Skocz do zawartości
IGNORED

AP Yara II Superior czy AP Spark 3?

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu kolumn AP. Czekałem na przeprowadzkę ;-)

I pewną namiastkę pokoju do słuchania mały bo tylko 15m2 - ale przynajmniej bez dodatkowych funkcji typu salon lub jadalnia na niedzielę.

Chciałem kupić model Yara ale potem pojawił się YARA II SUPERIOR i wybór padł na ten model.

Rozważam też zakup używanych Spark 3.

Pytanie do użytkowników - jakie są różnice pomiedzy tymi kolumnami?

Które waszym zdaniem warto wybrać?

Dodam że dobór elektroniki będzie później.

Jedyna "stała" to pomieszczenie.

No i cena Sparków 3 dwa razy z kawałkiem niższa niż cena nowych YARA II SUPERIOR.

https://www.audiostereo.pl/topic/64217-ap-yara-ii-superior-czy-ap-spark-3/

Ap graja tak dobrze albo jak kto woli tak zle jak elektronika z jaka graja.

Osobiście zauroczony jestem połączeniem t+a serii "e" z kolumnami AP model tempo chyba 6?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duzo w życiu słyszałem z racji tego co robię ale takiej synergii, takiego timingu , takiej przestrzeni i takiego tła oraz muzykalnosci w systemie za takie małe pieniądze jeszcze nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj BobW,

przed zakupem kolumn, wśród AP porównywałem je z modelem Sitara, Yara II Clasic oraz Spark 5 [niestety nie "3"].

Porównanie było łatwe i szło sprawnie, bo wszystkie modele były w końcu w jednym sklepie:)

Jak widzisz zdecydowałem się na Yara II Superior.

Mówiąc najogólniej, Superiory wygrały u mnie basem [i tak dość oszczędnym] najlepiej zaznaczonym wśród całej grupki AP. Średnica i wysokie tony, w moim odczuciu prezentowane były podobnie we wsystkich czterech modelach. Większe różnice powodowała zmiana wzmacniacza na piecyk o innym charakterze dźwięku, niż np. zmiana Sparka na Yarę.

Informacyjnie - spośród AP drugie miejsce zajęła u mnie Sitara.

Ale to muzyka. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Musisz sam posłuchać.

Miłych dylematów przy wyborze.

Pozdrawiam, zgredek.

Nyślę że do tego metrażu wystarczą Spaki. Proponuję piątą edycję. Z dobrym sprzętem gra fantastycznie, a i basu nie powinno brakować. Postaw na brzmienie a nie łubudu. Za ile te trójki możesz wyjaczyć ? Piątki powinieneś dostać w okolicach 4200zł

rzecz w tym ze nie mam tego luksusu by posłuchać i porównać

słuchałem Yara Superior II i jak dla mnie grało to extra

ale cena nowych aktualnie pow. 8000

Spark 3 mogę miec za 3500

ciekaw jestem opinii na temat różnicy w brzmieniu bo niestety nie mam możliwości odsłuchać

Nie słyszałem Superiorów, ale Yara Clasic. Mniej basu niż w Spark 5, ale ładna barwa. Jeśli stawiasz na przywalenie polecam Tempo 2 (takie miałem). Cała nowa seria włącznie z Tempo 5 wysiada pod tym względem, ale czy tędy droga? To ma grać a nie kruszyć mury ;)

PiotrJ

>Sporo za drogo za te Sparki. Jak dla mnie max 3 tys bym dał

czemu max 3 tyś? możesz coś wiecej na ten temat?

do tego 12 m gwarancji i wysyłka gratis

myślisz ze nie są tyle warte?

nie mogę nigdzie znaleśc jakieś aukcji by porównac cenę

Daczego drogo? Bo Tempo 2 chodza po lekko ponad 3tys., sparki 5 idzie dostać za 4200zł. Tempo 3 kiedys widziałem za 3700zł. Stąd moja opinia. Ale powiem tak: jeśli masz ciemny wzmak bierz serię pięć. Jeśli wzmak jak żyleta to druga seria moze go uspokoić. Ale to można o kant kuli roztrzasnąć dlatego że trzeciej serii AP nie słuchałem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.