Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny i zrodla do Audio Research VSi60

p0is0n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Fourmowiczow,

mialem ostatnio przyjemnosc uslyszec wwwzmacniacz w zestawieniu z DcS Puccini + kolumnami Wilson Audio i to mi ladnie gralo,no moze z wyjatkiem basu, ktory choc we wlasciwej ilosci, zdawal sie nie schodzic za nisko..

Wiem, ze to zestawienie jest troche mezaliansem, gdyz to ARC byl najslabszym elementem, ale ten wzmak zauroczyl mnie swoja dynamika i ekspresyjnoscia brzmienia, tak ze to wokol niego mam plan zbudowac system.

I tu pojawia sie pytanie - z jakimi kolumnami i zrodlami warto zestawiac ten wzmacniacz? Prosilbym o propozycje klockow z pułapu cenowego właściwego dla tego wzmacniacza - bez przestrzeliwania ponad poprzeczke w stylu wlasnie Wilson Audio czy DcS ;) Pomieszczenie odsluchowe 18m2 i slucham wielu gatunkow muzyki, stad chec znalezienia zestawu w miare uniwersalnego.

Z gory dziekuje za dobre checi podjecia trudu i napisania kilku konstruktywnych zdan :)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Witaj, co do głośników, z dobrą lampą w PP i w 18 m2 zagrają świetnie (choć każdy inaczej)następujące głośniki.

Art Loudspeakers Deco8 - 2 drożne

Harpia Acoustics Marcus - 2,5 drożne

Sound & Line Enigma Medius - 3 drożne - tutaj trzeba jeszcze sprawdzić bo potrafią potężnie nagłosnić i 2 razy większe pomieszczenie.

Avcon - AVALANCHE Monitor - 3 drożny monitor - tylko że 18 m2 to troszkę mało będzie.

Zapytaj Redaktora i Whitesnake. Drugi napędza Avalanche lampowym Bonasusem z RCMu.

Co do źródła... to najpierw głośniki! CD się dobierze potem.

pozdr.

Robert

Panowie - dzieki za sugestie. Sa to co prawda producenci znani mi tylko z nazwy i ciezko bedzie z odsluchem tych klockow w jednym sklepie, ale zawsze to jakis trop...

Co do AR CD 5, to sluchalem go w zestawieniu z AR VSi60 i kolumnami Vandersteena i bylo bardzo dynamicznie, ekspresyjnie i barwnie, ale jednak troche za gęsta, za mało rozdzielcza średnica, która momentami tym drażniła.Dodać jej trochę lekkości/przejrzystości i bylo by naprawde dobrze. Swoją droga Vandersteeny to jednak nie sa kolumnny o dużym WAF, tym samym będą miały utrudnioną drogę do mojego salonu ;)

--

vandesteen ma taką średnicę

fajne kolummy to thiel cs2.4 do tego wzmaka, natomiast cd, może zaskoczę ale nie ma sensu wydawać kasy na "hi-end" ponieważ NAD C545BEE za 2000zł gra nie gorzej

poison -> to raczej nie była zasługa CD5 bo przejrzystości mu nie brakuje, na średnicy również niczego (jako fan SETów i szerokopasmowców wiem co mówię :-) ). Ale w takim razie jeszcze jedna propozycja - Hoerning Hybrid Aristoteles - średnicę obsługuje Lowther, górę kapitalny tweeter - jedynie bas ciut odstaje, choć jest odtwarzany aż przez 4 Beymy. Ale 50W Kronzilla radziła sobie z tym świetnie, więc VSi60 zapewne też spokojnie da radę.

Panowie, czy to przypadek ze polecacie mi "egzotyczne" kolumny, :przypadkiem" dostępne w jednym sklepie? (nazwy nie wymienie)

Dosc zabawny zbieg okolicznosci ;)

--

Co do Thieli sie nie wypowiem, bo jeszcze nie mialem okazji ich odsluchac, ale chetnie to zrobie -dzieki za proppozycje.

