Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon Bernard + NAD 372

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio naszła mnie chęć posłuchania moejgo starego, skromnego zestawu czarnych płyt. Z głębokiej szafy wyjałem gramofon Bernard, który nie był uzywany ok. 15 lat. Na pewno jest sprawny tylko jest problem jak mam to zgrać z moim NAD-em 372. Z tego co wiem to potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy. Co mi polecicie? Nie chcę wydawać dużych pieniedzy, poniewaz nie wiem jak długo potrwa moja przygoda z analogiem.

Dzięki za porady.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/63767-gramofon-bernard-nad-372/

Jak nie jesteś pewien, to najsensowniej byłoby pożyczyć coś na kilka dni. Bo obawiam się, że jak kupisz jakiś tani (kilkadziesiąt zł) pre, to w połączeniu z nie najwyższych lotów wkładką (pewnie Mf 100, Mf 104) rozczarujesz się tylko.

Polecam na początek najtańszy przedwzmacniacz gramofonowy Pro-Ject'a, przystosowany do wkładek MM i MC, oraz nową, tanią wkładkę Ortofon OM 5 E. Myślę, że pomoże Ci to pozostać z analogiem na dłużej, a nawet pobudzi chęć zakupu nowych płyt, oraz w przyszłości, lepszego gramofonu z lepszą wkładką.

>>>KotD,

Do NAD'a może być...też NAD! Jest takie dość tanie pre gramofonowe NAD'a, model PP2. Łatwe do kupienia. Ma jedną wadę - trochę niski współczynnik wzmocnienia (ang.: gain), co objawia się stosunkowo cichym graniem. Ale z tym "klocem" C-372 to problemu raczej nie będzie. Z tańszych wkładek warto też przetestować wkładeczki Goldringa - modele Elan i Electra, bo może okazać się, że będą lepiej pasowały swoimi gabarytami do ramienia "Bernarda". Ale propozycje są oczywiście też do przemyślenia.

Kabli bym na Twoim miejscu narazie nie wymieniał. Można wymienić wtyczki RCA, pod warunkiem, że stare się już rozpadają albo źle kontaktują. Zamisat zabawy z kablami proponuję wyczyścić łożysko gramofonu i je od nowa naoliwić oraz zakupić nowy pasek napędowy do Foniki. Należy też oczyścić subplatter (podtalerzyk) gramofonu, szczególnie tę część, która będzie miała kontakt z paskiem napędowym (bieżnię). Pamiętaj też o starannym wypoziomowaniu gramofonu.

Pozdro,

Yul

Bernard na preampie pro-jecta phono-box MM radzi sobie całkiem ładnie! a sam pre jest stosunkowo tani jeśli chcesz się skupić na wkładkach magnetycznych. W kwestii kabli, to w jednym z moich bernardów rozwiązalem to w ten sposób że zamiast wątpliwej jakości kabelka wlutowalem po prostu złocone gniazda RCA (metalową obudowę bardzo łatwo można nawiercić) i podłączam go do PRE zwyczajnym średniej klasy interconnectem - daje radę, dźwięk sporo na tym zyskał.

Wkładka Ortofona OM5 do ramienia bernarda natomiast - wydaje mi się troszkę za delikatna.

Z tańszych wkładek, zakładalem do niego Audiotechnica AT-91 - wagowo i gabarytowo pasuje idealnie, dzwięk też znacznie lepszy niż na wkładkach Unitra - no ale szału nie ma :)

Wiem wiem :) póki co pracuję jeszcze nad gramofonem lepszym niż Bernard ;)

A w kwestii niskopojemnościowych - mogłbyś polecić coś konkretnego?

Czy różnica między nimi a interconnectem będzie naprawdę wyczuwalna?

• 2 miesiące później...

Witam ponownie i odświeżam swój temat. Niestety do tej pory nie zabrałem się jeszcze za to co planowałem i Bernard nadal leży nieużywany, ale nadchodzi jesień i będzie więcej czasu na muzykę, więc chyba czas na decyzje.

Zastanawiam się nad czymś tanim, żeby nie utopić pieniędzy w coś, do czego do końca nie jestem przekonany. Dlatego szukałem na allegro i znalazłem cos takiego: Przedwzmacniacz: Monacor SRP-6. Co o tym myślicie? Warto w to się bawić?

Pozdrawiam

Nie pchaj do bernarda wkladek nie do tego ramienia - shure 44, badz nawet nowy stanton 500 za 100zl wystarczy i bedzie sensowny bo z duzym wzmocnieniem (7mV) zamiast kiepskiego pre pobawilbym sie w jakis amplituner/wzmacniacz vintage ktory mial zawsze wbudowane pre pod warunkiem oczywiscie ze bedzie w podobnej cenie co proste pre - bedziesz mial poprostu analogowe brzmienie. Natomiast jesli kiedys wejdzuesz naprawde w analog ominalbym wogole zaczynanie od typowo podstawowego wspolczesnego hi-fi bo szkoda czasu, ale do tego dojdziesz juz samemu ablo i nie.

Powodzenia

Piotr

Dzięki za podpowiedź. Uważam, że to co mówisz ma duży sens, ale mój stary bernard ma być tylko uzupełnieniem tego co mam. Nie chcę budować drugiego systemu, dlatego muszę znaleźć jakiś kompromis.

• 7 miesięcy później...

Witam,

Po tak długim czasie odświeżam ten wątek. Dopiero teraz uruchomiłem Bernarda na przedwzmacniaczu Monacor SPR-6, wkładka i igła pozostała: MF101.

Gra to bardzo przyjemnie, tylko martwi mnie jedno; dźwięk jest dużo cichszy niż z CD. Wygląda to tak jakby porównać głośność na godz. 9.00 na CD, a 11.30 na gramofonie. Czy tak jest standardowo czy powodem jest coś innego?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam GS 465 z metalowym ramieniem, gra z Pioneer SA 708 z wbudowanym pre, dżwięk nieznacznie cichszy jak z Cd.

Grałem na wkładce MF 100 z igłą o szlifie eliptycznym, bylo bardzo dobrze, ale zdobyłem wkładkę Foniki MF 10 E i ta wkładka pokonała Ortofona OM 10 E, jeśli tak gra Bernard z tą wkładką to robi śię gorąco na mysl jaki dżwiek jest z wyższej klasy patefonów:)

Moja rada kup MF 100 lub MF 104 i igłę o szlifie eliptycznym.

Gość rydz

(Konto usunięte)

oryginalna, czy może być odpowiednik np. monacor?

Kup oryginalną wkładkę Mf 100 lub 104, ma nowe nie jaki Lemus 1 na allegro, igłę o szlifie eliptycznym od Tom 1972,

Te igły pasują tylko do wkładek o parzystej numeracji.

Trzy drogi do szczęścia

- wymiana wkładki na taką z wyższym napięciem wyjściowym ( nie zawsze da efekt)

-zmiana wzmocnienia w pre gramofonowym.

-ingerencja w stopień wejściowy wzmacniacza w obwodzie danego wejścia gdzie podpięte jest pre RIAA, zwiększenie czułości

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.