Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz CD ... który doda wigoru

RePtaiLe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

piszę tu po raz pierwszy i mam nadzieję uzyskać jakąś poradę :)

Posiadam wzmacniacz NAD C355 BEE oraz głośniki Monitor Audio RS6. Okablowanie głośnikowe to jak na razie Kimber Cable 4VS, a interconekt Acrolink 2050II. Do tej pory źródłem dla mojego zestawu jest komputer, a dokładnie ASUS Xonar Essence ST. Jestem bardzo zadowolony z tej karty ale aby uzupełnić całość o brakujące "audiofilskie" komponenty potrzebny jest poczciwy odtwarzacz CD.

I tu się zaczynają schody. Szukam czegoś co doda energii i życia mojemu zestawowi, wyostrzy detale, poprawi dynamikę całości i będzie dobrze kontrolować bas. Do tego muzykalność (dźwięk musi mieć to coś) ale bez ingerencji i dodawania od siebie. Moje typy to:

- NAD C565 - podobno jest szczegółowy, nie wiem jak z dynamiką i oddaniem energii oraz rytmu, pasował by mi do kompletu, jest funkcjonalny, daje możliwość wykorzystania drzemiącego w nim przetwornika D/A oraz ma wejście USB - jednym słowem jest na czasie( to mi bardzo odpowiada ) jednak dźwięk jest najważniejszy

- ARCAM CD17 - zbiera pochlebne opinie, "ponoć" jest bardzo muzykalny i szczegółowy, dobrze kontroluje bas, nie posiada wejścia cyfrowego lecz same wyjścia no i czyta tylko zwykłe CD/CD-RW

Słucham różnej muzyki trochę jazz, pop, techno. Zazwyczaj są to szybkie i dynamiczne utwory. W większości muzykę posiadam na komputerze więc możliwość podłączenia i wykorzystania go jako źródła jest "in plus".

Ale podkreślam dźwięk jest najważniejszy

Te dwa są w czołówce i te mi polecano.

Teraz prosiłbym o poradę,

- który by się lepiej sprawdził w wytyczonych kryteriach ??

- może jest coś w podobnej lub trochę wyższej cenie ( do 5000 zł )co łączyło by funkcjonalność z energią i szukanym charakterem ??

https://www.audiostereo.pl/topic/64116-odtwarzacz-cd-kt%C3%B3ry-doda-wigoru/

RePtaiLe, 15 Cze 2010, 16:00

>I tu się zaczynają schody. Szukam czegoś co doda energii i życia mojemu zestawowi, wyostrzy detale,

>poprawi dynamikę całości i będzie dobrze kontrolować bas.

Odtwarzaczem CD tego nie załatwisz ... prędzej wymiana kolumn/wzmacniacza.

Nie słuchałem tych kolumn, jednak charakterystyka nie wygląda najciekawiej, biorąc pod uwagę Twoje wymagania. Szybki spadek powyżej 10kHz może powodować, że nigdy z tego nie usłyszysz prawdziwej detaliczności. Poza tym bas trochę podbity. Dolna średnica schowana. Mogę się oczywiście mylić. Pomiary to nie wszystko.

Wątpię, żeby to jakąś "magię" mogło generować. "Czarujące", żywe brzmienia to przede wszystkim wyeksponowana, ciepła średnica. Tutaj dodatkowo bas może zagłuszać żywiołowość.

Wszystko to kwestia proporcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17766-100001244 1276613134_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie, przy takiej konfiguracji zmiany dźwięku po podłączeniu cd nie uświadczysz. Sam zrezygnowałem z cd na rzecz media tanka - przy ślepych testach nie do odróżnienia od cd-ka. (pisałem już o tym w oddzielnym wątku)

Jak jak kolega wyżej, proponuję zmianę głośników (uwzględniając dopasowanie do pomieszczenia odsłuchowego) i ew. wzmacniacza (dopasowanego do kolumn) w tej kolejności. Oczywiście sprzęt koniecznie używany (dobra jakość niska cena)! Tu zmiana będzie znaczna i słyszalna :-).

