Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowy kabel do mini wieży GPX S7095 - potrzebna pomoc

Bartello

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje CONTROL CABLE do sprzętu GPX S7095 (załączone zdjęcie), ponieważ zgubiłem go podczas przeprowadzki. Może wie ktoś jak nazywa się tego typu kabel, bo nie wiem nawet jak tego szukać w internecie lub o co pytać w sklepie nie nosząc sprzętu ze sobą.

Wiem, że to stary sprzęt, ale ma naprawdę bardzo dobry dźwięk, więc będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie wiem jaki to kabel ale podjedź do sklepu elektronicznego z klockiem pod pachą - może dobiorą jakieś wtyki z takim samym rozstawem pinów , w najgorszym razie płaskie taśmy i polutować to na stałe

Nie ATA tylko kabel do stacji dyskietek (Floppy) .

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Policzyłem piny i jednak też nie, kabelek do stacji dyskietek ma 17 pinów w rzędzie a ten którego potrzebujesz 15.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

jak nic nie dobierzesz - kup kawałek taśmy komputerowej , kup piny luzem , poproś niech ktoś Ci to polutuje (lub zrób to sam) , piny zaizoluj zewnętrznie koszulką termokurczliwą , wepnij po kolei 30 przewodzików i ciesz się że działa :)

Witam,

może spróbuj takimi złączkami, są to kabelki cd-audio, podłącza się cd-rom z kartą dźwiękową, ja takimi dwoma miałem połączony tuner sony ze wzmacniaczem, aby działało sterowanie pilotem. Dostałem to w sklepie komputerowym za grosze. Widziałem też kiedyś taśmy takie jak IDE ale miały dwa rzędy po 3 piny, spróbuj poszukać na allegro albo w sklepach komputerowych. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za wszystkie pomysły, zacznę od odcinania pinów, a jeśli nie będzie to działać spróbuję polutować...

Byłem dziś również w sklepie elektronicznym ze wszystkimi możliwymi kablami świata i nie mieli niestety, może warto pojeździć jeszcze po jakich typowych sklepach HiFi?!

Ukryta Zawartość

Tu masz kable floppy, wtyczki są na zatrzaski, więc łatwo pozdejmujesz, wyjmij te piny których nie potrzeba, pilnikiem musisz wywalić środkowy kawałek, służy to do włożenia kabla z odpowiedniej strony (we wnęki środkowe, które masz nad otworami w klockach), następnie z jednej strony musisz przełożyć sekcję z pinami, która jest odwrócona, obetnij część końcówki, tak, żeby była odpowiednia ilość wejść i żeby się zmieściło w złącze. Jak już będziesz miał taki kabel, pamiętaj, żeby go dobrze włożyć, przy pierwszym pinie jest strzałka na wtyczkach. Jak włożysz strzałkami np do góry to będzie dobrze :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Niestety, albo uszkodziłem coś w taśmie podczas piłowania (odcinania zbędnych 10 z 30 pinów), albo wieża popsuła się w transporcie, bo na wyświetlaczu w minimalnym stopniu zrobiło się odrobinę jaśniej (tak jakby trochę mocy do niego dotarło i starał się coś pokazać :), lecz nie na tyle by w pełni się uruchomić. Walczyć dalej?

Czekaj, kabel zrobiłeś jak trzeba? Ładnie weszło, bez oporów? Dobrze włożyłeś końcówki? Pin górny w jednym klocku połączony jest z pinem górnym w drugim klocku?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Bez rozwalania kabla producentowi ciężko byłoby zrobić taki przeplot, poza odwróceniem kolejności (bo tu wystarczy skręcić taśmię o 180 stopni i gotowe).

Nie wiemy też czy docelowe urządzenie jest wystarczająco sprawne by nim sterować.

Zrobiłem wszystko jeszcze raz dokładnie i powoli, usunąłem zbędne resztki pinów, skleiłem dokładnie kabel taśma izolacyjną, włożyłem równo do końca do wieży mając na względzie którą stroną należy wkładać do góry i gotowe, wszystko świetnie działa! :) no może nie tak do końca.. bo jeszcze mi zginał pilot, ale może z tym też sobie jakoś poradzę :)

Jeszcze raz dziękuje wszystkim wypowiadającym się za pomoc!

Ukryta Zawartość

post-12866-100004040 1274038673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to bomba! Co to w ogóle za wieżyczka?

Nie do końca :) ... Kupiłem ją ładnych parę lat temu w USA ( link do opisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w okazyjnej co prawda cenie (dokładnie nie pamiętam), ale "tanią" poza realną ceną chińszczyzną bym jej nie nazwał gdyż dźwięk ma nawet lepszy od podobnej (podobny rocznik i wygląd ~ 2004) ONKYO mojego znajomego :), a do teraźniejszych LG/Samsung etc. nie ma co porównywać (mówię oczywiście o sprzęcie mini - osobiście używam go w niewielkim pokoju sypialnym jako radio + wzmacniacz tv/dvd ).

Co do samej firmy GPX to jest to bardzo znana amerykańska firma działająca tylko na tamtejszym rynku, oczywiście w tej chwili produkująca wszystko w Chinach, ale konkuruje cenami i jakością dość z koreańczykami (swoją droga już pare lat nie byłem w US więc mogło coś się zmienić)...

Z ciekawostek jeśli ktoś oglądał Transformers to, w którejś części radio (boombox) GPX zamieniło się w "złego" robocika :)

Ukryta Zawartość

Dzisiaj to nie ważne skąd, i tak china rządzi :) Dokładnie, grunt, że się udało!

O tym właśnie pisałem: będąc w UK, widziałem sporo bardzo podobnych wyrobów w zaskakująco niskich cenach. Nie robię sobie jednak z tego jaj, bo wykonanie przyzwoite: metalowa obudowa, waga też niczego sobie (nie licząc "kolumn" w wadze piórkowej). W sklepie i tak nie da się ocenić jakości dźwięku, ale na lepszych głośnikach jako 2-gi zestaw np w sypialni powinno to się sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.