Skocz do zawartości
IGNORED

Mam problem z Technicsem SA-TX 30

teegebaeck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie mam problem z SA-TX30. A mianowicie po dłuższym staniu na regale nie chce się łajza uruchomić (przed postawieniem na regał jakieś 6 miesięcy temu było wszystko OK). Teraz zero reakcji: dioda standby nie świeci się i żadnej reakcji na wciśniecie głównego włącznika. Sprawdziłem bezpieczniki - OK, kabel zasilający -OK. Jedyne co "się dzieje" to grzeje się mały transformator sieciowy oznaczony w serwisówce T701. czy ktoś się spotkał z podobnym problemem w tym lub innym modelu? Zimny lut, albo co?

Proszę o pomoc lub wskazówki co dalej począć.

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

https://www.audiostereo.pl/topic/65619-mam-problem-z-technicsem-sa-tx-30/

Spróbuj wszystkie styki spryskać preparatem Kontakt S, później należy koniecznie(!) spryskać Kontaktem U. Możesz też przed tą operacją wyjąć i włożyć główną wtyczkę prowadzącą od transformatora do głównej płytki PCB. Jeśli jest sporo kurzu w środku to użyj sprężonego powietrza, kurz jest jednak wrogiem elektroniki :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

kurzu nie ma, styki OK.

mam za to podejrzenie ze to trafo co sie grzeje jest trafione. mierzylem napiecie na wyjsciu i dochodze do wniosku ze go nie ma.

To pomierz po bożemu: napiecie zmienne na trafie (wejście/wyjście), po prostowniku, na końcówce, pomierz styki przekaźnika itd. Jak dalej nie będziesz wiedział co zrobić to napisz, ale podaj coś co pomoże Tobie pomóc.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 27 Sie 2010, 13:17

>To pomierz po bożemu: napiecie zmienne na trafie (wejście/wyjście), po prostowniku, na końcówce,

>pomierz styki przekaźnika itd. Jak dalej nie będziesz wiedział co zrobić to napisz, ale podaj coś co

>pomoże Tobie pomóc.

ha.

są 2 trafa. jeden "duży" jeden "mały". całość jest załączana ze "stand-by". chciałem pomierzyć po bożemu, ale jedno trafo jest wlutowane w płytkę (małe) - i to ono robi moim zdaniem problemy i to na nim nie mogę zmierzyć napięcia po stronie niskoprądowej. "duże" trafo załączane jest przez przekaźnik, ale ze na nim nie widać napięcia to nie mogę nic zmierzyć ani na wejściu ani na wyjściu z transformatora.

nie wiem czy wyjaśniłem jasno gdzie leży problem. gdyby ktoś chciał głębiej wejść w temat, służę serwisowką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.