Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki rodzaj martycy w Samsungu LE40C650

slav10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do posiadaczy telewizora Samsung LE40C650 – jaki rodzaj matrycy jest w nim zastosowany?

Mam w domu model poprzedni B650 i w nim jest matryca S-PVA. Czy ta sama jest w nowym modelu? Przypuszczam ze Samsung mogl cos przyoszczędzić i zrobic ciecia kosztow przy okazji wprowadzenia nowego modelu, ktory jest znacznie tanszy niz stary. Potrzebuje kupic TV i chciałbym żeby jakość odwzorowania barw nie była gorsza niż w B650 a jak wiadomo jedynie matryce S-PVA sa w miare wierne kolorystycznie. Dzwonilem do Samsunga ale baba z która miałem nieprzyjemność rozmawiac rzekla ze takich informacji mi nie udzieli – czyli klienta maja gdzies… Jako ze już pare razy zawiodłem się na nowych seriach nie chce popelnic bledu i nie kupic nowszej gorszej serii. Absolutnie zalezy mi ja odwzorowaniu barw, reszta sloganow reklamowych ma mniejsze znaczenie. A czemu Samsung - model B650 spelnil wszystkie moje wymagania, rowniez te cenowe.

Pozdrawiam

Nie licz na wierne kolory w Samsungu LE40C650, jeśli zwracasz na to uwagę odpuść sobie ten model, nie wiem jaką mają matrycę, ale np: w Samsungu moich rodziców LE46C650 kolory to porażka, sztuczne, nienaturalne, kolor skóry wpada w odcień różowy, pomarańczowy lub czerwony. Zresztą to bardzo budżetowa konstrukcja więc nie o to w niej chodzi aby obraz był jak najlepszy ale był jak najtańszy przy akceptowalnej jakości obrazu :-)

Nie wiem jak tam "C" ale "B" miało mocno rozbudowane opcje korekcji. Jeśli kolor skóry wpada Ci w czerwień to albo zmień zakres barwny w menu dla koloru czerwonego albo po prostu pobaw się suwakami gain RGB ... a może jakiś filtr "żywe kolory" jest aktywny.

Swoją drogą jeśli seria 6xx jest budżetowa to czym w takim razie są serie 3xx 4xx i 5xx?

>odwzorowania barw nie była gorsza niż w B650 a jak wiadomo jedynie matryce S-PVA sa w miare wierne

>kolorystycznie.

Nawet nie wiem czy nie wierniejsze są IPS ... ale i tak rozbija się wszystko o korekcję w LUT (elektronika w LCD może sprawić że gorsza pod pewnymi wzgl. matryca będzie lepiej wyświetlać niż niby lepsza niekorygowana matryca).

W modelu B650 rzeczywiscie jest bardzo bogaty wachlarz funkcji do korekcji miedzy innymi kolorow, mozna sie pobawic i ustawic wedle swoich upodoban. Chodzi o to ze zakres tonalny jest tu bardzo duzy. Sam sie o tym przekonalem ogladajac na nim zdjecia z porzadnej lustrzanki. Polecam sprawdzic - warto.

IPS może są dokładniejsze, ale jeśli chodzi o widoczność padnietych subpikseli do w S-PVA są w zasadzie nie zauważalne.

Każdy monitor-telewizor mozna i trzeba skalibrować. Jak nie zrobi się tego to potem pojawiają się właśnie opinie że samsung to świeci tak a tak, a sony to siak..

Porównywałem zdjęcia wyświetlane na skalibrowanym monitorze EIZO S2433W do mojego "sypialnianego" Samsunga UE32C6000. Po skalibrowaniu telewizora zdjęcia wyglądają identycznie pod względem tonalnym, temperaturowym, gradacji kolorów, szczegółow w ciemnych i jasnych partiach zdjęcia.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czesto ludzie nie ustwiaja kolorystyki. Znajomy kupil model z serii 500. Jak zobaczylem jego kolorystyke to bylem pewien ze cos jest nie tak. Otoz nie zmienil ustawien sklepowych na wlasne, pozniej jeszcze lekkie korekty i obraz byl ok. Jednak do 650-ki brakuje mu bardzo duzo, ot zwykly telewizor. Inny przyklad, w mojej firmie od miesiaca wisi LCD 42 cale B650. Obraz jest caly niebieski, po prostu nie ma bialego. I o czym to swiadczy, o tym ze nikt nie zadal sobie trudu chociazby ustawienia dobrej temperatury barw. Mozna by powiedziec zly telewizor. Nic bardziej mylnego.

Kyle, 17 Sie 2010, 11:05

>Nie wiem jak tam "C" ale "B" miało mocno rozbudowane opcje korekcji. Jeśli kolor skóry wpada Ci w

>czerwień to albo zmień zakres barwny w menu dla koloru czerwonego albo po prostu pobaw się suwakami

>gain RGB ... a może jakiś filtr "żywe kolory" jest aktywny.

>

>Swoją drogą jeśli seria 6xx jest budżetowa to czym w takim razie są serie 3xx 4xx i 5xx?

To chyba był nawet B650, owszem funkcji i ustawień obrazu bardzo dużo i co z tego heh, kolory nigdy nie były naturalne. A jeśli seria 6xx jest budżetowa bo jest, to jaka jest 3xx 4xx i 5xx? Hmm tu musisz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie :)

Wczoraj ogladalem w sklepie model 37 cali C650. Obraz byl sredni. Oczywiscie sprzedawcy nie potrafia powiedziec jaka tam jest matryca, co wiecej czesc z nich nie wie co to PVA...

Na forum brytyjskim znalazlem ponizsza inforamcje:

"I just iformed from a forum that 46C650 models witch have code AA01 have A-MVA panel.

40C650 witch have SQ01 have S-PVA panel.

Please tell me… we facing a big quality difference here? Samsung has sabodaged his 46C650 series? They are worst that 2009 46B650?

"

Wiec pytanie, czy to co widzialem na 37 calach to byla matryca PVA? Obawiam sie ze raczej nie...

Polityka Samsunga jest co najmniej dziwna.

Jako, że temat o telewizorach Samsung pozwolę sobie na mały offtop i zapytam kolegów posiadaczy wszelkich LCD Samsunga czy nie wydają one żadnych niepożądanych dźwięków jak to bywało w plazmach tegoż producenta. Mam CRT Samsunga i warczy niemiłosiernie, mam też monitor LCD to piszczą mu cewki czasami, a jak wygląda sprawa w telewizorach np. serii B550 czy C650, ciche są czy też mają podobne przypadłości?

Czyli sprawa jest skomplikowana nawet przy tym samym rozmiarze.

A jakie matryce sa montowane w modelu Sony KDL-40EX500/501 - z testow na sieci wynika ze te same co w Samsungu LE40C650 czyli S-PVA. Masz moze takie informacje, bo moze bym sie na ten model zdecydowal jesli by nie bylo tam tak namieszane?

w Samsungu mozesz sprawdzic z pilota nastepujaca konfiguracje klawiszy:

power-info-menu-mute-power

wejscie do menu serwisowego. tam bedzie podany zaraz na poczatku dokladny model matrycy

slav10, 23 Sie 2010, 11:09

>Czyli sprawa jest skomplikowana nawet przy tym samym rozmiarze.

>A jakie matryce sa montowane w modelu Sony KDL-40EX500/501 - z testow na sieci wynika ze te same co

>w Samsungu LE40C650 czyli S-PVA. Masz moze takie informacje, bo moze bym sie na ten model zdecydowal

>jesli by nie bylo tam tak namieszane?

Jak widać w tym Samsungu nie tylko siedzi PVA ale też MVA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.