Skocz do zawartości
IGNORED

Exposure 3010 jakie kable ? IC oraz głośnikowe

jacm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmak Exposure 3010 ,

cedeka Exposure 2010 S

kolumny Studio 16 Hertz Minas Anor

Poszukuję kabli do tego zestawu głośnikowych do 1000 zł ( 2 X 3 metry ) oraz IC do 500 zł ( 1 metr ) .

Oczekuję otwarcia się góry oraz szybkiego zwartego basu a także miłych ciepłych wokali z dobrą sceną . Słuchałem kabli Nordosta były miodzio ale za drogie może ktoś z doświadczenia poleci coś równie dobrego .

Nie znam tych kolumn i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym otwarciem góry, exposury nie mają z tym kłopotów żadnych. Też kiedyś szukałem kabli do wzmacniacza exposura, stanęło na srebrnych interconectach ale ja mam dość "ciepłe" źródło tj. gramofon PJ RPM 5. Co do głośnikowych kabli dawno przestałem szukać, mam takie grube przewody DIY o nazwie Bartek, testowałem kiedyś droższe znacznie przewody ale nie dały rady.

Okabluj ten system dobrymi Straight Wire i XLO a usłyszysz to czego oczekujesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Resztę kasy wydaj na płyty CD :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgromadzić trochę gotówki, chociażby z karty kredytowej (ponad miesiąc bez odsetek) i w najbliższym salonie wypożyczyć po min. 5 kompletów IC i 5 kpl. głośnikowych i o różnej budowie i materiałach (jakieś sieciówki też by się zdały, bo nie widzę w twoim opisie). W sklepach przeważnie mają większy asortyment niż podają na stronach www. Najlepiej nie wiedzieć dokładnie co ile kosztuje i najpierw słuchać, potem czytać, aby niczym się nie sugerować.

Przez dwa tygodnie gwarantowana niezła zabawa, nowe doświadczenia, kilka niespodzianek i niezły bagaż doświadczenia na przyszłość. Duża też szansa na pełne zadowolenie i zaoszczędzenie kasy na ew. odsprzedażach.

póki co jako IC mam na odsłuchach Acrolinka 6N A 2200 II jest całkiem nieźle i zaczyna grać tak jak mi zależało , są szczegóły jest ładna barwa . Głośnikowe dałem na bi-wire na dół cable talk 2 concert a góra ixos -644 silver i było naprawdę ciekawie.

Wiem ze pewnie cie to nie zainteresuje no ale coz chcesz szczera rade to ci ja dam. Sam posiadam exposura 3010s + Hyperiony III lux 4ohm i na zwykłych kabelkach bylo za ciemno a basik byl lekko podbarwiony wiec eksperymentowalem z kabelkami. Podczas zabaw doszedlem do wniosku ze wszystkie plecionki to niemal jedno i to samo, zniechecony tym faktem zrobilem eksperyment z kablem elektrycznym solid core i to byl strzal w 10!. Oczywiscie fakt ten nie pasuje absolutnie do panujacej mody na naimy proaci aydiophisici podlaczone kablami z wygladu przypominajacymi węża boa do wzmacniaczy ale ZAPEWNIAM CIE ze to jest to czego szukasz. Kable tego typu sa bardzo jasne i bardzo zwarte na basie ergo nie nadaja sie do jasnych monitorkow lub malutkich przejaskrawionych podlogowek. Jednak jesli twoj system potrzebuje otwarcia odmulenia to polecam takie rozwiazanie zwłaszcza ze to jest tanie rozwiazanie a nie sponsorowanie cwaniaków za ładne opisy...

Obecnie słucham na kabelku elektrycznym solid core o srednicy 3mm (ekstremalnie sztywny).

Mam prawie takie samo zestawienie,zdecydowanie polecam głośnikowe Hotline Blue spiral natomiast interkonekt to Straight Wire MaestroII,można je kupić za naprawdę śmieszne pieniądze cena/jakość

prawdopodonie XT wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ze zdjęcia to wersja wh, nowszy wo jest bardziej dynamiczny, ma szybsze uderzenie, potrafi mocno uderzyć, powiedziałbym, ma większe zejść,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

głośników zmieniać póki co nie będę tym bardziej że slyszałem te kolumny grające rewelacyjnie ( z dobrą lampą ) . Jeśli zmienie kiedyś kolumny to tylko na Tubowe kontrukcje .

