Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft MC-640 problemy i gwarancja

raskoks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu rozważam zakup wieżyczki Yamahy. Niestety po poczytaniu wielu opinii i wypowiedzi na forach naszły mnie wątpliwości.

1)Po pierwsze jak wygląda sprawa problemów z tym modelem (wyłączanie się wieży po pewnym czasie słuchania z USB) ? Czy to jest jakiś standardowy problem ? Czy można updatować soft ? Albo jak sprawdzić czy ten problem występuje w konkretnym modelu ?

2)Jak wygląda sprawa gwarancji w Polsce? Wiem, że oficjalnym dystrybutorem jest audioklan, jednak w sklepie, którym rozważam zakup jest 3 letnia gwarancja producenta (polska gwarancja) ale nie z audioklanu. Z jakimi ewentualnymi problemami się to wiąże? I czy warto dopłacić 100 żeby gwarancja wynosiła 3 lata zamiast 2 ? ;-) (chodzi o awaryjność zestawu)

3)Czy są jakieś problemy z podłączeniem do tego modelu dźwięku z kompa (rozważam taką możliwość) ? Bo ilość wejść medelu jest dość uboga.

4)Czy nie lepiej zapolować na jakiś inny / starszy model ? Chociaż przyznam, że wejście usb by się przydało (mimo tego braku obsługi folderów)

https://www.audiostereo.pl/topic/65585-pianocraft-mc-640-problemy-i-gwarancja/

Witam, mam akurat tego Piano Crafta, moją opinię możesz poczytać tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na dniach dam też krótkie 10 minutowe video na YT, pokazujące zestaw i to jak gra w moim pomieszczeniu. Odpowiadając krótko na Twoje pytania, błędy z USB to wina softu pierwszych modeli nowej serii, w nowych modelach już tych problemów nie ma, co do podłączania komputera, w tym modelu jedynie poprzez AUX(w Piano Craft E410 także poprzez optyka, to daję także możliwość podłączenia DAC'a do źródła), ale o niebo lepszych wyjściem jest kupno Ipoda(możesz kolekcję muzyki mieć pod ręką + masz radio internetowe po Wi-Fi).

Na Twoim miejscu kupił bym albo Piano Crafta E410(lepsza elektronika) albo ten nowy model E640(lepsze firmowe kolumny).

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ciekawa recka

czyli MCR-640 to to samo co E640 ? ( i ten drugi ma lepsze kolumny +wejście iPoda usb?)

Jeśli tak to jaka jest przewaga E410 ? Co lepszego ma w elektronice - może prócz braku tych problemów z USB, które i tak są teraz w nowszych seriach usunięte) ?

za e410 przemawia na pewno wejście optyczne - ale szczerze mówiąc podłączenie komputera nie jest tutaj priorytetem tylko rozważaną opcją (zwłaszcza, że posiadam iPoda ;-) )

MCR-640 to to samo co E640, po prostu są różne nazewnictwa sprzętu. ;)

Jak masz Ipoda to bierz śmiało E640. Nie zawiedziesz się, potem tylko zmień kabelki na lepsze i masz fajne Audio w dobrej cenie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam!

Co do wyboru serii Piano Craft, to zdecydowanie lepiej grają modele poprzednie tzn. E 410 i E 810. Nowa seria jest stylistycznie ciekawa, natomiast za cholerę nie wiem dlaczego ją tak sknocili brzmieniowo? Jak masz możliwość idź do jakiegoś pierwszego lepszego sklepu, gdzie występują oba modele i sprawdź sam. Konfrontując modele, te nowe grają jakbyś kolumny odwrócił i nakrył dwoma grubymi kocami i to co zawsze w serii Piano było wzorcem jak na takie małe gabaryty, czyli moc - w nowych jej po prostu nie ma! A za tym idzie brak dynamiki, szczegółów, otwarcia... :(

No ale mają za to USB ;)

Piszę z doświadczenia, znam wszystkie modele Yamahy. O modelach jednoelementowych, czyli E 320, E 730 raczej zapomnij, grają tak sobie.

Pozdrawiam!

Aaa jeszcze co do gwarancji. Polskim dystrybutorem Yamahy jest AudioKlan i tylko on daje 3 letnią firmową gwarancję! Więc raczej odradzam Ci kupowanie od Pana Cześka,(czyt. pseudo salony audio) który sprowadza sprzęt z zagranicy.

W yamaha-h są niezbyt trwałe czytniki CD/DVD, więc czym dłuższa gwarancja tym będziesz miał dłużej spokój.

Większych bredni nie słyszałem..

Miałem oba Piano Crafty(poprzedniego E810), mam i nowego MCR-640. I brzmieniowo na stockowych kolumnach, lepiej gra nowy, ale w tym nie ma nic dziwnego, skoro ma ulepszone i trochę większe kolumny. Na pewno warto posłuchać poprzedniego z kolumnami od nowej serii, to da większy wgląd w sytuację. Poprzedni Piano Craft różnił się tym że elektornika była lepiej doposażona i elementy działały niezależnie od siebie.

Z kolei poprzednie Piano Crafty mają gorsze stockowe kolumny, może to nie jest jakaś duża różnica, ale na pewno słyszalna.

