Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Suite 2.8 - opinie.

empikat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym sie zapytac o to czy ktoś miał do czynienia z tymi kolumnami, jak one sie maja np. do chwalonych Ikon 6.

Jestem na etapie wymiany AE Aelite2 na coś większego (gra to u mnie z Arcamem A85 i Arcamem CD73). Mam okazje kupić Suite za niecałe 2 tyś. Myślałem tez nad Klipsch RF-62 ale nie moge ich dorwać w tak dobrej cenie. Klipsche mam sprawdzone i sa dla mnie pewnym punktem odniesienia - graja świetnie.

Najgorsze jest to, ze ma to być zakup bez wcześniejszego odsłuchu wiec zdany jestem tylko na podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/63953-dali-suite-28-opinie/

Nie sluchalem osobiscie Suite ale spotkalem sie z opiniami ze to kiepskie kolumny na chinskich glosnikach.Widzialem je u 2 osob , zawsze w kinie domowym.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki za odpowiedzi.

Na chwile obecna chciałbym się skoncentrować na tych Dali. Nie mam jakiegoś specjalnego ciśnienia na upgrade tylko parę dni na decyzje odnośnie zakupu Suite. Okazja czyni klienta.

O chińskich głośnikach gdzieś tez doczytałem ale niestety ta informacja nie robi na mnie specjalnego wrażenia. Ja tylko słucham i jak dla mnie może to być zrobione nawet w mołdawskich kopalniach.

Z racji tego, ze jestem małym chłopcem (jak mówi moja żona) to nie przepuszczam okazji na wymianę zabawek na lepsze. Jak wiadomo lepsze jest największym wrogiem dobrego wiec chciałbym się czegoś dowiedzieć przed zmaterializowaniem moich "koncepcji".

Słuchałem dali siute 2,8 i 1,7 - z inną elektroniką (denon 1500AE wzmak i cd) i był to jeden z najgorszych dźwięków jaki słyszałem, złamanego grosza by nie dał za taki zestaw. Oczywiście chcę zaznaczyć, że to moja subiektywna opinia.

Słucham tylko muzyki.

vinylec,

Wiem, ze zadowolenie zony to podstawa szczególnie przy tak kosztownym hobby:) Problem w tym, ze jestem egoista i chce zadowolić przede wszystkim siebie.

Miałeś okazje porównywać je do czegoś ciekawego, jak np. Ikonów 6? Chciałbym wiedzieć czego się spodziewać po tym duńsko-chińskim cudzie.

Koledzy mnie tu studzą jak mogą a ja dalej szukam światełka w tunelu:)

Potrzebują mocnego wzmacniacza.Słuchałem je w zestawieniu dosyć abstrakcyjnym

- pre JJ i końcówka Cairn.Szczęka mi opadła i kupiłem.W porównaniu z Ikonami

na pewno mniej natarczywa góra,słabsza dynamika,dlatego wydają się mniej atrakcyjne.

Podobnie jak Ikony mają dosyć ubogi dół, ale średnica i wysokie bardzo fajne i przede wszystkim fajnie oderwany dźwięk od kolumn. Za cenę poniżej 2tyś. ja bym kupował spokojnie, a jeżeli drożej to pomyślał bym o Dali Ikon mk2, które właśnie wchodzą do sprzedaży i zbierają pierwsze pozytywne opinie ;-)

• 2 tygodnie później...

No i dostałem je wczoraj w swoje ręce.

W porównaniu do Klipschów RF52 i AE Aelite 2 graja tak jakby je ktoś przykrył kocem. Nie ma tych szczegółów, jest za to więcej basu. Brakuje tez tego czegoś czego nie potrafię jeszcze wyartykułować.

Nie wiem gdzie jest pies pogrzebany. Sprawdzałem je z amplitunerem Marantz SR 7001 i później ze wzmacniaczem Arcam A85, efekt podobny.

