Skocz do zawartości
IGNORED

porada co do głośników , mam DOŚĆ ;/

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

witam , mój pokój ma 11-12m2 (2,70 szer x 4,30 dług ) na wysokość ma z 2.8-2.9m

chciał bym żebyście mi doradzili jakie głośniki (obstawiam że będą to podstawkowe) będą miały BEZKONKURENCYJNY bas dla takiego pomieszczenia , chodzi mi o ilość jak i jakość , zejście itd. oczywiście nie zapominając o średnich i wysokich tonach

niestety dla mnie słuchanie takich kawałków jak ten

i ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez dobrego basu to okaleczanie słuchu , jak komuś się nie podoba to niech zatrzyma to dla siebie , co do budżetu to jeszcze pomyślę na razie czekam na propozycję

czekam na wyrozumiałe odpowiedzi

pozdrawiam , Łukasz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukam sam nie wiem czego :P

obserwuje CIe;p ciagle te same wpisy o basie... hmmm mysle ze na inne forum powinienes uderzyc na pewno sa fora poswiecone muzyce techno trance itd i tam popytaj bo do tej muzyki to niekoniecznie audiofilskie kolumny nalezy szukac... tutaj nie chodzi o rownosc naturalnosc a o odpowienia charakterystyke tak zeby przekazac ta muzyke

chwilowy brak działalności w audio.

moim zdaniem wysoki pokoj pieprzy sprawe.

Czemu po prostu nie kupisz sobie equalizera, na taka muzyke byle co z mocnym gwizdkiem i duzym basem sie nada i mowie tu powaznie, nie zgryzliwie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Bassfreak, 19 Sie 2010, 21:15

>BEZKONKURENCYJNY bas dla takiego pomieszczenia , chodzi mi o ilość jak i jakość , zejście itd.

>oczywiście nie zapominając o średnich i wysokich tonach

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny3000/59508.php

najlepiej dobry sub i małe podłogówki lub podstawkowce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i w kolumnach martwisz się tylko o dobre pasmo średnio-wysokotonowe

tego drugiego suba słucham teraz w nieco większym ale niższym pomieszczeniu i rewelka, takiego basu to nie miały nawet Cerwin Vega VE12F :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no wybacz, ale chcesz kupić kolumny z rewelacyjnym jakościowo basem, mocnym i do tego ma to zagrać razem w małej klitce

tak się nie da, wszystko co tanie i głośne = bas reflex w dodatku kiepsko strojony

jedyna szansa w używkach

musiałbyś poszukać jakichś tanich, starszych kolumn vitage, obudowa zamknięta, duży głośnik basowy

Bassfreak

"jak bym spał na pieniądzach też by sobie kupił "

Wez wszystkie pieniadze, ktore masz.

Idz do banku i rozmien je na grosiaki/centy.

Wroc do domu, wysyp to wszystko na lozko.

Poloz sie spac.

Po dlugim snie kup w koncu te glosniki z mega basem.

Pozdrawiam.

To nie do konca jest tak ze do muzyki elektronicznej to tylko byle mocne kolumny i wystarczy. Ostatnio kupilem chinski wzmacniacz lampopwy i raz sobie puscilem muzyke z klimatu deep trance psychodelic ambient d'n'b i przestrzennosc detalicznosc jakosc basu zupelnie sie zmienily....

na moim obecnym systemie ta muza zabrzmiala bardzo ciekawie przyjemnie interesujaco, zupelnie inaczej niz na moim systemie z przed roku

Bassfreak, 19 Sie 2010, 21:15

>niestety dla mnie słuchanie takich kawałków jak ten

i ten

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez dobrego basu to okaleczanie słuchu

Tak glebokiego basu to w nich nie ma i z powodzeniem mozna tego sluchyac na sredniej klasy kolumnach. Nawet nie na sredniej tylko niskiej.

Ukryta Zawartość

?👈

don techniawek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus wzmak estradowy 5kW. :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

powtórze

masz beznadziejny podój, w takiej klitce polecam słuchawki, nic normalnego dobrze nie zagra dla tego musisz kombinować, kup głośniki podstawkowe i subwoofer oczywiście wzmacniacz który obsłuży to ustrojstwo też będzie potrzebny, zestawy komputerowy odpadają są na prawde beznadziejne,z 1,5-2,5 kafla musisz wydać

w życiu nie kupię tego dudniącego gówna co ma bass jak z kartonu :D

słuchawki już mam ale głośniki to głośniki ;p

szukam sam nie wiem czego :P

simon1983, 20 Sie 2010, 05:22

"raz sobie puscilem muzyke z klimatu deep trance psychodelic ambient d'n'b"

Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale szczerze to zastanawiam się, czy to można jeszcze nazwać muzyką... Sorry za OT.

Powrót po dłuższej przerwie...

Romek

jest techno i Techno i kilka innych dobrych rzeczy ktorych w radiu to nie puszczają to pole jest strasznie szerokie i czasami nie ma mowy o melodii czy subtelnosci, i temu moze sie niektorym niepodobac. Ale czesto w tej muzyce sa efekty przestrzenne rozne sample ktore moga sie popisac na dobrym sprzecie. Gdyby chodzilo tylko o lojenie basem i tluczenie szklanek rezonansem wysokich tonow to mozna kupic byle co i wzmak jakis je...aniec estradowy:) ja tam wole raz w tygodniu te transy puscic z lampy

Bassfreak, 20 Sie 2010, 11:58

>w życiu nie kupię tego dudniącego gówna co ma bass jak z kartonu :D

>

>

>słuchawki już mam ale głośniki to głośniki ;p

Nawet nie słyszałeś altusów jak grają a pier.... głupoty może i nie audiofilskie ale dobre do muzy techno i do łupania chociaż ja bym wzioł mildton 150 albo altusy 110. Ty nawet nie wiesz ile masz kasy na kolumny chłopie zdecyduj się wreście po zachowujesz się jak baba w sklepie z odzieżą to nie a to nie a może to itd....... Ja bym proponował diy zrobić samemu coś...

Altusy i Altony to nie są kolumny !!! To są wyroby kolumnopodobne. Wiem - słuchałem, jeszcze w latach 70-tych. Absolutnie nie można ich brać pod uwagę. Altusy mimo posiadania dużego głośnika basowego w ogóle nie przetwarzają niskiego basu (a pozostały jest strasznej jakości, podobnie jak reszta pasma), a jeżeli ktoś mówi że przetwarzają, to znaczy że nie wie co to jest niższy bas.

A teraz merytorycznie do zapytania - po prostu kup sobie używany subwoofer aktywny. Koszt ok. 300 zł i rozwiąże Ci wszelkie problemy z basem. Niektóre pomieszczenia niwelują fale basowe i nic się na to nie poradzi. W subwooferze aktywnym masz możliwość regulacji ilości i zakresu basu, możesz więc dopasować jego ilość do Twojego pomieszczenia. Co do samych kolumn - pamiętaj żeby były wysokoefektywne tj. pow. 90 dB/8 Ohm (lub pow. 93 dB/4 Ohm)- do Twojej muzyki lepiej się sprawdzą. I oczywiście dobrej firmy. Subwoofer możesz dodać zarówno do monitorów jak i głośników wolnostojących - kieruj się więc ich jakością a nie wielkością.

Taki "sąsiad" mieszka dwa bloki dalej od mojego, jak czasem puści Dance(jak ja nie lubię takiej muzy, szczególnie jak ktoś ją nazywa techno), to i jak go dość wyraźnie słyszę. Współczuje jego lokatorom w bloku. :/

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.