Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla karty dzwiękowej DAC lub Karta zewnętrzna prosze o porade

bestia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój problem wygląda następująco przesiadam się na Win 7 64bit potrzebny mi do pracy . Mam obecnie kartę

audiotrack Prodigy 7.1 hifi na win7 ta karta daje jakiś dziwny dźwięk z "echem" jakieś brudy i nie brzmi tak jak na xp dlatego chwiałbym ją sprzedać i kupić DAC albo karte zewnętrzną tylko żeby nowe urządzenie grało wmiare ciepło a nie zimno krystalicznie . Cena to od 300 do 600zł

Mój sprzęt:

Wzmak TRIO/Kenwood KA-1500 mk2 - fajny vintage

do tego wyjdę z płyty głównej kablem optycznym

znalazłem na allegro kilka typów:

DAC:

-DAC NOSTROMO II

-Pro-Ject USB Box

Karty zewnętrzne:

-ESI U24XL

-ESI DR DAC NANO

-Lexicon ALPHA Studio

-ALESIS IO-2 USB

Proszę o poradę jakie mniejsze zło wybrać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest na prawdę dobra karta.

Oprócz tego warto się rozejrzeć i zebrać więcej opinii o DACach (szukam na allegro w podanym budżecie):

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E-MU 0404 USB to świetna karta, neutralna - jednak trzeba pamiętać że kolega najchętniej to kupiłby pewnie coś z lampowym wyjściem (tak wynika z opisu) ;)

Niby na tej aukcji w opisie jest napisane że:

"Biphase Input Signal Sampling Frequency (fS)

Range: 28 kHz to 108 kHz"

- czyli teoretycznie te 96 Khz powinno iść przy 24 bit (o czym też jest wspomniane). SNR NOSTROMO II ma nierewelacyjny ... ale może obleci.

Cooger nie wiesz co piszesz. Najpierw słuchaj a później wydawaj opinie! Nie zaś na odwrót.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

ProgRockJester, 13 Lip 2010, 11:33

>Cooger nie wiesz co piszesz. Najpierw słuchaj a później wydawaj opinie! Nie zaś na odwrót.

A co Nostromo obsługuje jakimś dziwnym trafem gęste formaty? Używa też WM8716 (112dB) a HUD WM8740 (117dB).

P.S. O estetyce wykonania nie dyskutuję.

Kyle, 13 Lip 2010, 10:30

>Niby na tej aukcji w opisie jest napisane że:

>

>"Biphase Input Signal Sampling Frequency (fS)

>Range: 28 kHz to 108 kHz"

>

>- czyli teoretycznie te 96 Khz powinno iść przy 24 bit (o czym też jest wspomniane). SNR NOSTROMO II

>ma nierewelacyjny ... ale może obleci.

Kyle Ty piszesz o Nostromo II a ja o I. II po optyku powinna przyjąć 24/96, ale po USB już nie (PCM-ka). Sam chip DAC też nie najwyższych lotów.

Miałem okazję u siebie gościć ale Converter Nostromo (USB/Optyk)o nazwie RONIN. Światło nostromo uległo światełku ze zintegrowanego Realteka. To chyba niezbyt dobrze świadczy o nostromo.

Mozesz rozwinac? O jakie swiatelko ci chodzi?

Przeciez converter to nie dac.

Czemu tu nie ma edycji postow?

Grisza_1982, 13 Lip 2010, 21:16

>Miałem okazję u siebie gościć ale Converter Nostromo (USB/Optyk)o nazwie RONIN. Światło nostromo

>uległo światełku ze zintegrowanego Realteka. To chyba niezbyt dobrze świadczy o nostromo.

Nie do końca, w realteku nie zachodzi konwersja USB/Toslink , a Nostromo jak go rozpatrywać jako konwenter to tylko zwykła PCM2706 czyli 44,1/48 Khz 16bit nie ta sama płaszczyzna do porównań.

piotr_37, 13 Lip 2010, 23:23

Zgadza się, ale ja akurat miałem do testów ten converter od człowieczka, który go kupił aby uzyskać lepszej jakości sygnał, bo w jego mniemaniu realtek na zintegrowanej płycie za 200zł to shit.

Porównanie zrobiłem z czystej ciekawości.

A.. to teraz o.k ;) , ja w swoim HTPC mam realteka tylko wychodzę po coaxialu i jest dobrze w każdym bądź razie da się z przyjemnością słuchać , DAC na AD1865.

Mój DAC to przez wielu przeklęty Beresford z modem na WM8716.

Po zakupie Grado SR325i odszedłem całkowicie z transmisji po USB na rzecz Toslinka.

A najlepsze jest to że wcześniej na SR80 różnice (USB vs Toslink) była dla mnie niezwykle trudna do wychwycenia.

Ja też przychylam się do opinii iż w połączeniu komp>dac optyk jest raczej najlepszym rozwiązaniem ,ale nie porównywałem zawsze mobo miałem z coaxialem.

Ja mam u siebie cyfrowy wyjście optyczne oraz elektryczne, ale nie dysponuje cyfrowym IC. Próbowałem puścić po analogowym IC na Conducfil 8896 i ogólnie wielka kaszana jest ;)

piotr_37, 14 Lip 2010, 00:16

>No i prawidłowo ;) ,trzeba zarobić 50 Ohm nap.porządny satelitarny koncentryk.

Do standardowego SPDIF coax nie stosuje się kabli o impedancji falowej 50 Ohm ;)

75 Ohm jest standardem (jak najbardziej zalecanym) przy typowych SPDIF coax

Na odcinkach 1,2m to pewnie nawet po "sznurówce" pójdzie ... tylko nie wiem do jakich częstotliwości.

Jasne oczywiście masz rację ,napisałem 50 Ohm ponieważ o tej impedancji można dostać porządny kabel i akurat taki stosuję a w domowym zastosowaniu czyli do 2m raczej ta różnica nie stanowi ;) a można zastosować dobrej jakości kabel.

Ale jak najbardziej powinno być 75Ohm.

Z powodu niedopasowania impedancyjnego w tym przypadku dobry kabel 50 Ohm jest gorszy niż gorszy kabel 75 Ohm ;)

ps. ale przecież dobre kable 75 Ohm też są (antenowe różnej maści)

Możliwe że u mnie na USB jest cieplejszy dźwięk i dynamiczniejszy niż po optyku z płyty głównej? Albo już ogłupiałem ... raz słyszę różnice a raz nie chodzi głownie o bębny w utworach na usb wydaja mi się bardziej podbite a na optyku nie ... na optyku nie mam "trzasków jak z vinyla" a na usb miałem raz na jakiś czas

ogólnie DAC nostromo II jest ok na razie zostanę na optyku przez parę dni a potem znów osłucham

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.