Skocz do zawartości
IGNORED

Wroclawskie spotkania na Jaworowej

Delta Studio

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynajac nowy watek (co prawda nie wiem czy to ja akurat bylem do tego uprawniony) dziekuje za spotkanie i zapraszam na nastepne.

Wlasnie ten watek ma sluzyc do opisania wrazen z pierwszego spotkania oraz komunikacji dla spotkan nastepnych.

Zapraszam

https://www.audiostereo.pl/topic/6506-wroclawskie-spotkania-na-jaworowej/

To ja w takim razie pozwolę sobie zamieścić jeszcze raz logo firmy jako dowód sympatii i potwierdzenie miłej atmosfery na pierwszym spotkaniu.

[obrazekLUKASZ-91103_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

->vanvideo

Łukasz prosił, żeby zmniejszyć do 800x600. Wtedy nie powinno być problemu. Poza tym to Ty miałeś referencyjne źródło fotografii, więc to te zdjęcia powinny przede wszystkim ukazać się na stronie. W końcu 10D to nie A70 ;)

Ufff, dotarłem do komputera w końcu. Zmęczony dźwiganiem (nie polecam nikomu ganiać na 4-te piętro z Cabasse - Bryan załóż sobie windę!), ale szczęśliwy, dziękuję wszystkim za spotkanie i miło spędzoną niedzielę. Podziękowania dla gospodarza imprezy Witka Jaskuowskiego i jego wzmacniaczy, które wyszły z pierwszych (:-DD) prób zwycięską ręką. Do tego stopnia, że ocenialiśmy bardziej resztę toru.

Dobra, a teraz więcej o moich wrażeniach. Jako, że miałem okazję słuchać przede wszystkim modelu Delty KT88S, i to nie tylko wczoraj, pozwolę sobie na garść refleksji. Przede wszystkim wzmacniacz jest bardzo równy w całym zakresie pasma, nie ma zaakcentowanych cech przypisywanych lampom (nadmierne ciepło, spowolnienie dźwięku, braki w niskich rejestrach, kłopoty z dynamiką). Zabrzmi to jak banał, ale łączy on cechy dobrego tranzystora z dobrą lampą. Dynamika zarówno w skali mikro (co oczywiste w udanej konstrukcji lampowej), jak makro była naprawdę świetna (szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego wykopu). Określiłbym ten wzmacniacz jako neutralny, może dodający od siebie odrobinę ciepła lampowego, ale nie miodu. Ową neutralność podkreśla fakt jak bardzo duże różnice dawała zmiana okablowania (głośnikowego i interkonektów). Charakter brzmienia kabli był bardzo łatwo zauważalny i modelowanie nimi dźwięku było czystą przyjemnością.

Tak zwane jaja zaczęły się ze sprzętem towarzyszącym, przede wszystkim z kolumnami. Na początku podpięte były B&W CDM1. Ponieważ jako właściciel kolumn nie chcę być posądzony o stronniczą ocenę, proszę innych o skomentowanie tego zestawienia. Potem przystąpiły do walki Cabasse Caprera. Jak to czujnie skomentował Cortazar "małżeństwa z tego nie będzie". Potwierdziła się znów opinia, że Cabasse są niełatwym partnerem do współpracy. Były kłopoty z wysokimi tonami (ostro), z niskimi (brak kontroli, rezonanse), ogólnie ta parka nie bardzo się lubiła. Być może wpływ na to miało pomieszczenie, które w moim odczuciu lepiej służy monitorom i małym podłogowcom. Potwierdza to zresztą para JBL Ti5000 - uważam, że one są zbyt duże do tego pokoju. Bas nie ma kontroli, snuje się leniwie i nieco męczy.

Pozostaje napisać co nieco o źródłach. Ale co tu pisać, gdy wiadomo że Thorens TD 147 wygrał w cuglach. Stary dobry winyl dalej pokazuje jak dobrze może brzmieć muzyka w domu. Szkoda tylko zgonu Regi Van'a, bo grała pięknie. Coś nie tak z tymi napędami.

Podsumowując - jeżeli chcecie posłuchać jak brzmią dobre polskie wzmacniacze lampowe, to sprawdźcie Deltę. Mnie się bardzo podobało.

• Redaktorzy

i foteczki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, brak podpisów, to też mnie boli. Aby częściowo wyjść z ukrycia, powiem że jestem na zdjęciach nr 10 (ten po prawej pochylony), 15 (w środku z kubkiem), 17 (zaczytany), 18 (podparty jak do oberka). Tyle się dopatrzyłem. Ale to chyba nie wszystkie fotki, które były robione.

Zdjęcie nr 14 (to "blaszane monstrum"), to jest prototyp monobloków obecnie oferowanych w czterech częściach (skrzyniach). Grzał jak dobry kaloryfer, a ważył tyle że przemieszczaliśmy go na spesjalni ezrobionym pod niego wózku :-)).

ABs, np. o fatalnych warunkach akustycznych i/lub kiepskich kolumnach. Myślę, że miałem okazję słuchać dłużej i w lepszych warunkach niż ty. Zresztą poczekajmy na opinię reszty uczestników spotkania.

Ok, ponieważ nikt się nie kwapi do opisów, postaram się częściow to zrobić. Nie wszystkich skojarzę z nickami (często przedstawialiśmy się po imieniu). W każdym razie było kilku Pawłów :-)). Tych co kojarzę po nickach, poniżej opisuję.

I tak kolejne zdjęcia przedstawiają:

6. od lewej plecami do obiektywu vanvideo, Cortazar w czerwonym swetrze, z zamkniętymi oczami Lukar, obok jeden z Pawłów (chyba) bawi się kabelkiem.

7. vanvideo

8. Witold Jaskułowski - Delta Studio

9. Po lewej: Bryan

15. Po lewj Lukar, po prawej Witold Jaskułowski

16. vanvideo

18 i 25. Marek Dudek, dystrybutor płyt. Miał kilka ciekawych tytułów ze sobą.

Reszta nicków miesza mi się w głowie. Wybaczcie i uzupełnijcie brakujące dane.

Na szybko stronka ze spotkania. Jedno zdjęcie skubnięte od JAVO - sorki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.