Skocz do zawartości
IGNORED

Szukamy najlepszego cyfrowego transportu - czytnika plików cyfrowych.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

mirhon

Podejrzewam, że kupię modowanego SBT, takiego, gdzie wymieniono zegar, wprowadzono poprawki w zasilaniu części cyfrowej - z tego co czytam koszt takiego SBT i tak będzie niewspółmierny do jakiegoś firmowego transportu, który dałby mi podobną jakość po cyfrze, że o wygodzie użycia nie wspomnę...

Te mody wyglądają ciekawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie są mody części cyfrowej mającej wpływ na wyjście S/PDIF.

Ukryta Zawartość

mirhon

To nie są mody części cyfrowej mającej wpływ na wyjście S/PDIF.

A niby czego one dotyczą ? Część modyfikacji dotyczy zegara. Poza tym pisze jak byk w kilku punktach "for digital output".

SBT ma digital output via SPDIF, nieprawdaż ?

A niby czego one dotyczą ? Część modyfikacji dotyczy zegara. Poza tym pisze jak byk w kilku punktach "for digital output".

SBT ma digital output via SPDIF, nieprawdaż ?

Trzeba jeszcze umieć czytać ze zrozumieniem i mieć odrobinę wiedzy co do czego służy.

Jedyne rzeczy, które modyfikowane są do SPDIF to:

Bybee Slipstream Purifier for digital output.

WBT NextGen RCA cu for digital output.

Audio Consulting Silver wire for digital output.

czyli nowe gniazdo RCA, plus kilka cm drutu i Bybee Slipstream Purifier - nie wiem co to jest.

Trzeba jeszcze umieć czytać ze zrozumieniem i mieć odrobinę wiedzy co do czego służy.

Jedyne rzeczy, które modyfikowane są do SPDIF to:

Bybee Slipstream Purifier for digital output.

WBT NextGen RCA cu for digital output.

Audio Consulting Silver wire for digital output.

czyli nowe gniazdo RCA, plus kilka cm drutu i Bybee Slipstream Purifier - nie wiem co to jest.

Nigdy nie twierdziłem, że znam się na elektronice...

Po prostu jak ktoś pisze (i bierze za to pieniądze) "Digital MOD" to czego to może dotyczyć jeśli mówimy o cyfrowym transporcie?

I co mają na myśli mówiąc "Clock" ? Przecież w SPIDIF są dane i timing.

Nigdy nie twierdziłem, że znam się na elektronice...

Po prostu jak ktoś pisze (i bierze za to pieniądze) "Digital MOD" to czego to może dotyczyć jeśli mówimy o cyfrowym transporcie?

I co mają na myśli mówiąc "Clock" ? Przecież w SPIDIF są dane i timing.

W opisie jest wyraźnie napisane że modyfikacja dotyczy zegarów DACa.

22.57Mhz (44Khz & 88Khz Audio) oraz 24.57Mhz (48Khz & 96Khz Audio).

Jeśli nie chcesz korzystać z wyjść analogowych to taka modyfikacja jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.

To samo tyczy się zastowania dodatkowych kondensatorów OsCon. Wstawiają je do zasilania nowych zegarów DACa, samego DACa i OP wyjsciowych.

Sygnał SPDIF w SBT jest pobierany z prcesora, który jest taktowany osobnym zegarem 24Mhz.

Na zdjęciu widać oferowany mod dotyczący zegarów DACa i kondensatorów OsCon.

Gniazdo RCA w SBT jest lutowane do PCB. Proste tanie gniazdo. Wymiana na WBT wymaga zamocowania go do obudowy, stąd potrzeba kilku cm drutu na połączenie z PCB.

Na drugiej fotce widać budowę SBT.

Ukryta Zawartość

post-3249-061222800 1300110778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sygnał SPDIF w SBT jest pobierany z prcesora, który jest taktowany osobnym zegarem 24Mhz.

Chętnie poczytałbym o tym więcej.

Masz jakiś namiar na źródło tej informacji?

Jeśli tak jest w rzeczywistości to jest to najpoważniejsza wada wrodzona SB.

Najmniejszym jitterem charakteryzują się zegary wytwarzane bezpośrednio tj. są 2 generatory -jeden dla częstotliwości próbkowania 44.1kS( i wielokrotności) i drugi dla 48kS (i wielokrotności), natomiast wszelkie pętle PLL są gorsze, szczególnie jeśli powstają w dużym chipie cyfrowym, gdzie wzajemnych interferencji nie da się uniknąć.

