Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze operacyjne

jacekG

Rekomendowane odpowiedzi

627 nie bedzie gral w d500se ze wzgledu na zasilanie 5V - uslyszysz szumy, znieksztalcenia, jazgot i charkot - wiem bo sprawdzalem to osobiscie. W mojej 500 sa 4 x opa 604 i brzmienie jest znacznie lepsze niz z fabrycznie wstawionych wzmakow - cieplejsze z lepsza przestrzenia, i basem oraz delikatnijszymi i miekszymi wysokimi.

Dziś krótko napiszę, że droższe bardziej uważane nie oznacza, że będzie lepiej. Znam to z autopsii, bo się przekonałem. Dopiero co zakonczyłem 4-dniowy maraton doboru wzmacniaczy operacyjnych. O szczegółach napiszę ropoczynając nowy wątek. Mam dużo spostrzeżen i uwag.

Dokładnie należy obejrzeć karty katalogowe i notki aplikacyjne producentów.

Ktoś zamienia aktualnie znajdujące się wzmacniacze operacyjne na np. AD797. Wydaje się, że robi dobrze, bo kostka jest niskoszumna o małych zniekształceniach, szerokim paśmie mocy 110 MHz, SR = 20 V/?s. Zakres napięć zasilających od ? 5 - 15 V i przyzwoity prąd wyjściowy 50 mA. Jeśli żródło ma do 1k to wzmacniacz pracuje optymalnie, ale przy zainstalowaniu regulatora głośności np. 10k na wejściu lepiej jest zastosować inny wzmacniacz operacyjny.

Takie informacje podaje Analog Devices czy Linear Technology.

Ja zaufałem swojemu słuchowi. Poddany przed rokiem gruntownemu tuningowi cd.30es sonego otrzymał drogie kości OPA627. Cały czas czegos mi brakowało. Zacząłem eksperymentować. Okazało sie (na słuch), że tanie kości brzmią lepiej. W sekcji wyjściowej OPA2604, jako filtrujące Opa2132. Robiłem różne konfiguracje. Poświęciłem temu 4 wiczoro-noce. Tak więc na droższych nie pasujących układach, na których powinno z teoretycznej strony być lepiej było gorzej. Zawsze wszyscy piszą o kontroli basu. Dlaczego nikt nie podchodzi realnie do kontroli średnicy i góry? Odpowiem- mniej to słychać. Większość ludzi jest zaaferowana pseudo szczegółami. A wymiana kości i naruszenie równowagi z pietyzmem (czasem) dobranej przez konstruktora to to samo co w latach 80-tych manipulacje pradem podkładu przy zapisie na tasmie.

Skoro brak jest wpisów na tym wątku i nowo rozpoczętym na temat wzmacniaczy operacyjnych przez moją skromną osobę, to jest święto żydowskie w Tykocinie (naprawde dziś było-święto szczęścia) lub forumowicze maja mała płytką wiedzę w tej materii.

Jaceeek!

Ja od dawna mowilem ze OPA627 jest spaprany,lepiej sie prezentoje OPA637 ale ten dziala poprawnie od+5V/V.

A swoja droga 604 sa lepsze od 2604,w danych tez masz roznice tylko sie przypacz.

Ad797 aplikowalem na zyczenie klienciakow i po moich propozycjach z kilkoma innymi kostkami odpadal[szczegolnie wykladal sie w stopniach mc i mm].Co nieznaczy ze w jakims systemie sie niesprawdzi.

Ostatnio straciłem do siebie szacunek jako do wymieniacza op ampów. Wymieniłem bowiem w Marantzu JRC2114 na OPA 2604 i byłem urzeczony sceną dzwiękową i ilością szczegółów. Po pewnym czasie stwierdziłem zbyt dużo wysokich tonów i to że dźwięk był zbyt "lukrowaty". Scena dźwiękowa była piękna, bas był b. dobry tylko ta góra. Stiwerdziłem potem że góra nie jest naturalna i została naruszona równowaga tonalna. Ale przecież wszyscy wkładają te OPA 2604 ..... Pozmieniałem parametry filtru - sporo pomogło, ale jednak układ filtru był budowany tylko w oparciu o wyliczenia teoretyczne. Wróciłem na koniec do starego układu i starych kości (wymieniłem jedynie elementy zewnętrzne do opampów na odpowiednie i dobre jakościowo) i dźwięk jest dobry i przede wszystkim zachowana jest równowaga tonalna! Zmieniłem jednak następnie filtr Bessela dla zapewnienia stałego opóźnienia czasowego i tak na razie zostanie bo jest po prostu dobrze. Następna próba jednak będzie ale już z LM 6172, które mają ekstremalnie dobre parametry - zobaczymy...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

->Zydelek

Chcialem prosić Ciebie o kilka słów na temat OPA2604 jako wstawionego na sekcje wyjsciową a późniejszego doboru OPA do sekcji filtrujacej czy np. moze to być ponownie 2604 albo 2134 albo jakis tam inny :) jak je dobrać dla uzyskania optymalnego efektu, poniewaz szkoda mi wydawac kase na kilka kości a potem eksperymentowac jakieś propozycje? Wole zrobić to na dualach bo taniej :P

Moj CD to jest to PS-770D

pozdro

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

-)Opteron.

