Skocz do zawartości
IGNORED

wybór DAC - zero VS ad1955

civic9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Próbuję znaleźć jakiegoś DACa w budżecie 500-600 zł. Zależy mi na tym, żeby miał 2 rodzaje wejść: USB i optyk, coax też mile widziany. Oraz automatyczny wybór źródła, przynajmniej w sytuacji gdy tylko jedno źródło podaje sygnał, żeby nie trzeba było ręcznie przełączać pomiędzy USB i innymi (być może będę go musiał ukryć w szafie). Popularne lampucery niestety nie spełniają tego warunku Nie zależy mi na wzm. słuchawkowym.

Znalazłem dwa rozwiązania spełniające te warunki:

1. Zero DAC z OPA627 na AD1852 z ebaya - np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Dac DIY na AD1955 z wymianą opampów na AD797 lub OPA627 z allegro, np.

Ukryta Zawartość

Kosztowo (dodając do poz. nr 2 transformatory, byle jakie pudełko, 3*inny wzm.oper.) wyjdzie podobnie, z dokładnością do 100 zł. Zero ma tą przewagę, że jest gotowy i w znośnej obudowie, ale może AD1955 oznacza jakąś lepszą jakość?

Ktoś miał okazję porównać takie lub zbliżone sprzęty?

Dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63413-wyb%C3%B3r-dac-zero-vs-ad1955/

Ja bym się nie bawił tylko kupił AUDINST - HUD-mx1:

Ukryta Zawartość

bawić to jest wg mnie sens np w DAC'a na pcm1704 lub innego dobrego wielobitowca.

Zastosowali kostkę Tenor a to oznacza, że wejście USB jest asynchroniczne. Budowa wewnętrzna przypomina DACi Audiotraka (pewnie ten sam podwykonawca).

Jestem pewny, że ten DAC jest lepszy od beresfordów i innych tanich pudełek.

Ukryta Zawartość

eMiL,

Super, przeczytałeś newsa i już jesteś pewien, że to gra tak dobrze jak wygląda?

Nic tylko pogratulować zdolności poznawczych. Jestem pewien, że niejeden audiofil ci zazdrości w tym momencie.

Poza tym coś ci się pomieszało, Beresfordy kosztują więcej niż ten Audinst.

Civic9,

Nie wiem czy jest sens bawić się w chińskiej produkcji DAC DIY z allegro skoro na finiszu wyjdzie cię tyle co gotowe rozwiązanie. Jeśli nie masz możliwości posłuchać konkurencyjnych rozwiązań to szkoda czasu na dłubanie, bierz sprzęt w opakowaniu a czy będzie do ucha pasował to się okaże jak przyjedzie.

Wujku, dzięki za gratulacje:)

Tak się składa, że w tym DAC'u widać porządną inżynierię a nie ściemę i przetworniki C/A rodem z low-endowego discmana jak w beresfordzie :)

Ps. poszukaj sobie ile kosztuje beresford na innych rynkach, to jest b. tanie urządzenie.

eMiL, 11 Maj 2010, 23:16

>Tak się składa, że w tym DAC'u widać porządną inżynierię a nie ściemę i przetworniki C/A rodem z

>low-endowego discmana jak w beresfordzie :)

Z twojego komentarza widać za to, że masz wielkie pojęcie o elektronice. Kręci cię kolorowe PCB? Podejrzewam, że Beresa na oczy nie widziałeś o słuchaniu nie wspominając.

>Ps. poszukaj sobie ile kosztuje beresford na innych rynkach, to jest b. tanie urządzenie.

Na jakich rynkach? Przestań bredzić. Oboje wiemy ile trzeba dać za nowego (a nawet używanego) Beresa w Europie albo na ebayu i najwyraźniej nie bez powodu. Beres w przeciwieństwie do DACów USB oprócz dobrego dźwięku ma tą ogromną zaletę, że można do niego podłączyć kilka urządzeń na raz i w tej cenie nic ciekawszego na rynku po prostu nie ma.

Wujek,

widziałem zdjęcia hi-res beresa i to w zupełności wystarczy, aby wydać taką a nie inną opinię. Kolor pcb nie ma tu nic do rzeczy, ten DAC jest przykladem jak za pomocą internetowej reklamy sprzedawać coś co jest niewiele warte.

Z mojej strony EOT.

widzę, że kolega to prawdziwy specjalista jest. po zdjęciach ocenia jakość urządzenia.

Kolego jak posłuchasz, któregokolwiek z tych urządzeń (beresa czy tytułowego) to będziesz mógł komentować i doradzać w temacie wyboru DACa.

Ja słuchałem, nawet mam w drugim zestawie beresforda 7520 i mogę powiedzieć, że mimo kilku braków (dosyć niska szczegółowość, średnie tworzenie sceny) jest to bardzo wartościowe urządzenie. Dla fanów spokojnego i przyjemnego odłuchu z nachyleniem ku analogowemu graniu to dobry wybór. Tego tytułowego DACA nie słuchałem więc się nie wypowiem.

• 2 tygodnie później...

Z tego co wiem to jest regulowane:

Cytat:

"Kontrola głośności

Kontroluje poziom głośności wyjścia słuchawkowego i wyjścia liniowego."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat z review:

Using an SMD OPA2134, it sends an analog line out through a pair of RCAs through the back panel. It seems that the analog line out was designed to be used with powered speakers, as active speakers seem to be the norm for computer hi-fi. Output level on the line out is controllable through the volume knob on the front panel, although you have to switch the toggle to turn on the line out signal (meaning you can’t have signal on the line out and headphone out both on at the same time).

• 2 tygodnie później...

Kiedy Beresfordy kosztowały 350 zł były ciekawą propozycją. Za 830 zł - obecną cenę Beresforda - można kupić coś ciekawszego. Ciekawą propozycją jest to:

Ukryta Zawartość

Wizualnie oraz pod względem komponentów wygląda imponująco. Niestety, jak do ceny doliczymy cło i VAT cena wyniesie około 1500 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest tańszy ale mniej bajerancki ;)

# OPA chip: BB OPA2134

# Headphone AMP: Burr-Brown OPA2604+TIP41C*2+TIP42C*2 (Pull and push)

# Digital Coaxial/USB input, RCAx2/6.35mm stereo analog output

# Headphone amplifier built-in (TIP41C*2+TIP42C*2 (Pull and push) )

# USB controller chip BB PCM2707

# DIR chip -- TI DIR9001

# Main DAC chip -- Burr-Brown PCM1793:

- 24bit/192kHz Sampling Advanced Segment Audio Stereo DAC

- Dynamic Range: 113 dB and THD+N: 0.001%

- 8x Oversampling Digital Filter (from Official datasheet)

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ja kupiłem audinsta kilka dni temu i powiem raczej to samo co inni piszą na forach. Dźwięk bardzo neutralny. Olbrzymia szczegółowość. Bas nie jest podbity, co niektórym może przeszkadzać. Ale... Jak go się podłączy pod wzmacniacz i dopiero do wzmacniacza słuchawki to jest to :) Wyjście aut jest regulowane potencjometrem. Jeśli są jakieś pytania to odpowiem. Beresforda nie miałem chociaż rozważałem jego zakup, ale pojawiło się to "cudo". Łącznie z przesyłką zapłaciłem 590 zł(to prawie 2 razy mniej niż za Beresa!). Czy drogo sami oceńcie. Jeżeli nie macie dobrego wzmacniacza i słuchawek to nie wiele to zdziała w systemie audio, bo podłączanie np. pod głośniki komputerowe to jest profanacja ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.