Chociaż wątpię żeby jak są tam zegary 22.57Mhz i 24.57MHz by były tylko do daca.

Witam szanownych forumowiczów.

Miał ktoś może styczność z urządzeniem NAIM UniServe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Jest to stuprocentowy transport cyfrowy z dyskiem twardym i ze specyfikacji wynika, że może być to właśnie to czego szukam - w moim Esoteric SA-50 są wejścia cyfrowe 192/32 i z takimi parametrami UniServe ponoć potrafi pracować. Jestem bardzo ciekawy opinii o tym urządzeniu. Pozdrawiam, Andrzej.

Ukryta Zawartość

"Marantz Na 7004 powalił mnie dynamiką, świetny bas i bardzo żywy dźwięk, bardzo dobry jako transport.

Wszystko się zmienia , jak włączymy flaci 24/96 , dźwięk jest pełniejszy ,bardziej nasycony,

więcej jest tego planktonu muzycznego"

Ale niestety Yamaha nie ma gapless nad czym boleję

"Yamaha NP-S2000 jest bardzo ascetyczna, oprogramowanie nawet nie ma opcji regulacji głośności !

Nie mogłem klocka połączyć bezpośrednio z końcówką mocy po XLRach czy RCA ;-(

Yamaha nie może robić za DACa i nie ma USB, ani wi fi"

a jak z gapless u Yamahy?..........

Tez się nad nią zastanawiałem, bo jest piękna faktycznie....

Nie miałem mozliwosci porównac bezposrednio z NA7004, ale pytanie czy jest cos co przemawia za wyłozeniem 2 razy tyle kasy za Yamahę?

"Marantz Na 7004 powalił mnie dynamiką, świetny bas i bardzo żywy dźwięk, bardzo dobry jako transport.

Wszystko się zmienia , jak włączymy flaci 24/96 , dźwięk jest pełniejszy ,bardziej nasycony,

"Yamaha NP-S2000 jest bardzo ascetyczna, oprogramowanie nawet nie ma opcji regulacji głośności !

Nie miałem mozliwosci porównac bezposrednio z NA7004, ale pytanie czy jest cos co przemawia za wyłozeniem 2 razy tyle kasy za Yamahę?

Ale niestety Yamaha nie ma gapless nad czym boleję - przepraszam miało byc NA7044 nie ma gapless - nad czym boleję ( bo go mam )

Testowałem ostatnio ServeToMe i StreamToMe (z wykorzystaniem Ipoda)

Rewelacyjny interfejs - szybko dociera sie do pliku. Gdyby programy sterujące streameram tak dzialaly byloby super

Ale przesyła wszystko ,do ipoda - nie do streamera. Ipoda trzeba podłączyć do streamera i gra muzyka.

Dla gęstych plików juz potrafi sie ciąć, podejrzewam, ze zalezy to ilosci scian i grubosci stropów.

Nie wiem jak to robi, jaka jest degradacja dzwieku, ale potrafi przesłac nawet plik 24/192

Jeśli chodzi o klocek jako transport cyfrowy to nie ma najmniejszego sensu kupowanie Yamahy NP-S2000 czy Marantza 7004 , żadne z nich nie przebiło Squeezeboxa Classica ;-)Ale tez nie było gorzej !

Mało tego ,funkcjonalność Yamahy jest do.............. Jeśli nie masz ułożonych tagów - z czym aktualnie walczę ,to korzystanie z Twonky plus Yamaha po folderach jest upierdliwe.

Troszkę osładza życie darmowy programik Yamahy na tel.

W S.C zmieniłem układ menu i od razu na starcie mam foldery ! I w tyłku miałem tagi itp.pieprzoty !

Mało tego jeździłem w górę w dól po folderach ,a u Yamahy jest kierunek tylko w jedna stronę ! ;-(

Ale Yamaha to prześliczny klocek i serducho się raduje podobnie jak kupowałem Accuphase - podobne doznania za sporo mniejsza kasę ;-)

Dla mnie nie do przyjęcia jest fakt ,żre formaty u niej kończą się na 24/96 i co za rok,dwa znowu szukać klocka ........ już mam na serwerze gęstszy format jak te wspomniane 24/96.

Mogli by tez się wysilić i opracować własne oprogramowanie !

Gapless ? chodzi o likwidacje przerw ? Jeśli tak to ponoć to ma ,ale nie sprawdzałem.

