant-SPECIAL-230V-input-110V-out_W0QQitemZ350344157034QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item519223976a

Problem z takimi maszynami jest taki, że w przypadku mojego amerykańskiego piecyka wyraźnie ograniczały dynamikę. Skończylo się na trafie robionym na zamówienie. 400 zł i mam spokój.

zamów w f-mie Trafber takie trafo na rdzeniu 500 wat i wydoli

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Azorsky, 22 Kwi 2010, 13:39

>Istnieje coś takiego?

Co autor miał na myśli pisząc "bezszumowe" ?

W rzeczywistości nie istnieje idealne źródło zasilania, za odpowiednią obróbkę prądu o napięciu odpowiadającemu specyfikacji urządzenia do którego został on doprowadzony odpowiada jego wewnęczny zasilacz,który nota bene jest również źródłem zasilania dla pozostałych komponentów.Jeśli kupujemy energię elektryczną od "zakładu energetycznego" to trzeba wiedzieć skąd się ona bierze.Ano z elektrowni.I tak np. w Połańcu generatory produkują prąd o napięciu 15kV, który zostaje przetransformowany na 400kV i idzie sobie w świat.Następnie ponownie jest transformowany na 220kV lub 110kV i im bliżej odbiorcy na 15kv lub 10kv/6kv i dalej to już to co mamy w domu czyli 400/230V. Nie wspomne już o mocy biernej która ma kolosalny wpływ na spadki napięć w sieci przesyłowej.

Jedynym rozsądnym wyjściem wydaje się więc własne źródło energii- panele słoneczne, elektrownia wiatrowa,wodna lub w ostateczności transformator separacyjny pracujący w sieci IT

:) pozdrawiam

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Autor miał na myśli by takie urządzenie transformujące było:

a) bezszumowe tj. bezgłośne

b) pozostawało bez wpływu na dźwięk, tj neutralne brzmieniowo.

PS Audio wygląda imponująco

polecam tego Pana:

Ukryta Zawartość

zajmuje sie przewijaniem i nawijaniem traf. Jezeli podasz mu swoje parametry, nawinie ci trafo o dowolnej mocy. Robi trafa dla uniwersytetu poznanskiego. Nie jest drogi.

Ukryta Zawartość

druga alternatywa to porzadne trafa przemyslowe, cos w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azorsky a do zasilania czego jest Ci to potrzebne. Może ono samo ma możliwość przełączenia zasilania na 230? To bardzo częsta sytuacja, że jest taka opcja.

nookie736 - "druga alternatywa"

w języku polskim taka fraza jest błędem - alternatywa znaczy wybór, albo-albo - sprawdź

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Azorsky, 23 Kwi 2010, 08:15

>Autor miał na myśli by takie urządzenie transformujące było:

>a) bezszumowe tj. bezgłośne

>b) pozostawało bez wpływu na dźwięk, tj neutralne brzmieniowo.

>

>PS Audio wygląda imponująco

Ad. a)nie ma obawy, np to co proponuje gagacek lub coś w ten deseń (należy dobrać mocowo)

Ad. b)niektórzy słyszą kable,sieciówki,bezpieczniki,etc. ale nie wiem czy to ma wpływ na dzwięk

Faktycznie Audio wygląda imponująco i to jest nawet adekwatne do ceny :)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 1 miesiąc później...

Witajcie,

Mam ogromną prośbę, czy moglibyście mi coś doradzić?

Przeczytałem sporo wątków, na różnych forach, także tutaj i często dochodzą do mnie sprzeczne informacje, niektórzy mówią tak, inni inaczej, nawet specjaliści, serwismani i producenci sprzętu mają różne opinie.

Posiadam gitarowy wzmacniacz lampowy o mocy 50W, w wersji amerykańskiej. Z tyłu napisane jest: 120VAC, 60 Hz, 200 WATTS. Z tego co na razie się zorientowałem, to lepszym rozwiązaniem będzie zakup zewnętrznego transformatora (podobno nie może to być autotransformator - rzeczywiście?), który powinien mieć zapas mocy. Duży zapas? Czy powinienem wziąć pod uwagę jeszcze jakieś szczegóły?

Znalazłem takie coś

Ukryta Zawartość

a może lepsza propozycja z tego wątku

Ukryta Zawartość

( czy to nie jest czasem produkcji chińskiej? - tego chciałbym uniknąć )

Myślałem, żeby kupic wewnętzrne trafo, lub zlecić np w TELTO przygotowanie na zamówienie, ale sporo osób odradziło mi to rozwiązanie, a pan w tej firmie powiedział, że jeżeli trafo we wzmacniaczu nie jest toroidalne, to nie ma sensu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.