Jump to content
IGNORED

Niskobudżetowy wzmacniacz do gramofonu i magnetofonu (Rotel vs. Marantz)

sokolnik

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Kompletuję właśnie przyzwoity, niedrogi zestaw audio do domowego użytku. Mam sporo starych, dobrych winyli, które kiedyś przywiozłem z zagranicy - więc na początek kupiłem gramofon Pro-Ject Debut III. W dalszej kolejności chcę kupić magnetofon (lubię swoją kolekcję kaset) i odtwarzacz CD.

Potrzebuję porady w kwestii wyboru wzmacniacza zintegrowanego - wolałbym nowy, ale w cenie ok. 1500 zł z wejściem phono mogę kupić:

1. Marantza PM 6002 lub PM 6003

2. Rotela RA-04

Który z nich ma lepszy phono stage? Wiem, że lepiej kupić używany, ale nie jestem elektronikiem i boję się różnych okazji, a sprzęt ma być na lata - bo to jednak sporo pieniędzy. Czy w ogóle warto ten gramofon podłączyć do takich budżetowych wzmacniaczy? Nie jestem audiofilem, który słyszy kable i stoliki, sprzęt będzie stał w małym pokoju (16 m2) i na razie nie rozwinie skrzydeł. Całość będzie grała z kolumnami podstawkowymi Monitor Audio Silver-RX1.

Mam jeszcze jedną opcję - możliwość kupienia z dosyć pewnego źródła 10-letniego wzmacniacza Exposure XV Super, który ma dosyć chwalone w mediach wejście phono. Czy nie byłaby to lepsza opcja?

Boję się jednego - Exposure to profesjonalny sprzęt, nie ma żadnej regulacji barwy dźwięku. Czy do starych płyt i kaset nie lepiej kupić wzmacniacza chociażby z regulacją bass/treble? Pytałem o to przy okazji na forum stereo, ale na razie bez odpowiedzi :)

Z góry dziękuję za podpowiedź wszystkim miłośnikom analogów!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guest masza1968

(Konto usunięte)

Nie przejmuj się brakiem regulacji barwy, zwłaszcza przy starych realizacjach z czarnej płyty. Z przykładów przez Ciebie wymienionych stawiam na Exposure.

To jeszcze pytanie uzupełniające - pobór prądu, bo nie ukrywam że jest to dla mnie istotny parametr. Wg danych technicznych wspomniany przeze mnie Rotel RA-04 ma maksymalny pobór 220W, natomiast ten Exposure pewnie coś koło 300-400W. Czy słuchając cichej muzyki lub radia (tak przeważnie słucham), będzie duża różnica w poborze prądu przez obydwa wzmaki? Nie jestem elektronikiem, nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce :)

Hidden Content

Brakiem regulacji barwy dźwięku wogóle bym sie nie przejmował - przy dobrze zrealizowanych vinylach po prostu się tego nie używa. Dźwięk jest taki jak być powinien i jaki sobie realizator zaplanował, nie ma co kręcić :) Inaczej się sprawa przedstawia w przypadku CD - mnie osobiście dość często razi ostra "góra" i trochę przykręcam treble...

Hidden Content

Maksymalny pobór mocy, to ,w pewnym uproszczeniu, przy maksymalnej głośności osiągniesz. Przy cichym słychaniu , o ile wzmacniacz nie jest w klasie A (a te wymienione nie są), pobór mocy nie przekroczy od kilkunastu do 30W.

Hidden Content

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Dzięki - to dla mnie bardzo ważna odpowiedź. Mam dużo polskich płyt i kaset (które bardzo lubię), niestety właśnie z ostrą górą. Pod tym względem, lepiej jednak będzie kupić wzmacniacz z regulacją barwy dźwięku... Czy między dwoma dla mnie dostępnymi (Rotel i Marantz) jest jakaś zasadnicza różnica jeśli chodzi o wejście phono? Czy w ogóle gramofon ma szansę zagrać z nimi przyzwoicie?

Szkoda mi tylko tego Exposure'a, bo to na pewno świetny wzmacniacz. Choć pewnie dla mnie za dobry - żadnych regulacji, brak wyjścia słuchawkowego - czysta, żywa muzyka w czarnej obudowie :)

Poradźcie co zrobić!

Hidden Content

Ja bym brał Exposure

bardzo dobry kawał klocka :)

Hidden Content

audiokarma.org

Nie bać się wieku wzmacniacza (10 lat) ani braku regulacji barwy dźwięku? Kusi mnie ten klocek, ale powtarzam sobie, że nie jestem audiofilem - chcę tylko czasem posłuchać dobrej muzyki z radia, cd, winyli i kaset. Dlatego rozsądek mówi - kup nowego Rotela RA-04 :)

Hidden Content

10 lat to nie tak dużo :)

Używam w domu ponad 20letniego Rotela i nic z nim się nie dzieje, wymagał jedynie czyszczenia

Ale zrobisz jak uważasz, dla mnie nowsze Rotele grają za ostro ,ogólnie mi nie pasuje ten charakter dźwięku

Ja bym brał Ex-a

Hidden Content

audiokarma.org

Przebijam a ja używam 35 letniego ;)

pre w budżetowych wersjach marantza są średniej jakości i nie ma ich co porównywać do classic audio. Słuchałem na pm7000 i wątpię żeby do tego czasu w tej półce cenowej coś poprawili. Rotela na oczy nie widziałem więc nie pomogę

Hidden Content

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

>sokolnik, 17 Cze 2010, 16:40

....zawsze można lepiej, ale w tym przedziale cenowym to polecam cyrusa II.....pre gramofowe ganialne, a z psx-em to juz bajka.....wiem bo miałem i słuchałem...:-)), dalej...to crimson....doskonałe pre, ale w tych wcześniejszych wersjach, no i to wzmacniacz dzielony.....potem....to już głeboko do portfela trzeba sięgać.....obecnie mam integrę z wbudowanym pre w cenie około 5.000 euro za nowy, ale lampowy przedwzmacnacz gramofonowy (dzielony z osobnym zasliaczem stabilozowanym lampą) nie dał temu wbudowanemu mu żadnych szans.....długa droga....pozdrawiam - Andrzej.

Hidden Content

musisz mieć regulację barwy bo inaczej będziesz miał za mało basu a bez basu nie ma przyjemności

Hidden Content

excelvinyl winylmania blog szukaj

excel, 17 Cze 2010, 19:19

>musisz mieć regulację barwy bo inaczej będziesz miał za mało basu

to zależy do wielu czynników

a sztucznie podkręcony bas na wzmacniaczu bardzo często jest zniekształcony

jeśli wzmacniacz ma swój charakter brzmienia ,a ten Ex... ma , to uwierz mi , że podstawy basowej nie zabraknie

oczywiście reszta elementów toru też ma na to wpływ

Hidden Content

audiokarma.org

excel, 17 Cze 2010, 19:19

>musisz mieć regulację barwy bo inaczej będziesz miał za mało basu a bez basu nie ma przyjemności

Ja na szczęście nie z tych :) Przeważnie jak już jest regulacja barwy, to bass stoi na 0, a treble idzie delikatnie na +.

Czas chyba spróbować, co potrafi lepszy wzmacniacz. Dam znać jak już będzie w domu.

Hidden Content

Kupiłeś Exposure ? :]

Hidden Content

audiokarma.org

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.