Skocz do zawartości
IGNORED

NOWE AUTO ZA 80-110 tys.zł

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jakie auto byście doradzili w tym zakresie cenowym biorąc pod uwagę ,że chciałbym kupić nowego passata B6 co może być lepszą alternatywą ? (coś z silnikiem diesla ,mało pali,wielkości vw passata i najważniejsze bezusterkowe)

Czekam na propozycje :)

https://www.audiostereo.pl/topic/65091-nowe-auto-za-80-110-tysz%C5%82/

A "legendarne" sprzęgło w ostatnich subaru diesel? Może jdnak Skoda Superb kombi, Seat Exeo kombi?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

napiszę coś więcej o legacy -jest porządne i oszczędne, a że japońskie to i (pewnie) mało awaryjne, dlaczego porządne? około tydzień temu jakieś drechole z Targówka nie wyrobili się na zakręcie i wjechali w wujka (jadącego w legacy w przód-bok), nic mu się nie stało, nawet poduszka nie wystrzeliła. Początkowo wszyscy myśleli że samochód do kasacji, potem okazało się że z osiami wszytko ok. naprawa wyceniona na 30tys. zł (jedyna kara jaka spotkała tych kretynów to poza rozbitą starą skodą to dopłata ...300zł do naprawy), oszczędne- spalanie na górskich serpentynach przy szybkiej jeździe coś trochę ponad 5l/100km. Dodatkowo jest dynamiczne i dobrze trzyma się drogi- silnik boxer=niski środek ciężkości i napęd na 4 koła. Najlepiej pochodzić po salonach i wypróbować na jazdach probnych.

STREET, 22 Sie 2010, 01:40

>A "legendarne" sprzęgło w ostatnich subaru diesel?

Z "legendarnych" to słyszałem tylko o forumowym wzmacniaczu słuchawkowym, a o sprzęgle nic (może już się uporali z nim?)

Nie wiem czy sie w budżecie zmieścisz , ale jak dla mnie ostatnia Honda Accord kombi to referencja designu kombi!

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

"a o sprzęgle nic (może już się uporali z nim?)"

Tak, uporali się z nim, dają spore upusty na automat'y :)

...a ja pojeździłem trochę ostatnio passatem kombi(2005r) ze skrzynią DSG i muszę powiedzieć że miód-wersja High Line zrobiła na mnie naprawdę świetne wrażenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co bys nie kupił i tak po 4-5 latach zacznie sie sypac i bedziesz dokładał:) Producenci robia teraz ładne buble ktore sa przeznaczone na 5 lat i wymiana na nowy... Watpie zeby nowy passat za 20 lat tak smigał jak golf II, III Tdi ktor do dzis niezle sie trzymaja. Pomyśl na jakims 2 latkiem z małym przebiegiem. Cena bedzie o 50% tansza niz salonowy. Zostanie na ew naprawy i jeszcze na wymiane kali a moze cd'ka?:)

Zerknij na volvo s60,v70 D5 diesla. Auta z bdb wyposażeniem, trwałe i mocne silniki diesla. Jedynie co to dwumas do wymiany co ok 160tys km.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Tylko jeszcze uwierz w garbate aniolki, ze Niemiec renista sprzedaje roczne lub dwuletnie auto z przebiegiem 20 tys Polakowi, aby ten sprzedal je w Polsce taniej, niz Niemiec sprzedalby je rodakowi.

Ukryta Zawartość

To tyle na temat VW

Ja mam Forestera, na zakrętach dodaje gazu a nie hamuję żeby nie wylecieć, mam wciąż pewną usterkę może sonda, ale Brytyjskie ofermy nie potrafią tego znaleźć i wymieniali po kolei jak leci, w Polsce szybką ci naprawią bo większość mechaników myśli co robi i gdzie szukać.

Subaru nie jest aż tak niezawodne jak kiedyś legendarna toyota, ale spokojnie powyżej niemieckich cudów techniki.

Aha, subaru w środku wygląda jak hyunday, kia (wcześniej), bez emocji, komputer jakiś tam jest, nie jest jak samolocie jak audi czy bmw, raczej pusto, ale jak się przejedziesz to zrozumiesz, i brak poślizgu przy szybkim włączaniu się do ruchu bezcenne, ale nie z powodu kontroli trakcji czy coś, tylko z tego że w subaru gdy 3 koła się ślizgają to wciąż jedno cie pcha lub ciągnie.

Ukryta Zawartość

Panie łukasik proszę się nie krępować i pisać wątku a nie na PW... może coś się przyda zainteresowanemu, mogę wyręczyć...

"> k**wa to nie zaden bokser tylko dizel z fiata k**wa chuju"

konankombo

>Panie łukasik proszę się nie krępować i pisać wątku a nie na PW... może coś się przyda

>zainteresowanemu, mogę wyręczyć...

>"> k**wa to nie zaden bokser tylko dizel z fiata k**wa chuju"

O ja pierniczę, to współczuję takiej wiadomości.

Niniejszym mamy tu "dizela" z fiata

To

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

to

Ukryta Zawartość

To też oczywiście jednostka fiata, w żadnym wypadku nie należy mylić z marką subaru, ona robi JTD dizele, oczywiście jak by ktoś nie wiedział.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie raczej Skoda Superb jest bezkonkurencyjna. Niestety liczne nagrody w całej Europie i afery w Volkswagen group po tym, co "tania" marka grupy zdeklasowała primusa- zainteresowanie Superbem jest tak duże, iż czas oczekiwania na kombi przekracza w Polsce 6 miesięcy.

