Skocz do zawartości
IGNORED

We're here because we're here

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są na tym forum jacyś fani anathemy? Słuchał ktoś ich najnowszej płyty? W końcu pracowali nad nią parę ładnych lat i ciekaw jestem jak wam się podoba..

moim zdaniem jest parę kawałków słabych ( summer night horizon, Get Off, Get Out) parę niezłych ( dreaming light, everything) i parę mistrzowskich ( presence, universal i oniryczny a simple mistake)

Co prawda niektóre utwory były już dostępne od jakiegoś czasu w internecie, ale ostateczne wersje troszkę się pozmieniały ( angels walk among us, wspomniany a simple mistake)

Co sądzicie o tej płycie? Moim zdaniem judgement to to nie jest, ale naprawdę udana, w miarę równa płytwa. W miksowaniu palce maczał sam Wilson, a czy to słychać, oceńcie sami. Widać, że chłopaki troszkę zoptymistycznieli, zarówno w warstwie tekstowej jak i muzycznej, ba, nawet okładka jest wesoła. Być może momentami jest troszkę zbyt piosenkowo, momentami nawet popowo(!) ale anathema nigdy nie była specjalnie progresywna. Jednak czy to na pewno właściwy kierunek? Bo porównując takie everything do np lost control czy deep to już przepaść nie mówiąc o starszych płytach ( których bądź co bądź nie lubię i nie cenię )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63963-were-here-because-were-here/

Przesłuchałem właśnię tę płytę. Podobała mi się, dla mnie takie 4+/6.

Początek jest trochę zbyt popowy, ale od Everyhing już do końca jest bardzo dobrze. Świetna przestrzeń, świetny klimat, niesety wokale zbyt matowe, usunięte wszelkie syczenia z dźwięków, mastering pod słuchawki średniej jakości, na szczęście dynamika w miarę zachowana, ale nie jest źle. Co do utworów zgadzam się z przedmówcą, ale "Get Off, Get Out" mi się podoba, więc tylko "Summer Night Horizon" oceniam za gorszy od reszty, jeszcze musiałbym drugi raz przesłuchać, co na pewno zrobię, bo resztę dyskografii Anathemy znam prawie na pamięć, z tą płytą nie będzie inaczej.

Zgadzam się, że płyta jest bardziej optymistyczna, trochę brakuje mi tekstów mówionych z wersji demo, która wyciekła jakieś 3 lata temu do internetu, w "Simple Mistake" był wg. mnie kapitalny tekst, więc wersję z demo "Everything" na pewno ściągnę, mam nadzieję, że zostanie wydana jako bonus na jakimś (japońskim?) wydaniu.

Polecam, ciekawy jestem też wersji 5.1, która jest na DVD w wydaniu dwupłytowym, które niedługo kupię, nie mam gdzie niestety przesłuchać wersji 5.1, ale coś się wymyśli.

>thrak,

>...i jest jeszcze w wersji winylowej :-)

Jest, ale w Polsce chyba na razie nie do dostania. Pytałem w kilku sklepach. Chyba, że znasz jakiś namiar?

A sama płyta, no cóż... raczej nudnawa. Z obowiązku jednak zapewnę ją kupię.

Kupowałem przez to Porcupine Tree i przesyłka do Polski chyba 2,50 GBP i co ważne można płacić paypalem więc masz zabezpieczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

>Nudnawa? a dlaczego?

Bo przeleciała mi przez głowę i właściwie nic mi nie zostało. No może poza "Summer night horizon". Reszta, a szczególnie końcówka zlewa się w jedną całość. A "Get Off Get out" zupełnie nie pasuje do reszty. Szacunek, że nagrali płytę nie oglądając się na innych, czyli taką jaką chcieli (polecam rozmowę z Vincentem w najnowszym Metal Hammerze"), ale chyba najlepsze, to mają już za sobą.

Czekam tylko na koncert we wrześniu w Inowrocławiu. Może po przesłuchaniu na żywo zmienię zdanie.

>Bogu dzięki, że odeszli od tej sieczki :)

No to chyba lekka przesada. Ja uważam, że najlepszy jest środkowy okres działalności, czyli "Silent Enigma", "Eternity", czy też "Alternative 4". Czyli wszystko po Duncanie Patttersonie, to zjadanie własnego ogona. Chociaż płyty wychodziły całkiem niezłe. Poza ostatnią....

• 1 miesiąc później...

>...i jest jeszcze w wersji winylowej :-)

No faktycznie jest:

Ukryta Zawartość

A w opisywanym w innym wątku podobno bardzo drogim sklepie fan.pl jest nawet...taniej ;)

Ukryta Zawartość

Zamówienie w Fanie złożone. Ciekawe czy się wyrobią w terminie 7-14 dni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.