Skocz do zawartości
IGNORED

Dahlquist DQ10 w nowych szatach

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu nabylem poniekad legendarne kolumny amerykanskiej firmy Dahlquist, model DQ10. Sa to 5 drozne dipole, przy czym bas w obudownie zamknietej a reszta poprostu na desce. W sumie to do niczego konkretnego nie moglem ich podlaczyc bo sa pradozerne i wymagaja stabilnych wzmacniaczy. Nie mialem tez specjalnie chetnych na odkupienie wiec staly jakis czas w kacie.

Jeden jedyny raz graly z porzadnymi monoblokami tranzystorowymi i niestety nie urywalo to glowy.

Wczoraj z nudow rozkrecilem te bestie i okazalo sie ze bezpieczniki w wysokotonowcach byly spalone w zwiazku z czym pomyslalem ze to moglo byc przyczyna kulejacego dzwieku. Krotki wypad do miasta no i gwizdki teraz graja. Niestety nadal brakuje mi zasilania ale kolega audiofil ma pozyczyc na pare dni duza integre Onkyo.

Co bardziej interesujace to fakt ze trafilem na ciekawy artykul (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i postanowilem dokonac zmian kosmetyki tych poniekad brzydkich konstruktow.

Wizyta w Leroy Merlin, troche materialu na obrusy i firanki no i moja partnerka wkoncu jest zachwycona wygladem kolumn :) Nie smiejcie sie, traktuje ten projekt z przymruzeniem oka, uwazam jednak ze w porownaniu z orginalem wygladaja bosko :) chce na dniach dorobic do nich standy na jednej podstawce i sprobowac napedzic je duzym tranzystorem. Jako ze jestem w trakcie aranzacji pokoju do TV, posluza mi jakis czas do tego celu. Mysle ze maja duzy potencjal. Sluchalem ich podczas zakupu z elektronika Naim i wowczas bardzo mi sie podobalo. MOj lampowy fisher niestety nie mial szans i poza pomrukami nic sie z tego duetu nie dalo wycisnac.

A oto wyzej wspomniane przed i po:

post-4563-100001637 1276105180_thumb.jpg

post-4563-100001638 1276105180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/64023-dahlquist-dq10-w-nowych-szatach/

tak sie prezentuja w calosci. Na dniach mam zamiar wymienic te oblesne stoliki bo juz patrzec na nie nie moge. Pozatym standy beda wysokosci 30-40 cm wiec calosc bedzie prezentowala sie bardziej okazale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby tak oba "połączyć" to narodziłby się fajny fotel:)

A tak naprawdę to pozytywnie zazdroszczę:) takich okazów.I czekam na recenzje jak to dźwiękowo prezentuje swoje uroki.Gratuluje

rozbierane...po zdjeciu oslon naszym oczom ukazaly sie najbzydsze glosniki swiata :) w kazdym razie odgrody pelna morda..

Ukryta Zawartość

post-4563-100001442 1276333376_thumb.jpg

post-4563-100001443 1276333376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..

Ukryta Zawartość

post-4563-100001439 1276333424_thumb.jpg

post-4563-100001440 1276333424_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alez dziwactwa, wygladaja identycznie jak elektrostaty Quada ESL-57 !

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nookie,

to nie moze byc dipol bo zaden z tych glosnikow nie gra w tyl.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Jakiej marki tam siedza glosniki ?

nie wiem do konca, podobno niektore to philips...piezo to chyba motorola. Wlasnie kupilem do nich jungsona ja-88d. Zobaczymy jak to wszystko razem zagra, napewno jungson powinien miec wystarczajaco duzo mocy.

Jeden wysokotonowiec byl wymieniany i zastanawiam sie nad kupnem orginalnego bo ten wyglada na produkt innej firmy. Pozatym jak wspominalem zawieszenia basowcow sa zmienione z tym ze jakis geniusz jedno zalozyl tylem.

Z tym sznurkiem to nie do konca rozumiem.

Przeciez ty juz miales JungSona :)

Sredniotonowka przypomina faktycznie Philipsa.Te czerwone naklejki przy plusach tez jak w Philipsach.

aaa ok...jak juz wspomnialem, jedne z najbrzydszych glosnikow w historii ale takie sa od wyjscia z fabrykii, lacznie z drewienkami na ktorych osadzone sa glosniki i cala reszta sa w 100% orginalne.

