Jump to content
IGNORED

Marantz 5023 vs. CA Topaz SR10 - prośba o poradę

mrokko32

Recommended Posts

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post i pewnie jak większość 'żółtodziobów' zwracam się do Was z prośbą o radę. Z góry bardzo dziękuję za ewentualne wskazówki.

Przeczesałem już dość intensywnie to forum, dużo czytałem na necie i rozmawiałem z osobami, które już dłuższy czas słuchają muzyki. Zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że już w tej chwili czekają mnie odsłuchy, no, ale musiałem jakoś zawęzić mój (wstępny) wybór, który padł na amplitunery jak w temacie. Rozważam poważnie także wzmacniacz CA 550A, ale wolałbym amplituner... Na gwiazdkę planuję dokupić odtwarzacz DVD ;) Do amplitunera/wzmacniacza kolumny wolnostojące. Tu mój wybór padł na: Mission 34i, KEF C7 lub Monitor Audio M4.

O ile o Marantzu troszkę info znalazłem, Topaz to jest wielka niewiadoma, czy ktoś z Was go słuchał...? No i co myślicie o kolumnach, czy są odpowiednie do tych amplitunerów...?

Może teraz trochę szczegółów:

Na cały zestaw w tej chwili jestem w stanie wydać 3000 w porywach do 3500. Z tego połowa gotówką, połowa na raty. BTW, często spotykam się tutaj z opinią doświadczonych kolegów, że warto zainwestować na początek w 'używkę'... Przyznam się szczerze, że w mojej sytuacji jest to trochę ryzykowne (nie znam się na tym za dobrze) i wydaje mi się, że ciężko będzie mi 'usłyszeć', że coś jest nie tak. Wzmacniacz i kolumny to sprzęty, które nie jest trudno 'nadwyrężyć', nie mówiąc już o zużyciu lasera w odtwarzaczu CD/DVD...

Sprzęt będę wykorzystywał w 65% do muzyki - reszta to filmy. Jestem pewien, że 'stereo' mi wystarczy, poza tym, żona raczej nie pozwoli na załadowanie salonu kolumnami... ;) A'prospos - salon 20 m2, niezby przystosowany akustycznie, ale jakieś dwie półki z książkami, dwa obrazy, roślinki tu i ówdzie się znajdą, dywan niedługo też... ;)

Z istotnych szczegółów - zależy mi na wyjściu na gramofon (dziwne, że np. CA dość szybko zrezygnował z niego w większości sprzętów). Mój gramofon co prawda nie jest mistrzem wszechświata, ale niedługo będę miał nową wkładkę Ortofona. Poza tym, mam kolekcję ok. 70 płyt, więc szkoda mi z tego rezygnować, a wydania są bardzo porządne.

Najczęściej słucham muzyki instrumentalnej (lubię analogowe brzmienie Bilińskiego, Kłosowskiego, Jarre'a, starsze utwory Vangelisa), lubię Oldfield'a, Dire Straits, Genesis. Zależy mi, aby słychać było rzetelny bas, no i czysty wokal (dla żony ;) ).

Bardzo proszę o Wasze sugestie nt. mojego wyboru.

Dzięki za cierpliwość !

Pozdrawiam!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 4 weeks later...

Dołączę się. Czy ktoś coś wie o serii Topaz Cambridge Audio?

Hidden Content

seria Topaz dopiero wchodzi na rynek ( też polski ) ale mpli wygląda na prosty klocek o dobrym zasilaniu i podstawowej funkcjonalnośći

Marantz jest w sprzedaży od 2 lat i jest po prostu ładny a sonicznie pewnie podobny do tanich integr tego producenta

Hidden Content

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.