Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik USB-I2S na pcm2706/7 ktoś chętny na zamówienie?

Canti

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć ile byłoby chętnych osób na płytke do przetwornika USB - I2S na pcm2706/7

Dwustronna płytka posiada typowy układ zasilający

filtr CRC a za nim LE33 do zasilania pcm`ki

ekran masy na spodzie

pcm`ka z elementami pod samą cyfrę, układ bardzo podobny do nosdac msfalcona (rożnice w braku dławików 1mH, jeden stabilizatorów zamiast dwóch oraz brak obwodu dla generatora)

wyprowadzenia dla I2S + gnd

zwykły rezonator ponieważ, system SPACT który działa w tych kostkach używa taktowania tylko jako odniesienia do działania i sam wewnętrznie generuje zegar na podstawie szybkości z jaką dane są przesyłane po usb

sam sprawdzałem porównując generator, zwykly kwarc oraz kwarc z omigu z siedmioma zerami

nie byłem w stanie usłyszeć różnic na tda1543

Jeśli znalazłoby się 10 lub więcej chętnych to myślę, że nie byłoby problemu, żebym zamówił płytki

Gdyby doszło do zamówienia to płytki zostaną wykonane w ciągu pięciu dni roboczych

przy 10 osobach koszt wynosiłby około 31zł + przesyłka

dołączam screen płytki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś chce przesłuchać jak to może grać, zapraszam do mnie, mam NOS DAC msfalcona, gdzie właśnie jako odbiornik działa PCM 2706. Oczywiście z innym DAC zagra inaczej, nawet z innym stopniem wyjściowym.

wlasnie po to ma to byc :) do latwego pozyskiwania i2s aby moc testowac rozne kostki/stopnie wyjsciowe etc

sam zrobilem sobie pcm2706 -> tda1543 -> aktywny i/v w stylu passd1 :)

i gra znacznie lepiej niz pasywka :)

Możesz pokazać schemat tego ?

Z moich doświadczeń wynika że użycie jednego stabilizatora na 3,3V jest bez sensu.

Moim zdaniem albo 2 dobre tanie LDO 3,3V i brać zasilanie z usb Albo jeden porządny 5V i resztę załatwia wewnętrzny regulator w PCM-ce - wtedy mamy prosty układ.

Czy konieczne są 2 strony to mocno podnosi cenę a ten układzik prosto się robi na jednostronnej.

Można zrobić zasilanie z usb co skróci całkiem nieźle płytkę

Pytanie czym poprate są twoje doświadczenia?

Sprawdzałeś wszystko pod oscyloskopem czy poprostu "na słuch" ?

Mozna zastosować jednostronną płytkę ale zrobiłem dwie dla ekranowania (zresztą widać, że na ekranie są tylko dwie ścieżki)

Wstawienie dławików w zasilanie nie powinno być problemem ale ponownie pytam się jak sprawdzałeś ich dobrotliwe działanie.

Mam układ msfalcona z dławikami na każdej lini i dwoma oddzielnymi stabilizatorami i nie słyszę różnic, pod oscyloskopem też nie widze jakiś wielkich problemów z sygnałem I2S

Zbudowałeś układ do pomiaru jittera i na tym się opierasz?

I jeszcze pytanie co do tantali, gdzie ich użycie będzie miało pozytywny wpływ i czemu?

W datasheecie proponują tylko ceramiki i nic na ten temat nie ma więc chętnie się dowiem.

Tutaj nie chodzi o zadne bojowe nastawienie ale o naukowe podejście do sprawy

Ja bardziej wierze w to co moge zmierzyc albo co ewidentnie wynika z testow a nie w "podtrzymywaczki do kabli etc"

Dlatego chetnie bym posluchal jakie miales doswiadczenia ale poparte czyms zamiast zwyklego "bo tak"

Wiec nie bierz tego do siebie.

W DDAC od Doede oraz w Gamma Y1 Dac`u uzyte sa z sukcesem pojedyncze regulatory i ceramiki i wszystko gra

Zreszta wedlug datasheetow do pcm2706/7 maksymalne odchylenie od napiec zasilajacych na pinach moze wynosic 0.1V. A przy odchyłkach jakie mogą wystąpić wg datasheetów do np. LE33 wynika ze mozna miec niezlego pecha i otrzymać podobną różnicę.

Pomysl z braniem zasilania z usb bardzo mi sie spodobal bo to znaczaco zmniejsza wymiary plytki

przy 6 osobach cena jednej wynosilaby okolo 18zł+przesylka

Dodane tez zostaly:

filtr LC na zasilaniu usb przed regulatorem

dławik na masie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zworka w pozycji 1-2 daje sygnal spdif na wyjsciu "DATA"

pozycja 2-3 daje sygnal I2S

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Zagęść elementy oscylatora, inaczej będziesz odbierać dodatkowo transmisję I2S na UKF'ie, przemyśl sposób prowadzenia masy - wylewka i łączenie w przypadkowych miejscach nie jest najlepszym rozwiązaniem, dalej obowiązują zasady prowadzenia masy. "Ścieśniaj.. ścieśniaj", przybliż elementy bierne do scalaka, po co budować kolejne anteny.

Mam gdzieś PCM'a, chyba najwyższy czas się za niego zabrać....

Teraz lepiej traxman? :)

elementy byly troche bardziej odsuniete aby fabryka miala latwiej :)

nikt nie lubi bawienia sie nozem po plytce :)

jakies konkretne propozycje apropo tej masy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podswietlilem mase dla lepszego podgladu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Wszystkie kondensatory sprzęgające wrzuciłbym pod scalak i przez przelotki połączył je najbliżej do wyprowadzeń - i tak robisz druk dwustronny. Sprawdź złącze USB czy zgadzają się wyprowadzenie, udało mi się kiedyś nadziać na to i trzeba było ciąć (złącze miało lustrzane odbicie wyprowadzeń czyli klucz wtyku miało na dole a nie u góry).

Gość traxman

(Konto usunięte)

Chodziło oczywiście o kondensatory odsprzęgające i o mniej więcej takie ułożenie. Dla zmniejszenia impedancji masy warto wrzucić "puste" przelotki pomiędzy oblewkami masy na przeciwnych warstwach nawet niewielkie 50/20mils.

post-26017-100004354 1273827921_thumb.jpg

Takie cos zrobilem

moznaby jeszcze dodac te puste przeplotki ale pod samym pcm to malo miejsca juz zostalo na takie cos

ze dwie moze by sie zmiescily

zdjecia kolejno: plytka, masa, vcc

Ukryta Zawartość

post-9167-100004333 1273843086_thumb.jpg

post-9167-100004334 1273843086_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gram już na czymś takim od paru miesięcy. Miałem zmontowanego DACa od msfalcona, ale nie grał rewelacyjnie i go odstawiłem. Potem wpadłem na pomysł zaadoptowania płytki jako odbiornika USB-I2S. Odciąłem TDA 1543, odwracacz fazy i zasilacz, i w tak okrojonej postaci wmontowałem go DACa Petera Daniela w wersji premium. Zasilanie jest dwu stopniowe AN 8005 służą jako prestabilizatory dla L33. Zasilanie CS 8412 jest odcinane przekaźnikiem, tak samo I2S. Dzieje się to automatycznie w momencie włożenia wtyczki USB (przekaźniki zasilane z portu USB). Jak wcześniej dźwięk specjalnie nie zachwycał tak teraz to zupełnie inna bajka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.