Nie najbrzydsze, jest jeszcze Janszen ZVS-2 ktore zrfeszta chcialem kupic ale mi sprzed nosa umknely

z tym jungsonem to prawda, mialem go chyba ze 4 lata temu ale rzadnego innego tak dobrze nie wspominam. No i trafil sie w miare tanio. Przyda sie taki piec do experymentow z niskoefektywnymi elektrostatami i innymi ustrojstwami o efektywnosci +/- 80db :)

no rzeczywiscie nie naleza do pieknych :) moje quady esl 57 to zarowno wizualnie jak i sonicznie kwestia indywidualnego gustu. Zobaczymy czy jungson zgra sie z dahlquistami ale mysle ze nic nie stoi na przeszkodzie. Ma to byc system do TV i ps3 wiec rachunki mi pewnie troche w gore pojda :)

Eee ja tam o poborze mocy nie marudze, nie wiem niestety ile on w koncu bierze, niektore maja nabite pobor 800W a inne znowu 800W x 2.Ja zawsze swojego zawsze z 30-60 minut rozgrzewam, a cedeka nie wylaczam wogole.

• 4 tygodnie później...

jestem po pierwszych tygodniach odluchow Dahlquistow i musze przyznac ze to naprawde rewelacyjne glosniki. Operacja plastyczna jakiej na nich dokonalem nie przyniosla porzadanego efektu (poza wizualnym) i w tej chwili glosniki graja wogole bez jakiejkolwiek oslony. A graja rewelacyjnie. Spojnosc dzwieku jak w quadach, scena wszerz, wglab, w gore i dol jak w dobrych odgrodach. NIesamowita wrecz separacja i precyzja poszczegolnych instrumentow. Bajecznie wybrzmiewaja struny, meskie i zenskie wokale jak w dobrych elektrostatach. Jestem zachwyony, biorac pod uwage ich smieszna cene.

Minusem moze byc ich juz wspomniana pradozernosc ale i z tym mozna sobie poradzic. Sa tez dosyc krytyczne pod wzgledem ustawienia, dluga wachlowalem nimi po pokoju zanim osiagnalem owa "nirvane". W tej chwili siedze dosyc blisko, jakis 1m-1,5m, czyli graja w rodzaju monitorow bliskiego pola.

W ostatnia sobote siedzialem z 5 godzin i nie chcialo mi sie wstwac z sofy. Zdarza mi sie to bardzo rzadko, ale dahlquisty w polaczeniu z jungsonem ja88d sa tak samo angazujace jak pierwsze odsluchy saby greencone w odgrodach. Lzy cisna sie do oczu przy odpowiednim repertuarze. To jest to na czym mi osobiscie najbardziej zalezy w calym hobby jakim jest audio.

Okazalo sie ze moje egzemplarze jednak nie byly modyfikowane w tym stopniu jak myslalem. Zwrotnice sa orginalne a w nich kiepskiej jakosci (i najprawdopodobniej wyschniete na wior) meksykanskie kondensatory i cala bateria rezystorow. W najblizyszym czasie dam je do wymienic specjaliscie od tego typu zadan, podobno przynosi to bardzo dobre efekty.

dalej: jeden wysokotonowy wymieniony na wife, ale mam na oku orginalny zamiennik. jeden basowiec ma wymienione zawieszenie ale nie bede go ruszal bo gra bez zastrzezen.

Chce w nie troche zawinwestowac jak to robi sporo ludzi w stanach. Nie sa warte wiele, ale sposob w jaki muzykuja to poprostu miod dla moich uszu :))))

Ponizej fotki tzw. "stacked". Podobna modyfikacja o ktorej pisalem w odneisieniu do elefktostatow quada. POlega na polaczeniu dwoch sztuk na strone....kolejny krok do "dahlquist-nirvana" :))))

Ukryta Zawartość

post-4563-100000008 1279031211_thumb.jpg

post-4563-100000009 1279031211_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 10 miesięcy później...

mozna wiedziec ile dales bo mam takie jedne na oku?

Ukryta Zawartość

post-983-0-71120900-1309892638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.