Chciałem wtracić 3 grosze na temat mojego systemu z odtwarzaczem plików.

Pod koniec roku zaeksperymentowałem i kupiłem następujący sprzęt:

- odtwarzacz plików - Hyundai XBox01 - polska dystrybucja

- DAC Yuolung - zakupiony przez ebay z Chin ( bez cła )

- Dysk sieciowy 1T WD

Połączenie dysku z otwarzaczem skrętką ekranowaną ( koniecznie )

Mając System audio Naima spowodowało wyzbycie odtwarzacza CD . Płyty zgrane na dysk odkrywam ponownie.

Ciekawe czy odtwarzacz Novatron NTD83D rozni sie od tego Hyundai XBox01 ?, w szczegolnosci jezeli chodzi o odtwarzanie plikow muzycznych,

Nie wiem hyundai w zasadzie nie ma problemu z żadnymi plikami muzycznymi i wideo wraz z textem, ja mam audio tylko flacki i gęste też i nie ma problemu, jedynie nie odtwaraz plików monkeys ale je konwerteruje do flacków

Testowałem przez weekend ,mając w domku :

Squeezeboxa Classic ,Squeezebox Touch , Marantza NA7004 i Yamahe NP-S2000.

............

Chciałem zdjęcie dodać ,ale nie umiem - tak pomieszali z tym forum ,ze...........

Bardzo ciekawe spostrzeżenia.Widać że nie ma co się pchać w drogie zabawki.

Czytam twoje wpisy na temat odtwarzaczy strumieniowych i widzę że jesteś w temacie.

Masz może doświadczenia z odsłuchu plików na PS3.Mam takową podłączoną pod daca (diy PCM 1798 i WM 8742) i po kablu przez PS3 media Serwer.Nie wiem czy z czasem nie inwestować w coś innego,ale nie chcę się naciąć na wydatki po których nie będę zadowolony,a nie stać mnie na nic droższego na razie niż ta konsola.Pod PS3 mam też podłaczonego hdd z którego słucham wav 16/44.Po sieci z kompa ciągnie geste formaty.Robiłeś może jakieś porównania?

Nie chodzi mi o funkcjonalność tylko o jakość odsłuchu.Do obsługi będę używał i tak PSP,więc wypas a plazma wyłączona;)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam. Nie jestem pewien czy ktoś już nie wrzucił tego linku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rochu

Chętnie poczytałbym o tym więcej.

Masz jakiś namiar na źródło tej informacji?

Po kupnie SBT w ubiegłym roku dokonałem ogledzin jego wnetrza.

Interesował mnie SPIDF. Idąc od wyjscia /gniazda RCA/ doszedłem do procesora z oznaczeniem MCIMXDVM55/CTAD0944A/.

To główny procesor systemu wyposażony w dwa banki pamięci DDR2 SDRAM po 512Mb każdy.

Później szukając w sieci dokładniejszej wiedzy, natrafiłem na wpis gościa o nicku chyba Swenson , potwierdzającą moje ustalenia.

Ten Swenson, z tego co pamiętam, pisze na różnych forach na temat SB.

Nie wiem hyundai w zasadzie nie ma problemu z żadnymi plikami muzycznymi i wideo wraz z textem, ja mam audio tylko flacki i gęste też i nie ma problemu, jedynie nie odtwaraz plików monkeys ale je konwerteruje do flacków

Czy Hyundai MBox TP01 obsługuje gapless wszystkich rodzajów plików audio?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W nowym sofcie obsługuje, ale ja gram na sofcie starym, wyszły już 2 nowe ale programowo połączyli HDMI z Coaxialem i audio dobrze gra tylko na najstarszym sofcie

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Ale niestety Yamaha nie ma gapless nad czym boleję - przepraszam miało byc NA7044 nie ma gapless - nad czym boleję ( bo go mam )

Testowałem ostatnio ServeToMe i StreamToMe (z wykorzystaniem Ipoda)

Rewelacyjny interfejs - szybko dociera sie do pliku. Gdyby programy sterujące streameram tak dzialaly byloby super

Ale przesyła wszystko ,do ipoda - nie do streamera. Ipoda trzeba podłączyć do streamera i gra muzyka.

Dla gęstych plików juz potrafi sie ciąć, podejrzewam, ze zalezy to ilosci scian i grubosci stropów.

