Skocz do zawartości
IGNORED

Plugin do FLAC/MP3 dla Winampa?

piotr1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moje przyzwyczajenie do Winampa i łatwości jego obsługi już raczej nie ulegnie zmianie. Mam taki problem, przy odtwarzaniu muzyki w formacie FLAC dźwięk jest taki jakiś dziwaczny, gdy tę samą muzykę nagrałem na CD to z odtwarzacza słucha się tego o wiele przyjemniej. Posiadam kartę Creative SB X-Fi Xtreme Audio PCI i nie zamierzam jej zmieniać. Chodzi mi tylko o to, żeby uzyskać dźwięk podobnej jakości do tego z CD. Jaką polecicie wtyczkę do Winampa, która możliwie zagra jak najlepiej z tą kartą?

Pozdrawiam,

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/64001-plugin-do-flacmp3-dla-winampa/

Wszystkie tak samo? Kiedyś dużo było w tym racji, ale czasy się zmieniły, a co nowsze programy zamiast być praktyczniejsze, bardziej ergonomiczne i bardziej zoptymalizowane wydajnościowo są w zamian bardziej napompowane, wypchane błędami, obciążającą grafiką i badziewnymi dodatkami. Takie zero konsekwencji.

Mi się wydaje, że ludzie, którzy używali Winampa i po rozczarowaniu nowszymi wersjami zwrócili się w stronę Foobara nie mieli raczej problemów z przesiadką. Tyle tylko, że autor zdaje się nie być rozczarowany, haha.

A swoją drogą Foobar właśnie tak powstał - jeden z współtwórców Winampa stwierdził, że idzie to w złą stronę i porzucił projekt należący do Nullsoftu.

Mnie w Winampie (dopóki go używałem) denerwowało zawsze sprzężenie głośności z systemową - Winamp porusza suwakami mixera windowsa.

Piotrze, nie zastanawiałeś się może czy problem nie tkwi w ustawieniach karty dźwiękowej? Może coś upsampluje, albo co gorsza "Crystalizuje" dźwięk? Sound Blastery słyną przecież z "dodawania czegoś od siebie".

-> Ltc.Kilgore

"Piotrze, nie zastanawiałeś się może czy problem nie tkwi w ustawieniach karty dźwiękowej? Może coś upsampluje"

Dokładnie. Jak wiadomo sporo kart Creative miało niewyłączalny resampling do 48kHz marnej jakości. Trzeba by sprawdzić, jak jest w tym konkretnym przypadku.

Jeśli się okaże, że faktycznie resampling ma miejsce, to rozwiązaniem jest włączenie wysokiej jakości resamplingu do 48kHz w odtwarzaczu programowym, dzięki czemu karta nie będzie już ingerowała w sygnał.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> BuBos18

"rochu, 8 Cze 2010, 20:18

>a podobno wszystkie playery graja tak samo ; )

Ano grają czy to się komuś podoba czy nie ;)"

Oto, co na ten temat napisał autor foobara:

"Does foobar2000 sound better than other players?

No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of the other mainstream players are capable of doing the same by now."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Foobar zainstalowany. Jest jednak mały problem, chciałbym, ażeby można w nim było sterować klawiszami multimedialnymi, bez potrzeby podnoszenia aplikacji z paska zadań. I tu jest mały problem. O ile winamp obsługiwał te klawisze, to foobar już nie bardzo che. Posiadam klawiaturę Logitech Media Keyboard 600. Czy może mi ktoś coś poradzić w tej sprawie, nie chcę kombinować z żadnymi skrótami klawiszowymi, gdyż po to są klawisze multimedialne, ażeby ułatwić nieco życie człowiekowi.

Klawisze musisz skonfigurować ręcznie. W opcjach jest odpowiednia zakładka. Do zabawy resamplingiem w nowych Foobarach służy plugin oparty o algorytm SoX. Powyłączaj też bajery typu Crystalizer, CMSS, EAX, czy co tam jeszcze było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.