Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian 206 - opinie recenzje

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

A którą wersję tego Meridiana chcesz kupić? Bo model 206 występował w co najmniej czterech wersjach, każda na diametralnie innym DACu, każda z wersji w związku z tym gra inaczej:

-TDA1541A-S1 (Single Crown) najwyższej klasy szesnastobitowiec z wyjściem prądowym

-TDA1547 (DAC7) następca TDA1541, zbalansowany najwyższej klasy jednobitowiec z wyjściem prądowym

-2 x SAA7321 budżetowy jednobitowiec z wyjściem napięciowym

-CS4328 wysokiej jakości delta-sigma z wyjściem napięciowym opracowany przez Cirrusa we współpracy z Meridianem

Wobec takiego zamieszania nie wiem czy można polegać na jakichkolwiek opiniach o brzmieniu dwieścieszóstki, bo czy to wiadomo której z wersji będą owe opinie dotyczyć?

Grał mnie przez prawie rok. Śmiało można powiedzieć, że pozostawa w tyle konstrukcje typu Philips 960, Marantz CD 94, choć oparte są na podobnym samym mechanizmie CDM i tym samym DAC-u. Brzmienie Meridiana jest bardziej wysublimowane, więcej detali, lepsza przestrzeń. Najlepiej gra z wysokiej klasy elektroniką z końca lat 80-tych, gdzie dobrze zgrywają się poziomy czułości wejść. Dodatkowy plus, to mozliwość wysterowania w zasadzie dowolnym pilotem Philips/Marantz. Naprawdę warto.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Odnośnie wpisu McGywera: Mój był na TDA 1541S1, podobno Delta-Sigma grał jeszcze lepiej.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

To 206 az tak rozni sie od 207 ktora Fikus tak zmieszal z blotem ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 1 rok później...

Za okolo 1100 zeta.

A co to za dac ? Zrobiłem fotke ale sporo tu scalaków jeden duży zasłoniety radiatorem i nie wiem co to moze byc? Fotka to wnętrze maridian 206 . Mam go do sprzedania i pare osób pyta jaki tam jest dac . Dzieki za info i pozdrawiam wojtek PS można pisac na [email protected]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co to za dac ? Zrobiłem fotke ale sporo tu scalaków jeden duży zasłoniety radiatorem i nie wiem co to moze byc? Fotka to wnętrze maridian 206 . Mam go do sprzedania i pare osób pyta jaki tam jest dac . Dzieki za info i pozdrawiam wojtek PS można pisac na [email protected]

Typ zastosowanego dac-a możesz określić po numerze seryjnym urządzenia.Jeśli zaczynał się on od 1,to był to TDA1541.Reszty nie pamiętam,ale te informacje są we wpisach na forum.

Typ zastosowanego dac-a możesz określić po numerze seryjnym urządzenia.Jeśli zaczynał się on od 1,to był to TDA1541.Reszty nie pamiętam,ale te informacje są we wpisach na forum.

Na moim brak nr seryjnego ,prośba o określenie tego dac . Pare osób pyta o ten cd , z moich porównań odsłuchowych jest lepszy od cd 555 esd . Moge podesłać więcej fotek ze środka .

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jeśli tył wyglada tak ....to jest to Meridian 206 z TDA 1541A S 1...

Tu są zdjęcia gdzie można określic jaka to wersja Meridiana 206...

http://www.meridian-audio.info/show.php?compid=172

post-15075-0-33195800-1314704936_thumb.jpg

Jeśli tył wyglada tak ....to jest to Meridian 206 z TDA 1541A S 1...

Tu są zdjęcia gdzie można określic jaka to wersja Meridiana 206...

Ukryta Zawartość

Witam ponownie oglądałem stoęe z meridianem ale nie doszedłem do tago jaki tam jest dac , patrz fotka wyżej . Pozdrawiam i dzięki za info .

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..przecież każdy typ tego modelu ma wyrażne rożnice..choćby inaczej rozmieszczone gniazdo zasilania...a najmniej udany model ma napisane z tyłu ..bitstream..

Czyli ...zdjęcie Twoje mówi że....nie jest to 206 z TDA1541A, dalej nie delta sigma bo ma napisane na przednim panelu, chyba że napis wytarty ...jeśli nie ma napisu ..bitstream...z tyłu to znaczy że jest to model 206B z DAC 7...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.