Polecam DODGE JOURNEY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Insignia kombi?

A Volvo to dosc delikatne fury - mamy kilka w firmie, jezdza nimi maganerowie tylko, ale maja takie smieszne usterki ze glowa boli czasem.

A moi faworyci to albo Mondeo albo Laguna

>Polecam DODGE JOURNEY

Doszly mnie plotki o bajońskich kosztach serwisu za dodga caliber. Przy JOURNEY jest pewnie podobnie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jakieś 3 miesiące temu... bardzo bliski znajomy dokonywał podobnego wyboru.

Na tapecie był Passat, Legacy, Mondeo, Insignia, Accord oraz własnie Mazda 6. Nie będę opisywał plusów i minusów każdego z nich (bo każdy ma inne priorytety i gusta) ale to Mazda była najdłużej brana pod uwagę. Potem... pojawił sie czarny koń... Lexus IS220d i w ciągu tygodnia zawarto transakcję. Lexus jest roczny, kupiony został w Krakowskim salonie Lexa, oczywiście polskie pochodzenie, pełna dokumentacja, na liczniku niecałe 15 tys. km... a w środku poza tym, że nadal pachnie nowością... to bajka niedostępna w żadnym innym aucie, o którym myślał znajomy. Faktem jest że jest on mniejszy niż Passat, czy też nawet Insignia (śmiesznie mało miejsca w środku). Nie porównuję już tutaj nawet Mondeo, które jest oferuje zaskakującą ilość przestrzeni. W każdym razie... Mazda 6 jest zdecydowanie pozycją wartą rozpatrzenia. No i na pewno wyborem nietuzinkowym jeśli zestawić ją z Passatem czy Skodą....

PS. Dokładnie ten znajomy jeździł do tej pory poprzednim Passatem. Myślę, że to właśnie jego usterkowość była jednym z poważniejszych argumentów kupna Lexusa. A ja sam jeżdże Mondeo 2,2 tdci (1,5 roku... 52 tys. km) i miałbym ogromny problem aby spośród wymienionych wybrać inne auto. Chyba bym poczekał jeszcze 2 miesiące (będzie face lifting + nowe silniki) i kupił po raz drugi Mondeo... Co człowiek to inna decyzja :-)

Słuchając rozumu....

mam wrazenie ze za 100 tys coraz trudniej kupic dobre auto bo chiałoby sie aby to juz był ideał

znacznie łatwiej kupic auto za 50 tys :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ja też jeżdżę Mondeo 2.o benzyna ( rocznik 2008)i uważam,że w tym segmencie jest najlepszy.

Brałbym jeszcze pod uwagę Accorda i Mazdę 6.

STREET, 22 Sie 2010, 02:01

>"a o sprzęgle nic (może już się uporali z nim?)"

>Tak, uporali się z nim, dają spore upusty na automat'y :)

Jeżdżę takim subaru z boxer diesl. Sprzęgło w tych subaru to nie nie tyle błąd konstrukcyjny co problem z kierowcami. Subaru zrobił diesla ze świetnie rozłożonym momentem obrotowym, zaczynającym się od dość niskich obrotów, tak jak w starych dobrych wolnossakach. W konsekwencji tego kierowcy benzyniaków przyzwyczajeni do piłowania sprzęgła na wyższych obrotach zwyczajnie to sprzęgło palą - przy stałym napędzie na 4 koła żadne sprzęgło tarczowe nie przeniesie tak dużych momentów bez nadmiernego rozgrzewania. Rozwiązaniem jest albo zmienić swoje przyzwyczajenia i cieszyć się nietuzinkowym dieslem, albo wgrać nowy firmware który redukuje ten wysoki moment obrotowy na niskich obrotach, co niestety odbija się się na dynamice i "zadziorności" auta. Cuś za cuś niestety.

Sprzęgło hydrokinetyczne w automatach daje wygodę ale nie daje tak dobrej kontroli, kto próbował ten wie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przyznam rację co do rozłożenia momentu obrotowego. Jest po prostu... płasko. Nie ma się w ogóle wrażenia, że silnik jest doładowany (chodzi mi o typowe odczucia związane z pracą turbinki). Nie mniej jednak w czasie jazdy testowej miałem wrażenie, że nie ma tam tych 400Nm. Ale to na szczęście tylko wrażenie... To co nie spodobało nam sie w Legacy to wnętrze (jak to ktoś napisał... Hyundayowe)... oraz fakt, że poprzedni model był najzwyczajniej ładniejszy. Poza tym to pełen szacun za układ napędowy, nietuzinkowość i zapewne niezawodność.

A tak już w ramach off topic, to nie opuszczają mnie pokusy aby wymienić żonie Yarisa... na Legacy 3.0. Koniecznie ten poprzedni model i to w sedanie. Tyle, że dla małżowinki nawet Yaris jest za duży. Jeździ ona mało... spalanie to nie problem.... a ja na weekendy miałbym powód aby pojechać jej autem na myjnie :-)

Słuchając rozumu....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.