Skocz do zawartości
IGNORED

Ogień we wzmacniaczu Onkyo Integra 8250

viciu080

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam maly problem, otoz przestal mi dzialac wzmacniacz Onkyo Integra 8250, po wymianie przepalonego bezpiecznika i ponownym wlaczeniu w srodku pojawil sie ogien, zanioslem to do fachowca i powiedzial ze spalil sie tranzystor mocy i jeszcze jakies drobiazgi, ja chcialbym wiedziec co moglo byc tego przyczyna i czy mam naprawiac czy nie?

Dziekuje i pozdrawiam

Moze zasilacz zaswirowal i podal za wysoki prad, albo zasilacz byl ok tylko jakis rezystor padl i pociagnal ze soba wiecej.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ok ale czy po naprawie jest prawdopodobienstwo ze znowu sie cos stanie? Pan ktory go sprawdzal mowil ze to moglo byc spiecie na ktoryms z glosnikow, czy taka mozliwosc tez jest?

Onkyo tak chyba ma. Pamietam,że kilka lat temu tez mi sie Onkyo spalilo. W trakcie normalnego odsluchu nagle poszedl dym i przestal grac. Nie pamietam juz co bylo przyczyną ale naprawa byla drozsza od samego wzmaka i poszedl w smieci

No wlasnie nie wiem co robic, naprawa podobno wyniesie ok 150 bo trzeba by wymienic od razu dwa tranzystory zeby drugi od razu nie poszedl, za wzmacniacz dalem 300 zl bo tak chodzily na allegro i taki mi doradzono jako bardzo dobry, nie wiem co zrobic w tym momencie

Jak go kupiłeś za 300zł to na 300% nie opłaca się go robić.

Po pierwsze przyczyna mogła być prozaiczna: uszkodzony tranzystor za 2 zł, który pociągnął za sobą resztę, uszkodzony rezystor, który był źle wyliczony lub po prostu się skopcił no wiele, wiele możliwości, które są zawarte w prawie Murphego ;) i nie ma pewności,że po wydaniu 150zł wszystko będzie nadal ok przez dłuższy czas.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

No ok to juz teraz mam same mieszane uczucia :) ogolnie to chetnie bym go zostawil bo dzwiek byl naprawde dobry ale jesliby mial mi znowu pasc po naprawie to nie byloby za ciekawie, Audiotetryk dzieki za rade, postaram sie isc tym tropem, reszcie tez dziekuje za zainteresowanie :) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.