Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana sprzętu, jest sens?

publisher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam obecnie amplituner NAD L-53, do którego planuję zakupić parę Monitor Audio M4. Jest szansa, że umówię się na odsłuch kolumn we wrześniu, jak już będą osiągalne.

Co do kolumn to się na razie nie wypowiadam, ponieważ jeszcze ich nie słuchałem.

Zastanawiam się nad wymianą NAD L-53 (amplituner + CD/MP3/VCD; 2x50W RMS 8 ohm) na zestaw Yamaxa RX-497 + Yamaxa CDX-397/497. W zasadzie nie zależy mi na odtwarzaniu filmów i muzy MP3 (co NAD potrafi), gdyż do tego celu mam PS3 i serwer NAS z multimediami.

W gruncie rzeczy zamieniłbym jednego klocka (NAD) na dwa inne klocki (Yamaha). Jest sens?

https://www.audiostereo.pl/topic/65645-zmiana-sprz%C4%99tu-jest-sens/

zamiana NAD L-53 na Yamaxa ( ?????? )

>RX-497

nic CI nie da , to tak jakbyś zamienił kawę Galaxia na Pedros ...

w smaku trochę się różnią , a to nadal to samo gówno jakościowe

audiokarma.org

każdy kupuje to na co go stać, więc stwierdzenie- "gówno jakościowe" jest raczej nie na miejscu.

Wystarczy napisać, że to nie krok do przodu, ale jedynie krok w bok. Niby to samo, ale brzmi przyjemniej:)

w/w Nad ani Yamaha nie są w cale klockami po 200zł /szt

a ciut droższymi, a już te pieniądze można zainwestować w lepszy jakościowo wzmacniacz

niż marny ampli

[ natomiast ja, lubię dosadne metafory jak kogoś to razi to jest możliwość ignorowania wpisów ]

audiokarma.org

Yamaxa (chyba się miałem gorzej, jak to pisałem) :)

Co do NADa, to raczej nie zasłużył na obrzucanie błotem, tym bardziej że nie ma jednoznacznie złych opinii w odniesieniu tak do marki, jak i do poszczególnych modeli.

Galaxia? Nie słyszałem. Pedros to dla mnie taki Voice Kraft.

Dlaczego amplituner? Chyba dlatego, że nigdy nie miałem wzmacniacza. Bardziej też skłaniam się ku rozwiązaniom kompaktowym, niż ku składaniu wieży z klocków.

Kolejna rzecz - samo CD mi nie wystarczy, musi być tuner. Obecnie mam to wszystko all in one.

Nie spotkałem jak na razie nikogo, kto by w odniesieniu do dobrego amplitunera powiedział, że to pomyłka - mało tego, niektórzy koledzy chwalą sobie w ampli albo wzmocnienie, albo czułość tunera, albo całość. Myślę że nie ma reguły.

Kącik audio-video.

Mam na ścianie drewniany panel, na którym wisi plazma, a poniżej na dwóch szklanych półkach mam rozstawiony sprzęt. Każda półka ma nośność 10 kg, ponieważ szkło nie ma żadnego podparcia za wyjątkiem miejsca zamocowania w panelu.

Dlatego sprzęt o wadze 30-40 kg odpada.

Ale, ale... skoro już rzucamy markami typu galaxia, to jaki zestaw wzmak+cd+tuner byłby lepszy od tego co mam a wyszedł rozsądnie cenowo?

Gość

(Konto usunięte)

Może dla jasności napisz dlaczego chcesz zmienić/zamienić sprzęt. Jeśli jesteś zadowolony z NADa i koniecznie chcesz coś zmienić to może zamiana na model NAD Visio Two miałaby sen - piękny, all in one, ma dobre opinie w prasie.

oj, widzę ,że kolegom nie spodobała się moja metafora ... cóż ... nie wszystkim dogodzisz

......należy też wziąć pod uwagę, że nowe modele NADa tym bardziej kompaktowe, to nie ta sama klasa sprzętu co kilkanaście lat temu, a sam napis na klocku nie gra ....

ale wracając do meritum

publisher,

>to jaki zestaw wzmak+cd+tuner byłby lepszy od

>tego co mam a wyszedł rozsądnie cenowo?

Kolumny które zamierzasz kupić są dość wymagające, więc wypadało, by kupić wzmacniacz wydajny prądowo

Ja bym zaproponował solidną budżetówkę, jaką jest np. Rotel RA-935

do tego transport (dostępny laser, solidna budowa, może być np. Denon ze starych dobrych serii) + chiński DAC

tuner np. KENWOOD KT-1100

gwarantuje Ci, że powyższe zestawienie zagra lepiej od kompaktowego Nada, którego posiadasz

btw,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "NAD L53 - the worst sounding NAD receiver ever"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.