Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP-991 Problem z laserem.

Mesiah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegos czasu mam problem z CD jak w temacie. Objawy sa dosc dziwne i denerwujace. Niezaleznie czy slucham z plyty nagranej czy oryginalne potrafi przyciac. Nie byloby by w tym nic dziwnego gdyby nie objawy. Cos w srodku zaczyna pstrykac i przy probie wczytania utraconej sciezka czasami przygasa az wyswietlacz w odtwarzaczu. Tak jakby robilo sie jkakies zwarcie. Pomaga tylko jego wylaczenie i ponowne wlaczenie. Do tego wszystkiego dochodzi trzaskanie przy zmianie utworu. Wydaje mi sie za za ta przypadlosc odpowiedzialna jest zebatka. Ta najmniejsza ktora styka sie z czarnym plastykem odpowiedzialnym za przesuw lasera po prowadnicy. I teraz pytanie czy ktos posiada takowa zebatke badz gdzie mozna zakupic caly mechanizm taki jak na zdjecie(fotka pogladowa).Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/63454-sony-cdp-991-problem-z-laserem/

Ehh juz troche przysypiam. Zapomnialem dodac co jest nie tak z wymieniona zebatka. Posiada ona pionowe wciecia ktore zazebiaja sie z laserem. Niestety jakims cudem 3 z nich sa sciete badz starte. Wydaje mi sie ze przez to laser omyka sie i czasem gubi przy zmianie utworu. Watpie zeby mialo to jakis zwiazek z cieciem i przygasaniem wyswietlacza podczas lapania ostrosci soczewki. Po ogledzinach plytki ktora znajduje sie pod mechanizmem doszedlem do wniosku ze zaden kondensator nie jest wylany.

Witam,

Mam podobny problem z moim cdp-791, bliźniaczy model, z tego co zauważyłem to mają ten sam mechanizm i laser kss-240a, u mnie przycinał się na utworach, w połowie płyty kończył odtwarzanie z informacją o braku cd itp.

Pierwsze podejrzenia padły na mechanizm i zaczęły się poszukiwania, niestety muszę szczerze powiedzieć, że go nie znalazłem. Na rynku są wyłącznie zamienniki do kss-213 czy jakichś innych popularnych ale kss-240a brak. Później okazało się, że jednak u mnie była to wina lasera. Niebawem będę go wymieniał, ale jeśli okaże się, że nadal nie działa (zawsze może się tak zdarzyć, bo może to nie jego wina), to odstąpię Ci tą zębatkę, lub jakbyś chciał to odsprzedam całe cd na części z nowym laserem lub bez, może się przyda. Jak chcesz to napisz na priv mail to podeślę Ci instrukcję serwisową cdp-991.

Pozdrawiam

Lasery KSS240 obok 213 i 210 są najłatwiejsze do zdobycia i najtańsze.

O ile nie zdecydujemy się na oryginał, bo to zaboli ok. 250-300 zł.

Zębatkę - tą białą - bo podejrzewam, że o niej Kolega pisze można zapewne zdobyć w serwisie za grosze.

Głowy nie dam, ale od zestawów KSS213 może pasować (były takie zestawy sprzedawane: Laser z silniczkami i zębatkami).

Gmerania potencjometrami na głowicy lasera nie polecam ;P. (chyba że nowa głowica już zamówiona)

I o ile skoki przy odtwarzaniu piosenek wskazują na laser o tyle ściemnianie wyświetlacza to zdecydowanie inna usterka.

Przyjrzałem się fotce dokładniej, sorki kawa jeszcze nie działa.

Na 99% będzie pasować zębatka od zestawu 213. Te zestawy (wygląd analogiczny jak ten z fotki) kosztowały ok. 25 zł i każdy kto wymieniał głowicę, wrzucał to do szuflady.

Także w serwisach to pewnie będzie leżeć, powinni Ci odsprzedać zębatkę, lub nawet cały mechanizm za grosze....

Jak ktoś chce podkręcać ten laser to ma mój pełen szacunek - kozak normalnie.

Ja bym się bał, to nie kss213 - ale jak ktoś lubi podkręcać, chiński oryginał kss240 to zaledwie ok 50 zł + przesyłka - niska cena za wiedzę.

A jak ktoś nie wie do czego są trzy zworki to zdecydowanie odradzam zabawy z tym laserkiem - to b. czułe zwierze. Lepiej już wacik i delikatnie przeczyścić, może pomóc, a trudno coś zepsuć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.