Nie wiem jak to robi, jaka jest degradacja dzwieku, ale potrafi przesłac nawet plik 24/192

I właśnie dlatego Marantz jest u mnie "spalony". Jak można słuchać "The Dark Side of the Moon" z przerwami między utworami???!!!?? Pewnym rozwiązaniem jest zripowanie całej płyty jako jeden wielki .WAV, ale co zrobić, jak już ktoś ma pliki hi-res?

Spotal sie moze juz ktos z koreanska nowoscia : odtwarzaczem Sarotech T6 ?,

Ale to cudo nie odtwarza FLACów :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem cały ten temat z nadzieją, że może ktoś zaproponuje coś ciekawego, ale mało tu wartościowych postów, niestety.

Pierwsza rzecz: obecnie, to właściwie transport nie jest potrzebny. Dlatego powstają DAC z asynchronicznym USB, dlatego są produkowane DS.

Komputer/NAS i jeden kabel. Proste i najlepsze rozwiązanie, zapewne nadal będzie rozwijane przez wszystkie firmy.

Druga rzecz: jeśli nie uda się zrobić jak wyżej (bo pieniądze, bo mamy już np. DAC), to najprościej jest kupić konwerter USB/SPDIF i przez niego (i komputer) korzystać z plików na dyskach. Są już konwertery z asynchronicznym wejściem USB, a jako urządzenia dedykowane tylko i wyłącznie do tego celu zapewniają najwyższą jakość (zwykle proporcjonalnie do własnej ceny). Każdy znajdzie coś dla siebie: od 100 do kilku tysięcy złotych. Taki konwerter należy właściwie traktować jako zewnętrzny układ dla DAC, który ma słabą implementację USB.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Przeczytałem cały ten temat z nadzieją, że może ktoś zaproponuje coś ciekawego, ale mało tu wartościowych postów, niestety.

Pierwsza rzecz: obecnie, to właściwie transport nie jest potrzebny. Dlatego powstają DAC z asynchronicznym USB, dlatego są produkowane DS.

Komputer/NAS i jeden kabel. Proste i najlepsze rozwiązanie, zapewne nadal będzie rozwijane przez wszystkie firmy.

Druga rzecz: jeśli nie uda się zrobić jak wyżej (bo pieniądze, bo mamy już np. DAC), to najprościej jest kupić konwerter USB/SPDIF i przez niego (i komputer) korzystać z plików na dyskach. Są już konwertery z asynchronicznym wejściem USB, a jako urządzenia dedykowane tylko i wyłącznie do tego celu zapewniają najwyższą jakość (zwykle proporcjonalnie do własnej ceny). Każdy znajdzie coś dla siebie: od 100 do kilku tysięcy złotych. Taki konwerter należy właściwie traktować jako zewnętrzny układ dla DAC, który ma słabą implementację USB.

Pozdrawiam

Xen

Tylko, ze asynchroniczne USB nie jest lekiem na całe zło.

@ mimat

Tak, zgodzę się - nie jest lekiem na wszystko. Ale aktualnie daje jednak więcej korzyści niż strat. I pewnie będzie to temat dalej rozwijany, udoskonalany (wiadomo - ważne są też inne rzeczy: zasilanie, soft, układy wewnętrzne).

Są też już DAC ze złączem Firewire - sam muszę sprawdzić jak to jest zaimplementowane.

No i oczywiście, zapewne już niedługo nawet gęste formaty można będzie bez problemu słać przez Wifi bezpośrednio do DAC/DS. Takich urządzeń też pewnie będzie przybywać.

A co okaże się najlepsze dźwiękowo - to wyjdzie w praniu :)

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Druga rzecz: jeśli nie uda się zrobić jak wyżej (bo pieniądze, bo mamy już np. DAC), to najprościej jest kupić konwerter USB/SPDIF i przez niego (i komputer) korzystać z plików na dyskach. Są już konwertery z asynchronicznym wejściem USB, a jako urządzenia dedykowane tylko i wyłącznie do tego celu zapewniają najwyższą jakość (zwykle proporcjonalnie do własnej ceny)."

Tylko drobne ,ale - -słuchając muzyki nie chce mieć przed oczami laptopa !

Chcę siąść w fotel z pilotem w reku i na dużym wyświetlaczu z 2-3m zmieniać szybciutko kawałki - nagrania -jak zajdzie taka potrzeba. Dysk -serwer stoi sobie gdzieś tam............... ;-)

tak sobie to ubzdurałem ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.