Pozdrawiam

PS

Jeżeli wybierzesz model zasilania zestawu dźwiękiem z kompa to możesz rozważyć zmianę karty muzycznej na

Ukryta Zawartość

Jeżeli wybierzesz mediatanka to uzyskasz niezalezność od kompa i równie dobry dźwięk

Kupowanie obecnie cd mija się z celem (kilku producentów już zrezygnowało z produkcji cd-ków)

Ukryta Zawartość

Dokładnie, przy takiej konfiguracji zmiany dźwięku po podłączeniu cd nie uświadczysz. Sam zrezygnowałem z cd na rzecz media tanka - przy ślepych testach nie do odróżnienia od cd-ka. (pisałem już o tym w oddzielnym wątku)

Jak jak kolega wyżej, proponuję zmianę głośników (uwzględniając dopasowanie do pomieszczenia odsłuchowego) i ew. wzmacniacza (dopasowanego do kolumn) w tej kolejności. Oczywiście sprzęt koniecznie używany (dobra jakość niska cena)! Tu zmiana będzie znaczna i słyszalna :-).

Pozdrawiam

PS

Jeżeli wybierzesz model zasilania zestawu dźwiękiem z kompa to możesz rozważyć zmianę karty muzycznej na

Ukryta Zawartość

Jeżeli wybierzesz mediatanka to uzyskasz niezalezność od kompa i równie dobry dźwięk

Kupowanie obecnie cd mija się z celem (kilku producentów już zrezygnowało z produkcji cd-ków)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

PS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania, 15 Cze 2010, 16:44

W kwestii komentarza do wykresu. Równomierność jak na Hi-Fi jest przyzwoita (+-3,5dB) ... ale do okolic 17-18 khz. W wysokich tonach powyżej 10 khz jednak dzieje się nie najlepiej ... chodzi o stromość spadku a następnie 15 dB wybicie (!!!) a następnie ostry spadek - to nie pozwoli na detaliczność. Raczej brak detali + możliwe zmęczenie (przez to wybicie na +12,5 dB wzgl. średniego natężenia).

Do detali poszukałbym kolumn które będą przede wszystkim liniowe na górze bez takich wybryków. Oczywiście sama liniowość to jedynie wstęp ... ale od czegokolwiek trzeba zacząć.

Sony ES tak.

Moze cos z Advance acoustic ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki za wypowiedzi :)

Z kolumienkami to będzie już chyba większy wydatek. Żeby coś był lepiej musiałbym z 6-7 tys. wyłożyć a to na razie nie na moją kieszeń. Wiem, że podałem wysoko brzmiące wymagania. Nie oczekuje cudów od odtwarzacza bo w tej kategorii sprzętu tego nigdy nie uzyskam ale szukam urządzenia, które takowy charakter posiada. Myślę, że w swojej klasie cenowej lepszych i bardziej szczegółowych kolumienek nie dostane choć mogę się mylić. Za te pieniądze zawsze będzie coś kosztem czegoś :)

Jeśli macie jakieś propozycje co do kolumn to wszystko rozważę jednak prosiłbym o porady co do CD.

Wiecznie słyszę od różnych dobrze znających sprzęt audio ludzi, że dźwięk z komputera to nie to. Blee, a mp3 to już w ogóle. Z tego względu postanowiłem uzupełnić się o urządzenie czytające CD w miarę na moją kieszeń i nie zbyt wygórowane co do reszty.

Mój wzmacniacz jest raczej lekko ciepło ale żwawo grający. Mocy i krzepy mu nie brakuje. Dynamiki jest dużo jednak brakuje tej otwartości. Nie wiem czy da się to podciągnąć jakoś ?? :(

RePtaiLe, 15 Cze 2010, 17:36

>Dzięki za wypowiedzi :)

>Z kolumienkami to będzie już chyba większy wydatek. Żeby coś był lepiej musiałbym z 6-7 tys. wyłożyć

Zrób sobie kolumny DIY na Seasach. 1000zł na głośniki i części. Jeszcze kwestia obudowy. Za niewielkie pieniądze można sobie zrobić dodatkowe kolumny. Nie polegać tylko na jednych. Zresztą na Allegro czasem pojawiają się solidne wyroby Diy za śmieszne pieniądze. Choć jest taka pułapka, że ktoś źle zestroił zwrotnicę. Lepiej kupować sprawdzone projekty.