Z tym NADem to taki zarcik ;) z calym szacunkiem - oni robia przyzwoity sprzet w tym zakresie cenowym - ale porownywanie tego do naprawde dobrych zrodel jest troche hurraoptymizmem. A moze NAD strzelil sobie w stope wypuszczajac tanie super zrodlo, ktore podwaza sens kupowania CD z serii "masters" ? :)

--

Żeby nazw nie wymieniać to Acosutic Zen w Krakowie, Hoerning Hybrid w Warszawie - więc raczej to nie jeden i ten sam sklep :-) A po drugie piszę o kolumnach, których u siebie ostatnio trochę posłuchałem, stąd mogę polecać na podstawie własnego doświadczenia a nie informacji "zasłyszanych".

Z tym NADem to taki zarcik ;) z calym szacunkiem - oni robia przyzwoity sprzet w tym zakresie

cenowym - ale porownywanie tego do naprawde dobrych zrodel jest troche hurraoptymizmem.

Ach zatem znasz "dobre źródła". W takim razie porady są bezcelowe na tym polu.

americano:

Nie obruszaj sie. Chyba zgodzisz sie, ze cos co jest dobrym zrodlem w jednym zestawie, w innym niekoniecznie sie sprawdza. Natomiast zazwyczaj mieszanie klocków z różnych półek na dobre nie wychodzi. Jakos nie przyszloby mi do glowy podlaczac tego NADa do ARC'a. Tak, ARC CD zle nie jest- to na pewno, ale wydajac niemale przeciez pieniadze chcialoby sie miec cos magicznego, czyz nie?

pal55: chodzilo mi o pozostale marki. Akurat Acoustic Zen jest skadinad :) i sadze, ze kol. Wiedzmin wie o co chodzi ;)

--

poison

Czytając między wierszami mam wrażenie, że lubisz neutralny dźwięk, bez zmiękczeń, ociepleń, przejrzysty i szczegółowy. Jeżeli nie boisz się sprzętu z drugiej ręki, to poszukaj np. odtwarzacza Krella 280. Świetne żródło za przystępną cenę.

Z nowych w nieco podobnym stylu gra Gamut CD 3. Z przystępnych cenowo może jeszcze Resolution Audio Opus 21, może jakiś SIM Audio (mają je chyba w Audio Forte, więc można porównać).

A kolumny? Może Thiele, może Audio Physic a może jakieś monitory - w 18 metrach powinny wystarczyć. Przeglądnij w zakładce KLUBY temat o monitorach, może coś cię natchnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Resolution Opus 21 gra trochę jak Metronome czy ARC CD3mkII - dźwiękiem analogowym, lekko ocieplonym, ale niezbyt przejrzystym czy dynamicznym.

Natomiast ARC CD5 to coś w stylu 280CD - przejrzyste, szybkie brzmienie, z precyzyjnie zaznaczonymi krawędziami.

Musisz się najpierw zdecydować na źródło lub kolumny, i do tego dobierać ostatni element. Ponieważ to lampa, a kolumny ciężko pożyczać, wybrałbym najpierw właśnie kolumny, a potem kombinował ze źródłem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak będziesz miał okazję, posłuchaj tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słuchałem tego wzmacniacza z usherami, zarówno podstakowe berylowe 718, jak i dancer mini (większe i mniejsze), w zalezności od budżetu świetnie się spasują. Obecnie usher zmienia beryl na diament - nie słyszałem jak grają te nowe. Z kolei ja mam do lampy AP VI i też jest bardzo dobrze. co do źródła - polecam przetwornik zewnętrzny - masz dzięki temu podobne brzmienie z wielu źródeł (dvd, tuner satelitarny etc.), a transport do muzyki - logitech.