Ile wygrzewają się takie głośniki? Kupiłem nowe, nieużywane.

Witam,

Sprawa sie wyjaśniła...Miałem je źle podłączone. Tak jak sie wszystko robi na szybko i nie zerknie do instrukcji. Nigdy bym nie pomyslał, ze taka instrukcja może się do czegoś przydać.

W każdym razie wszystko gra jak należy, zjadły moje AE na śniadanie. Są bardzo precyzyjne, szczegółowe, dynamika jest baaardzo ok. Basu mogłoby być więcej ale przy moim "profilu" nie jest to specjalnie istotne. Im dłużej ich słucham tym jestem bardziej zadowolony.

Niestety suba nie podłącze do wzmacniacza stereo. Co do instrukcji to chodzi mi bardziej o informacje na temat zmostkowania terminali (wyrazam się pewnie niefachowo). Nie ustawilem tych glosnikow przy ścianie, maja gdzie oddychac.

• 1 miesiąc później...

Osobiscie uwazam ze jestes w wielkim bledzie i nie doinformowana osoba.

wiem ze trudno opisywac i dawac opinie o czyms czego sie nie widzialo lub sluchalo wiec nie wiem dlaczego zmarnowales swoj cenny czas na swoja (wlasciwie nawet nie swoja) opinie.

Kwoli ciekawosci, to co wyprodukowane w chinach nie znaczy ze jest zle!

99% sprzetow pochodzi ze wschodu (chiny, korea, tajlandia etc).

Empikat,

Zakupilem juz jakis czas temu Dali Suite 2.8, c0.7, r0.8

jestem bardzo zadowolony z nich, szczegolnie z 2.8 w ukladzie stereo.

Do kina domowego urzywam HK355.

Podczas sluchania z HK355 muzyki 2ch niestety problem byl z ustawieniem glosnikow aby uzyskac jak najlepszy dzwiek, soundstage byl malo otwarty.

Po 2 tyg postanowilem cos z tym zrobic. Zastanawialem sie czy przypadkiem nie zmienic AVR na inny, drozszy model. Po dluzszym zastanowieniu sie stwierdzilem, ze szkoda tracic kase na sprzecie, ktory i tak sie sprawdza do ogladaniu filmow.

Sprzedajac go, musialbym zainwetowac pewna sume pieniedzy zeby kupic drugi, ktory i tak zapewne nie poprawilby w duzym stopniu jakosci dzwieku.

Po przestudiowaniu ang forum doszedlem do wniosku, ze jednak nie jedynym wyjsciem jest zakupienie zintegrowanego amplitunera.

tak wiec po zakupach: ;)

Cambridge Audio 740A

plus

Cambridge Audio DACmagic

Onkyo ND-s1 iPod dockstation

Van Damme kabel glosnikowy: Black series tour grade classic pro speaker 2x4.0mm twin axial na wszystkie 7 glosnikow.(zmienione z QED silver aniversary XT)

CAMBRIDGE AUDIO AUD700 1M interkonekt

2x CAMBRIDGE AUDIO DIG300 0.75M Optical Digital Interkonekt

Beresford TC-7220 2 Way Amplifier - Speaker Selector (do przlaczania pomiedzy HK355 i CA 740A)

Za CD player sluzy mi Sony BDP-S370 (blueray player) podlaczony przez toslink do dacmagic i interkonektem do CA740A.

Po odpaleniu plytki z Norah Jones zostalem ukamienowany ;)

Jakosc nieporownywalna jak dotad do wczesniejszego sluchania z HK355.

Soundstage bardzo otwarty, dzwiek czysty i klarowny. Glos Norah Jones donosny i czysty. Przy 50% sile glosu z CA740A glosniki zaczynaja zyc. Przy 75% dzwiek nadal czysty i niczym nie zmacony. Wydawaloby sie ze Suite moga grac glosniej i glosniej.

