Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy edycji filmów dla początkującego

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Kupiłem sobie pierwszą w życiu kamerę cyfrową i za nic nie mogę zaimportować zrobionego pliku do Windows Movie Makera który jest seryjnie w Win XP.

Kamera nagrywa w HD720 @ 60fps do pliku MP4. Niestety tych plików nie chce czytać Movie Maker.

Zassałem jakiś darmowy konverter Pazera MP4 to AVI converter 1.3, i wszystko fajnie, konwertuje pliki do AVI (które moge nawet sobie odtworzyć w WMP), tyle że dalej nie mogę ich otworzyć w Movie Makerze. Dostaje jakiś komunikat o braku kodeków, mimo że mam najnowszego codec packa zainstalowanego. W WMM mozna wybrać funkcję aby sam poszukał kodeka, ale nic z tego nie wynika.

Próbowałem zgrywać do AVI z kodekami H.264/MPEG-4 AVC i XviD 1.2.1 potem do MPG kodekiem MPEG-2 - i ciągle to samo.

Znacie jakiś program który pozwala na edycję MP4, a przy tym jest prosty w obsłudze ? Potrzebuję tylko poprzycinać filmy. Mam super onboardy z dzisiejszej jazdy Mercedesem SLS po torze :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

jeśli tylko poprzycinać to może ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja przegrywam cały materiał na dysk stacjonarnej nagrywarki DVD z rozbudowanymi funkcjami edycyjnymi i potem robię z filmem, co chcę. Co prawda, moja kamera to zwykłe miniDV.

Ściągnąłem. Brak supportu dla MP4.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Jeśli program ze stajni Ulead nie pociągnie to już nie wiem...

Ukryta Zawartość

Znalazłem fajny mały programik:

Ukryta Zawartość

Szybki, brak rekompresji, darmowy.

Ukryta Zawartość

Pakiet Nero9 lub 10 ,niestety płatny i ogromnie pamieciożerny(10-tka 1Gb instalacji),ale jeśli już zedytujesz film to przekonwertuj go na dvd tym - ConvertXtoDVD4-z każdego pliku zrobi dvd,podzieli na części i utworzy menu płyty(nawer z plików do których cieżko o kodeki).

Importowałem. Niestety Windows Movie Maker tworzy pliki o max rozdzielczości 720 x 5xx @ 25fps, a ja mam do obrobienia materiał HD @ 60fps.

Mam plik 300MB, po przycięciu powinien mieć jakieś 270MB, a WMM tworzy mi jakiegoś ogryzka 30MB.

Znacie jakiś program do edycji materiału HD ? Najlepiej darmowy :-)

Problem MP4 rozwiązany. Pliki już mam w formacie AVI.

Teraz problemem jest edycja materiału HD - WMM nie obsługuje trybu HD.

Szukam więc już tylko jakiegoś programu do edycji materiału HD !

Nie chcesz Nero(i się nie dziwie),to może produkty f-my Ashampoo,a jak nie to zapytaj tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) się niestety zalogować ale fachowcy pierwsza klasa

Ukryta Zawartość

To jest urok ograniczeń które M$ narzuca na starsze systemy Windows Live Movie Maker raczej takich problemów nie powinien stwarzać

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

OK, sprawdzę.

Puki co przyciąłem programem Ulead Video Studio 11, ale utrata jakości po wybraniu kodeka Xvid jest tragiczna:

josef, 24 Cze 2010, 12:44

>a jak skonfigurowałeś tego xvid'a?

Szczerze mówiąc to nijak. Wybrałem tylko rozmiar filmu i ilość fpsów, a potem juz tylko klikałem OK :-)

Zrobiłem setki filmów. Nie mam doświadczenia z MP4 i HD (w tym roku się przymierzam), SD znam na wylot, pewne zasady są uniwersalne i nie należy ich ignorować.

1.Zgrać film 1:1 i nie konwertować na inny format przed montażem.

2.Montaż oczywiście przeprowadzić na pliku oryginalnym.

3.Zrenderować i wyeksportować gotowy materiał w postaci zgodnej z formatem blu-ray (w końcu to HD i nie ma co ograniczać rozdzielczości do standardowej 720/576, przy okazji można wyeksportować do mpeg2 dla dodatkowego DVD.

4.W żadnym momencie nie usuwać przeplotu mimo, że sam w sobie jest złem w dobie 100% progresywnych monitorów.

5.Dokonać authoringu i stworzyć płytkę blu-ray

6.Zostawić kopię obrazu płyty gdzieś na HDD bo tę wypaloną z czasem szlag trafi tak jak całą rzeszę CD-rów i zapisywalnych DVD.

Co do programów to myślę, że całkiem niedrogi Premiere Elements załatwi kwestię importu i montażu. Dalej polecam programy TMPGenc, nie są drogie, świetne jakościowo. Jako baza wiedzy polecam forum Swiatobrazu, nic lepszego w sieci nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.