nie no głośniki są ok, miałem je w mimo,

a faktycznie z lampą grają bardzo fajnie.z kablami się pobaw, powypożyczaj i sprawdź co i jak.ja bardzo dobrze wspominam połączenie z vdh, imho bardzo dobre kable

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Właśnie swego czasu były na ebayu za grosze głośnikowce Exposura miałem nawet kupić ten kabelek z ciekawości ale obecnie już akucji nie ma . Ponoć filozofia Exposure jest taka że wieksza wagę przywiązują do IC niż do kabli głośnikowych . W obecnej chwili wciąż słucham kolejnych kabelków i póki co w moim zestawie najbardziej słyszalne są zmiany głośnikowych kabli . Aby wyłapać zmiany różnych IC trzeba się mocno wsłuchiwać i są to różnice niewielkie aczkolwiek słyszalne .

Taka ciekawostka po zgraniu płytki testowej ze stronki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na zwykłym IC miałem góry i doliny dzwięk bardzo falował . Po wpięciu IC Acrolinka 2200 dzwięk testowy stał się o wiele równiejszy . Oczywiście przed testówką odsłuchałem wiele płytek i IC wypadł póki co najlepiej dzwięk najbardziej zrównoważony , dobra scena , słychać ukryte dotąd smaczki w muzyce , poprawna barwa wokali ( choć to nie ten lampowy czar ) , no i z wysokimi jest już dobrze .

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

C Y B E R F i - F E A T U R E

THE GENESIS REPORT: INDUSTRY AND EXPERT FEEDBACK

By publishing The Genesis Report, QED has returned the Great Cable Debate to its scientific roots. CYBERFi asked a number of leading amplifier manufacturers for their response to the conclusions of QED's investigation. Representatives from Naim, NVA and LFD join cables expert Malcolm Hawksford of Essex University to case a critical eye over the new white paper, assessing its findings in the light of their own research

RICHARD DUNN of NVA says:

The report is both right and wrong. In my view high resistance is not the issue. What determines the way that cables affect system performance to a far greater degree is the output impedance of an amplifier. The question of cable inductance, capacitance and resistance has to be considered as an integral part of the amplifier/cable/loudspeaker interfacing equation. Amplifiers such as NVA's, Naim's and Exposure's which do no have a Zobell network on the output, are sensitive to the effects of capacitance and inductance. Transistor amplifiers with Zobell networks or output filtering and valve amplifiers with transformer coupling on their outputs are not so sensitive. If an amplifier has negligible output impedance (ie the damping factor is high), the effect of relatively high cable resistance is minimal. Our LS1 cable is a fairly high resistance cable, but our amplifiers have a 0.0065 ohm output impedance, so there are no ill effects.

Cable directionality is a audible phenomenon. Indeed cable performance can vary with even more obscure factors than this. I have found with solid core cable it is possible to create directionality over a period of time. It's as if the cable beds-in when used aligned one way. If you then reverse one of the cables it can sound worse. But if left, it will bed-in once more over a period of time.

I agree that the cable dielectric is more important than the conductor purity. However if you coat a copper cable in silver, the change will affect performance as much as any change in dielectric material. The dielectric is know to affect cable capacitance more than any other factor with the exception of using Litz construction. Output transformers and Zobell networks hide the deficiencies of cables. So the danger is the wrong cable solution can be prescribed. high capacitance cables apply a cure to the bad audible effects of Zobell networks and output transformers, but as in medicine, it would be much preferable to not have the condition in the first place!

I welcome QED's report. The use of scientific techniques to help evaluate cable is to be applauded. My concern is whether the tests have been carried out in sufficient depth. Individual manufacturers are usually the best source of recommendation for suitable cable to partner their products. Ultimately the big issues concerning cable are the same as those affecting systems. It's all about interfaces from the start of the recording chain to the final link when playing back through a hi-fi system.

Nie przejmuj się niską ceną głośnikowców. Poproś dealera o dobre wtyki, które zalutuje na kablu. Bardzo prawdopodobne, że po przetestowaniu innych, dużo droższych kabli (również polskich manufaktur) wrócisz do źródła. Dość podobne kable oferuje Naim (NAC A5) oraz Linn (K20, K400, K600).

Co do IC, można trochę pokombinować. Dobrym wyborem może być tzw. Czarny Linn (Linn Black IC). Czasami można dostać w dobrej cenie na allegro lub ebay'u.

Kable Exposura musiałbym kupić w ciemno nie mam możliwości odsłuchu . Z drugiej strony kusi wypróbowanie firmowego brzmienia . Głośnikowy w Decibelu jest po 32 zł / metr zaś IC trzeba sprowadzić i kosztuje prawie 700 zł .