Witaj Kolego Poison,

Tak się składa że Hornigi i Arty ma ten sam dystrybutor, który także współpracuje z Avconem (producentem). Czasem można u niego posłuchać głośników tej podwarszawskiej firmy. Co do innych głośników to można sporadycznie posłuchać tych które brane są w rozliczeniu.. Nie płakałbym z tego powodu. Jest okazja posłuchania 3-4 różnych głośników reprezentujących różne szkoły brzmienia w 1 miejscu. Wszystkie dobrze spisują się z lampami. Wolałby Kolega pobrykać po całej Warszawie i okolicach ze wzmacniaczem? A co jeśli Koledze powiem, że może w przyszłości będzie tam jeszcze jedna niszowa i jak to zgrabnie ujęto "egzotyczna" firma? Do niczego nie namawiamy z kolegą Pal55. Zawsze można iść utartą drogą i kupić głośniki B&W, Focal, Sonus Faber, AP, Monitor Audio, Triangle i wiele innych bardziej znanych producentów(niekoniecznie lepszych według mnie). Polecam tylko to co znam i o czym mam wyrobione zdanie(poczytaj moje wpisy). Większość z tych wymienionych propozycji pogrywało u mnie, a inne grają u znajomych i mam okazję ich słuchać czasem w ich systemach. I tyle. Pozdrawiam, życzę owocnych odsłuchów.

Pozdr.

Panowie, serdeczne dzięki za wszystkie sugestie.

Teraz jestem w trakcie odsluchów i postaram się niebawem podzielić wrażeniami.

--

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Troszkę odgrzeję temat...

Nie chcę też zakładać nowego wątku, więc zapytam wprost... słuchał ktoś ostatnio VSi60?

Ma go ktoś? Jakieś przemyślenia, komentarze? Coś więcej niż bardzo pochlebne recenzje w prasie (praktycznie każda jedna to laurka)?

Słuchając rozumu....

Witam,chciałem kupić ten wzmacniacz ale po odsłuchach u siebie w domu zrezygnowałem.Moim zdaniem jak na lampę to bardzo chłodny wzmacniacz więc koniecznie posłuchaj przed zakupem bo może być rozczarowanie.

• 2 miesiące później...

Witaj,

Ja go słuchałem z Danish Physic 0.2 (chyba nie pomyliłem nazwy). Kolumny dość egzotyczne ale oparte na D2905/9500 i dwa lekko modyfikowane 18W8535 Scan-a. Polecam.

Słuchałem go z najmniejszymi Avalonami, chyba model Idea.Grało to bardzo dobrze.

Później z nieco wyższym modelem Avalon Transcendant i też świetnie grało, oraz z Wilsonami Sophia.

Z każdą z tych par kolumn było to wyśmienite granie.

Ja również miałem okazje słuchać VSI60 z Avalon Idea i było to chyba najlepsze jego zestawienie jakie do tej pory słyszałem tylko ich cena jest trochę wysoka, dlatego zastanawiam się czy warto szukać do odsłuchania SF Cremona i Tannoy Super Gold Monitor 12X ponieważ słyszałem na ich temat dużo dobrego (szczególnie Tannoy) i mają wyższą skuteczność, która ponoć w przypadku lampy działa na korzyść a i cena to około 1/2 Avalonów. Sophie są poza zasięgiem ;-)

Słuchałem go z najmniejszymi Avalonami, chyba model Idea.Grało to bardzo dobrze.

Później z nieco wyższym modelem Avalon Transcendant i też świetnie grało, oraz z Wilsonami Sophia.

Z każdą z tych par kolumn było to wyśmienite granie.

Czy różnica miedzy Idea a Transcendant jest warta ceny ?

Dla mnie różnica miedzy nimi była niezauważalna

tym bardziej że słuchałem ich w różnym czasie.

Jedne i drugie grały super.

Niestety Avalony zawsze są drogie i potem trzymają

cenę. Trudno wyrwać okazję.

Ale trafiają się. Trzeba się rozglądać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.