Przepraszam za post pod postem, ale tu krótki filmik na potwierdzenie(w "starym" Piano Crafcie na tym utworze pojawiały się często sybilanty):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DawidM:

co do podłączania komputera, w tym modelu jedynie poprzez AUX(w Piano Craft E410 także poprzez optyka, to daję także możliwość podłączenia DAC'a do źródła)

raskoks, 23 Sie 2010, 17:54

>za e410 przemawia na pewno wejście optyczne

Oj ktos tu wprowadzil Ciebie w blad - Yamaha E410 na pewno nie posiada optycznego wejscia sygnalu. Niestety :))) Jest tylko optyk na wyjsciu z napedu CD. Tutaj na pewno nie podlaczysz dzwieku z komputera :)))

Ok, jest to wyjście optyczne, ale przez to można Dac'a podłączyć do źródła. W nowej wersji takiego manewru nie ma, chociaż źródło także się zmieniło, ciekawe jak bardzo wewnątrz obudowy. Zresztą jak kolega ma Ipoda to po co cisnąć się do komputera, skoro taki Ipod(wiadomo że nie każda generacja) gra na poziomie dobrych kart dźwiękowych za kilka stówek.

DawidM przez takich ludzi jak Ty, to forum traci poziom...

Nie wiedziałem, że odsłuchy i porównania praktykuje się teraz przez YouTube?! :))))))))))))))))))

Ja wobec tego się poddaje, a co do wyboru niech kolega zainteresowany sam dokona porównania.

Miło by było gdyby napisał później swoje odczucia:)

Pozdrawiam:)

PS. Co do bredni, to być może większych nie słyszałeś, bo jesteś chyba jeszcze "życiowo" niedoświadczoną osóbką...

Gość _harry

(Konto usunięte)

Zajrzałem z ciekawości na link bo to jakaś nowa moda - testy audio przez YouTube. Koniec świata.

No ale z filmu wynika że masz okno w pokoju i coś co gra... jakoś.

Po cholerę zabierać komuś czas takimi filmami ? Ani widać ani słychać, ogólnie kupa.

spokojnie - Panowie bez pyskówek :)

każdy ma prawo do swojej opinii. Jak widać zdania są dość podzielone co do jakości wersji - to teraz już wie że w grę wchodzi albo 640 albo 410 :) - tylko pytanie do tej elektroniki - jest z nią jakiś problem prócz tego że całość się włącza itp ?

Co do tej gwarancji to jest pytanie czy warto przepłacać kilka stów żeby tylko mieć gwarancję audioklanu - jeśli teoretycznie jakąś tam gwarancje mam (i to producenta - ciekawe swoją drogą)

A może w ogóle jakiś denon zamiast piano. Potrzebuję sprzętu do pokoju około 20 m - i bardzo zależy mi na dobrze brzmiących gitarach.

goliatpl, 23 Sie 2010, 21:23

>DawidM przez takich ludzi jak Ty, to forum traci poziom...

>

>Nie wiedziałem, że odsłuchy i porównania praktykuje się teraz przez YouTube?! :)))

>

>Ja wobec tego się poddaje, a co do wyboru niech kolega zainteresowany sam dokona porównania.

>Miło by było gdyby napisał później swoje odczucia:)

>

>Pozdrawiam:)

>

>PS. Co do bredni, to być może większych nie słyszałeś, bo jesteś chyba jeszcze "życiowo"

>niedoświadczoną osóbką...

Ad1.

Ojej, straszne, ciekawe czym Ty się zasłużyłeś na forum..szukam, szukam ale znaleźć nie mogę.

Ad2.

Nie praktykuję się poprzez YT, ale to co napisałeś nijak ma się do rzeczywistości. Więc szybko nagrałem takie oto video. Jakbyś poczytał pewien wątek wiedział byś że akurat z Piano Craftem już sporo "przeżyłem".

Ad3.

Co do doświadczenia życiowego, to mylisz się, a raczej myślisz "po staremu" czyli uważasz że wiek ma jedyne przełożenie na doświadczenie życiowe, przypomina mi to idee pewnej zatwardziałej partii czy pewnego dość ckliwego związku sportowego w Polsce. Na szczęście idzie młodość.

@ _harry

Myślę że lepiej spuszczę kurtynę milczenia. Tak będzie lepiej.

Gość _harry

(Konto usunięte)

>nie mają nic ciekawego do napisania<

No właśnie mikson o to chodzi - chciałem poznać coś nowego, zobaczyć coś ciekawego - po to w końcu wchodzi się na forum.

Pomyślałem że skoro sam nie mam doświadczenia z Pionocraftem to przynajmniej posłucham tych co mają coś do powiedzenia/opublikowania. No i trafiłem na prezentację Pianocrafta w linku do YT.

A autor taki dumny ;-) Ale nic - niech zamieści jeszcze kilka tak wartościowych filmów - może znajdzie w Tobie widza i słuchacza. I będzie przekonany że to dobra droga - takie bezstresowe wychowanie. Standard XXI wieku.

Przepraszam zarówno DawidaM jak i Ciebie

pozdrawiam

Zanim napiszesz kolejne glupie zdanie, wejdz do watku milosnikow dobrych miniwiez, przeczytaj caly temat, w tym wiele m.in takze moich doswiadczen z roznymi kombinacjami sprzetu i wtedy podziel sie wrazeniami. Zycze dobrej nocy.

@ raskoks

Poczytaj(znajdziesz tam opisy i recenzje wszystkiego tego co Cię interesuję):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne że tak, tylko że jest droższy, elektronika(cd + amplituner) kosztuję 2200zł, do tego doliczmy koszt kolumn które zagrają z tym zestawem(jedne z tańszych i dobrych) czyli np. Epos Els 3(koszt 1000zł) i mamy już kwotę 3200zł czyli ponad 1000zł niż za Piano Crafta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.