Skocz do zawartości
IGNORED

Qba Elements czy Dali 505?

Marco Polo

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co znalazłem o Dali 505 - parę osób narzekało na szczegółowość, syczenie przy niektórych głoskach-czy może ktoś to potwierdzić? Jeśli tak to szukam dalej, narazie nie mam niestety możliwości odsłuchu w/w kolumn...

Zależy jeszcze z czym to chcesz połączyć. Ale jeśli interesuje Ciebie czysta i przejrzysta średnica to JM Lab, do tego dynamika i krótki ale precyzyjny bas. Dali grają masą a nie szczegółami. Generalnie dają pozornie duży dźwięk z małych skrzynek. Z rockiem będzie o.k. ale w klasyce zauważysz, że Dali nie mają "klasy". Dali i JM Laby porównywałem na NAD CD 541+ C 352.

Ma to grać z Luxmanem-L410- ładne ocieplone (nieco lampowe) brzmienie. Narazie żródłem jest tylko gramofon-zachwyciłem sie szczegółowością przekazu i na tym mi właśnie najbardziej zależy.

Narazie na kolumny mogę przeznaczyć powiedzmy 1500, czekam więc na coś używanego ze średniej półki.

Sam mam elements 4000 wiec moge odradzic połaczenie z "ciepłym" wzmacniaczem.

Ja mialem to z ONKYO 9511 i grało to poprawnie ale bez fajerwerków.

Same w sobie Elements sa ciepłe i "analogowe". Wzmak powinien byc raczej dynamiczny z swietnym srodkiem.

Poczytaj sobie moja recenzje.

"Dali grają masą a nie szczegółami" - potwierdzam co do 505/5005. Brzmienie mało szczegółowe, masywne, ogólnie przez to przytłumione. Za 1500 zł da się już znaleźć używane Dali 606, w porównianiu do 505/5005 - niebo a ziemia. 606 oferują przy tym fenomenalną (jak na tego typu kolumny, i jak na mój gust) lokalizację źródeł.

Okazje się trafiają - jak pisałem tu nie tak dawno, spotkałem się z ofertą Dali 450 za mniej niż półtora tysiąca. A te z kolei biją na głowę model 606... i długo by tak można ;)

Wpis z opóżnieniem. Radziłbym posłuchać z czeskimi Shanami, bardzo mi się podobało (starsze Audio Physic Tempo ponoć też było dobre - ale to wiem z drugiej ręki, no i tu problem ceny). Ponadto Lux. A 384 gra dziwnie - szczególowy, dosyć chłodny (mimo, że hybryda) i gra jak gdyby konturami. Może inne Luxmany grają inaczej.

Wpis z opóżnieniem. Radziłbym posłuchać z czeskimi Shanami, bardzo mi się podobało (starsze Audio Physic Tempo ponoć też było dobre - ale to wiem z drugiej ręki, no i tu problem ceny). Ponadto Lux. A 384 gra dziwnie - szczegółowy, dosyć chłodny (mimo, że hybryda) i gra jak gdyby konturami. Może inne Luxmany grają inaczej.

Marco, ja mam Dali 505, lubie sluchac klasyki (jestem muzykiem) i...jestem zadowolony. Wszystko jest tak na prawde kwestia tego co cie bardziej interesuje - detale techniczne czy dobrze, na prawde dobrze brzmiaca muzyka ktora kochasz. Jesli masz watpliwosci co do wyboru kolumn (w koncu kupuje sie je raz na kilka, kilkanascie lat) a nie masz gdzie ich przesluchac to zapraszam do mnie na odsluch 505tek, jesli mieszkasz w okolicach Wroclawia (pewnie male prawdopodobienstwo). Pisz na priva: [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.