W ogóle radzę przynieść inne kolumny i posłuchać na spokojnie. To, że tamte są dobre i na lepsze trzeba wydać 6-7 tys.zł to bzdura. Taki WLM robi kolumny na głośnikach Visatona za 350zł i kasuje za nie 10.000zł. Sądzisz, że zagrają lepiej od Twoich ? A bardzo możliwe :) 350zł...

Panowie. Jeśli macie słuchawki i kartę muzyczną w komputerze (nie zintegrowaną), to ustawcie -5dB przy 15kHz, +10dB przy 20kHz i posłuchajcie. Celowo pomijam, że powinny to być dobre słuchawki i przyzwoita karta. Na tanim sprzęcie też powinno być słychać.

Może nie najlepsza metoda, ale zawsze jakaś.

Nie chodzi o porównania. Chodzi o to, że -5dB przy 15Hz nie pomaga w reprodukcji detali. W tych kolumnach jest dodatkowo wznosząca się górka aż do 10kHz, która może powodować podkolorowanie detali. Przerysowanie ich "wielkości". Detal, to detal. Słyszalny, wyraźny, ale jednak w tle.

A przez taką charakterystykę można stracić delikatność, przejrzystość.

Oczywiście to tylko moje zdanie.

Nikt nie posiada wyżej wymienionych odtwarzaczy ??

Z czym to wam gra ??

Zastanawia mnie zestawienie NAD C565 i mój C355. NADy są z reguły raczej ciepło grające i czy w połączeniu nie będzie jeszcze bardziej łagodnie.

Interesuje mnie połączenie, które da konturowość brzmienia i dynamikę. Nie lubię kluchowato grającego sprzętu z rozlazłym dudniącym basem.

Strasznie ciekawi mnie ten NAD. Jak gra?? Jak się spisuje jako przetwornik D/A biorąc sygnał np. z komputera??

Przed kupnem cd radzę Ci posłuchać czy, przy bezpośrednim porównaniu, różnica w dźwięku z komputera i z odtwarzacza cd jest słyszalna i czy warta jest wydawania pieniędzy oraz czy nie lepiej dozbierać sobie na inne kolumny czy wzmacniacz.

Pozdrawiam

Ze swojego doświadczenia wiem, że w obecnych czasach lepiej odpuścić sobie kupowania cd - jest tu wiele wątków do poczytania na ten temat, chociażby historia gutekbula. Ale zrobisz jak chcesz.

Poczytajcie tutaj, może Was oświeci.

Ukryta Zawartość

Od 11 Kwi 2010, 19:19.

Ukryta Zawartość

Jak różne są gusta muzyczne, tak i odsłuchowe. Zanim cokolwiek kupisz - odsłuchaj. Mam bardzo podobny brzmieniowo do Twojego zestaw (wiem bo słuchałem): Nad C315Bee + MA RS8. Interkonekty i kable głośnikowe pomijam, bo mogą zmienić tylko niuanse brzmienia. Obecnie posiadam CD Arcam 72T i nie polecam - brzmienie bardzo szczegółowe, ale "grające górą" (ostro grająca średnica i wyeksponowane wysokie tony). Wcześniej odsłuchiwałem Musical Fidelity A3.5. Piękna średnica, szczegółowa scena, niezły bas, ale to nie było nadal "to". Ze stajni Nad-a słyszałem tylko CD 315 - grało"poprawnie", ale nie polecam. Obecnie także rozglądam się za odpowiednim odtwarzaczem CD - myślałem o Marantzu 6003 lub 7003 (niedługo będę odsłuchiwał). Jak coś znajdziesz - napisz o swoich wrażeniach.

Krell 300CD ze źródeł uzywanych, w moim zestawie dynamiki i wigoru bylo az nadto. Ale to bardziej wina konkretnego zestawienia niz tegio źródła. Jedyne na co mozna w nim ponarzekac w tej klasie cenowej (jako zrodlo uzywane) to integracja góry ze średnicą, która mogłaby byc lepsza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.