Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 608 - pomoc w doborze głośników

SebeQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem na etapie kupowania swoich pierwszych klocków do KD oraz słuchania muzyki (50%/50%).

Od razu mówię, że jestem w temacie zielony i wszelkie opinie są czysto subiektywne oraz nie fachowe...

Na pierwszy ogień poszedł amplituner - kupiłem ONKYO 608 (na wyborze zaważyła promocyjna cena w stosunku do możliwości oraz dobre opinie w prasie tutaj dostępnej (Niemcy))

Teraz wypadało by dokupić do kompletu głośniki. Niestety w okolicznych saturnach i mediamarktach w 99% do odsłuchu są tylko Canton i Elac. Przesłuchałem różne modele tych firm z 608 i wstępnie zdecydowałem się na CANTON GLE 470 lub nieco większe GLE 490. Spodobał mi się w nich w porównaniu do Elac fs-58 (podoba grupa cenowa) czysty wokal i wysokie tony, Elac za to miał lepszy bas ale wokal brzmiał jakby ktoś zakrył kolumnę materiałem... Po przeczytaniu kilku wątków z forum zastanawiam się czy CANTON przy dłuższym odsłuchu nie zmęczy mnie tymi pięknymi wysokimi tonami i czy nie lepiej jednak do mniejszego pomieszczenia kupić kolumny bardziej neutralnej jaką wydał mi się ELAC fs-58. A może macie jakieś propozycje boxów które grały by czysto i przestrzennie (ale nie męcząco) i miały bass na poziomie ELAC (i mieściły się w moim budżecie ;) )? Będę niedługo w Warszawie i z chęcią pochodzę po sklepach i odsłucham wasze propozycje.

Powyższe dotyczyło stereo, chciałbym także zakupić jakiś set 5.1 aby razem ze stereo wyszedł system 7.1. Nie wiem tylko czy można łączyć duże głośniki z mniejszymi zestawami do KD np. M o v i e C D 1 0 2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Pokój 'odsłuchowy': 20m2 salon

Muzyka: Rock, Blues, Jazz, Klasyczna

Budżet: około 1000pln za kolumnę.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

SebeQ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj. Podobnie jak Ty kupiłem 608 z tym że ja juz kolumny mam i są to klony Esa Ostinato 2000. Póki co testuje ustawienia tylko w stereo bo nie mam zestawu 5.1 ale dla mnie jak bomba - jest rewelacja. Opis dokładny zamieszczę w opiniach ale jak juz osłucham sie ze sprzetem.

Napisz do jakiej kwody interesuje Cie ten zestaw do KD.

Opinie są bardzo pozytywne nt Dali i tu bym sie rozglądną tyle że cenowo jest drogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

biorąc aktualną wyprzedaż kolumn Monitor Audio serii Bronze (wchodzi nowa seria BX, w związku z tym seria BR jest oferowana w indywidualnej ofercie w bardzo, bardzo atrakcyjnych pakietach), zdecydowanie sugerowałbym Ci zestaw Monitor Audio BR5 / BR1 / BR-LCR wspomagany ewentualnie subem BRW10.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do jakiej ceny kino.. Hmmm...

Fronty tak jak pisałem 1000pln/szt.

Co do reszty to pewnie około 2000pln - 2500 pln (zestaw 5.1 aby uzyskać 7.1 sumarycznie z frontami)

Na pewno chciał bym kupić przyzwoity głośnik centralny i wzmacniacz.

Nie wiem na ile istotnym i dającym wymierne efekty dla początkującego jest zakup droższych kolumn efektowych i to do pomieszczenia jakim dysponuję...

Skoro masz możliwość odsłuchu 608 w warunkach domowych to powiedz jak ten ampli obchodzi się z bassem i wysokimi tonami? (czy głośniki ze słabszym bassem i mocnymi wysokimi tonami będą dobrze grały z ONKYO - taki dźwięk wg. mnie dają Canton GLE 470 )

• 2 tygodnie później...

Dzięki za kilka słów pomocy.

Wybór padł na Monitor Audio BR6 / 2xBR1 / BR-LCR

Całość jak dla mnie gra tak, że przenoszę się w inną rzeczywistość :)i mogę się w 100% zrelaksować.

Następne w kolejności porządne kable i lepszej klasy odtwarzacz niż stare dvd:P

Muszę przeszukać forum co polecacie i może uda się jakąś używkę dorwać gdyż na ten rok mój budżet został wyczerpany;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.