Pozniej plytki z modern blues, electro, rock, pop, muzyka klasyczna (vivaldi moj ulubieniec ze wzgl na skrzypce), indie, hyper dub. Dali suite okazuja sie neutralne. bez rzadnych problemow i pocenia sie graja to co im sie zapodaje.

Pozostaje tylko kwestia czasu wygrzania glosnikow i amplitunera by brzmienie bylo jeszcze bradziej 'sweet'.

Musisz pamietac rowniez, ze to przede wszystkim tobie ma sie podobac jak graja. mu na forum mozemy i powinnismy dzielic sie naszymi spostrzezeniami opiniami i myslami. Pomagac jesli to mozliwe, a nie negowac lub oceniac i opisywac jakies glupoty typu: 'tato a marcin powiedzial, ze jego tata powiedzial, ze...'

Pamietaj ze hobby to nie jest najtansze. wiec warto przemyslec zakup roznych komponentow do glosnikow. drozszy amp drozsze interkonekty itd. Co do kabli glosnikowych to nie daj sie zwiesc legendzie bi-wire'ingu. To nie zdaje egzaminu. Kozysci sa tak male, ze nie sposob uslyszec.

W cenie kabli glosnikowych do 35zl za metr bierzacy nie ma az takich roznic. Tym bardziej placac za firmy renomowane slone pieniadze. Jak widzisz, wyzej napialem ze wymienilem QED kable na mniej znana firme. Kable sa tansze za MB niz QED. QED wyzej wymienione maja przekroj 1.8mm (tylko), a van damme maja 2x4mm.

Wybierajac Cambridge Audio 740A (a oryginalnie byl zamiar 840A v2) liczyla sie cena do tego co otrzymujesz. Tak wiec, 100w per channel przzy 8 ohm, i 150w (o ile dobrze pamietam) przy 4 ohm.

Ponad to komponenty urzyte sa wysokiej jakosci.

Tak wiec powiem szczerze, ze JA jestem zadowolony z tego co mam. Odpowiada mi w zupelnosci. Byc moze nadejdzie taki dzien, kiedy cos w nim zmienie, ale to tylko zalozenie.

I nie sluchaj sie ze wyprodukowano w chinach czy gdzies indziej. Chiny produkuja na tyle dobre jakosciowo rzeczy na ile stac samego producenta.

Taka firma jak Bowers and Wilkins produkuja swoje znane na calym swiecie glosniki w chinach. Tylko seria 8xx jest produkowana w U.K..

Moze lepeij bede konczyc, bo mozna pisac i pisac...

Pozdrawiam

51st8

51st8,

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedz.

Ja znów jestem bogatszy o nowe doświadczenia z nimi związane.

Kolumny grały u mnie jak dotąd z Arcamem A85 i Arcamem CD73. Tak jak pisałem - byłem bardzo zadowolony. Coś mnie tknęło i postanowiłem jeszcze pokombinować z dodatkowym wzmacniaczem Arcama A70 i pobawic sie w biamping (tym bardziej, ze producent zaleca taką kombinacje).

Efekt przerósł moje oczekiwania. Ta kombinacja trzyma Suity za pysk, robi z nimi co chce i pozwala im pokazać co potrafia. Chciałbym zeby usłyszeli to Ci którzy mówią o tanich chińskich głośnikach. Druga sprawa to to, ze są jeszcze nie wygrzane. Moje Klipsche RF 52 zaczeły grać w kinie domowym pełnią swoich możliwości dopiero po ok. pół roku używania....

Idąc za ciosem juz powalczyłem na ebay o Arcama P85 i A70 idzie dać frajde komuś innemu (giełda).

Może 5 tyś nie warto za nie dać i pewnie są jakieś lepsze opcje, szczególnie wśród uzywek. Ale ta cena za nówki, która jest teraz w uk to IMO jeden z najlepszych strzałów jakie można zrobić.

Siedze sobie teraz, słucham Happy Ending Miki i uświadamiam sobie po co matka natura wyposażyła mnie w uszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.