Więc koszt firmowego zestawu wyniesie ok 1000 zł z tym że nie wiadomo czy podejdzie pod moje ucho i preferencje .

Z obecnych odłuchów wychodzi że broni się bardzo mocno głośnikowy Cable Talk 2.1 concert ( niedrogi 50 zł / metr )

Z IC za 700 zł najlepiej zagrał Acrolink 2200 II z tym że nie do końca przekonują mnie wokale .

• 3 lata później...

Może ktoś skorzysta

Po odsłuchu głośnikowych kabli Exposura wróciłem bardzo szybko do dalszych poszukiwań .

Znalazłem rozwiązanie .

Przestawiłem sprzęt z jednej ściany na drugą . Złote ustawienie odnalazłem na przeciwległej ścianie .

Poprawie uległ w największym stopniu bas potężny i punktowy oraz scena prawie tak dobra jak kiedyś miałem na Lampie . Ale zaskoczyła mnie totalnie głębokość .

Generalnie uzyskałem efekt liniowości czy cicho czy głośno wszystkie pasma szły równo w efekcie dźwięk do słuchania długimi godzinami .

Żadne kable nie dały takiej różnicy ( w tym przypadku poprawy ) co znalezienie optymalnego ustawienia w pomieszczeniu .

Exposure poszedł mimo wszystko na sprzedaż i przyszedł wzmak DIY który grał bliżej lampy niż tranzystora .

Jeszcze jedna ciekawostka głównym źródłem stał się gramofon prosty model grał bajecznie . Pełna synergia .

Potem przyszedł nawrót choroby audiofilskiej który zakończył się obecnym sukcesem . Kupuję już tylko płyty i co dzień czerpię radość z każdego rodzaju muzyki .

Exposure poszedł mimo wszystko na sprzedaż i przyszedł wzmak DIY który grał bliżej lampy niż tranzystora .

Nie dziwię się że Expo poszedł w świat miałem ten piecyk chwilę niczym poza mocą mnie nie zachwycił po podłączeniu Yaqina MC-10L po Expo 3010 usłyszałem taki barwny piękny dźwięk że Expo wylądował w kartonie bezpowrotnie .

Ps. jeśli to nie tajemnica to jaki masz ten piecyk DIY ?

To był piec JM Audio bardzo małej mocy kupiony z drugiej ręki jak namierzałem firmę niewiele się dało ustalić . Ale grał zacnie . Też poszedł do ludzi .

Obecnie gram na innych kolumnach i elektronice .

3 drożne Amphion Xenon i Roksan Caspian .

Nie dziwię się że Expo poszedł w świat miałem ten piecyk chwilę niczym poza mocą mnie nie zachwycił po podłączeniu Yaqina MC-10L po Expo 3010 usłyszałem taki barwny piękny dźwięk że Expo wylądował w kartonie bezpowrotnie .

Miałem 3010S i również poszedł w inne ręce. Ja wymieniłem na T+A PowerPlant i kolumny zagrały muzykę, jak by ktoś zdjął gruby koc z nich.

To był piec JM Audio bardzo małej mocy kupiony z drugiej ręki jak namierzałem firmę niewiele się dało ustalić . Ale grał zacnie . Też poszedł do ludzi .

Obecnie gram na innych kolumnach i elektronice .

3 drożne Amphion Xenon i Roksan Caspian .

Rozumiem Caspiana nie słyszałem przerabiałem tylko Kandy K2 . Caspian podobno gra dużo lepiej niż Kandy K2 ale mniej więcej wiem jaki to klimat po prostu barwa muzyka i czarowanie dźwiękiem . Expo miał za mało tego w sobie .

Miałem 3010S i również poszedł w inne ręce. Ja wymieniłem na T+A PowerPlant i kolumny zagrały muzykę, jak by ktoś zdjął gruby koc z nich.

O i 3010S też nie podszedł . Poczytałem o tym T+A nie jest to ciepły piec jakie masz do niego kolumny i CD pewnie coś cieplej barwniej grającego czy może lubisz bardziej kliniczny dźwięk ?

O i 3010S też nie podszedł . Poczytałem o tym T+A nie jest to ciepły piec jakie masz do niego kolumny i CD pewnie coś cieplej barwniej grającego czy może lubisz bardziej kliniczny dźwięk ?

Gram na zestawie T+A PowrPlant + MusicPlayer. Kolumny to Chario Pegasus, to one są w tym zestawie ciepło grające.

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.