Ja robiłem to po omacku. Po upgrade miałem 4 szt identycznych opa 627, precyzyjny zegar, wymiana kondensatorów, poprawienie zasilania itp. Były piekne wybrzmienia, pogłosy, stereofonia ale brakowało mi wypełnienia, masy a ściślej potęgi dołu. Zacząłem więc wpinac w podstawki różne kości. Tak słuchając, a najlepszy do tego jest zestaw fortepian, perkusja i kontrabas słuchałem wymieniając poszczególne opampy zamieniając je miejscami i modelami. Zdziwiłem się bardzo, że 2604 okazały się zdecydowanym zwycięzcą muzykalności i neutralności. Pewnie, że słychać minimalnie mniej szczegółów, ale ile jest za to ciała?

Próbowałem równiez i z opa 2134- było więcej szczegółów, ale zniknął ten trudny do zdefiniowania czar. Pewnie nie bez powodu niemal wszyscy na świecie chwalą go. Podejrzewam że za muzykalność. Odnośnie 770 i co tam pasuje proponuję, by wypowiedział się Darek (Darkul). Kiedyś miałem taki model 770A przerabiany przez Darka, który brmiał bardzo dobrze. Nie pamiętam jakie wstawił Darek kości, grunt, że było O.K. Warto wstawić jemu zegar. Różnica jest większa niż na opampach i nie ryzykowna, bo poprawia a nie psuje.

Gość

(Konto usunięte)

-> Darkul

Wiem ze przerabiałeś rózne CD. Co myślisz o Marantzu_CD73/Phillipsie_CD300 ? Jest tam imho świetny napęd CDM1 ale przetworniki 14bit TDA1540. Dało by radę wymienić na TDA1541? Bo na pierwszy rzut oka ten staruszek wyglada obiecoująco jako baza do upgrade'ów, nie mialem jednak okazji blizej sie z nim zapoznać.

Swoja droga to uwazam ze najlepszym choc trudnym w aplikacji 2-nym scalakiem jest LM 6172.

On deklasoje swoich rywali.Z drugiej strony wiem ze jest grupa ludzi niereformowalnych,i powtarzaja jak papugi ze ten czy tamten scalak jest swietny.....bo ma taaaakie parametry.A parametry owych kazda firma podaje wedlug swoich warunkow pracy.Wiem tez z autopsji ze instalowanie zadobrych kosci w danym urzadzeniu[a tak naprawde torze]moze sie zemscic.W koncu wiekrzosc audiofili woli dazyc do utopijnych wyimaginowanych czesto wzorcow,na ogol wlasnych gustow i pograza sie w udziwnionych efektach brzmieniowych,ktore czesto totalnie odbiegaja od oryginalu.I po kilkunastu tysiacach dochodza do wniosku ze nie maja lepiej tylko inaczej....

Przerobic mozna!Tylko ze transportu nowego niedostaniesz bo medy nieprodukoja ich od dawna!A te ktore sa dostepne sa reaktywowane!Po prostu cd2 od kilku lat ludziom padaja ze starosci...w koncu maja prawo,nowe nawe 1/4 tego niedozyja....

Gość

(Konto usunięte)

No niestety. Ale tych nowych to ja nie chcę bo to barachło bez względu na firmę (tan te produkowane obecnie). Szukam czegoś na CDM1 albo CDM4 pro.

Jaki byłby koszt przeróbki TDA1540 na 1541? Czy idzie gdzieś kupic wersję S1?

Wydaje mi się, że ktoś ma pewne braki w elektronice.

Jeżeli producent zaaplikował dany opamp po przetworniku C/A ,to w zależności od konfiguracji filtu aktywnego

(Butterwortha,Bessela czy też Czebyszewa) dobrał elementy zewnętrzne do danego wzmacniacza operacyjnego.

Dlatego ,żeby wymienic opampy na lepsze należy się najpierw przyjrzeć elementom zewnętrznym.

Każdy wzmacniacz ma określoną pojemność wejściową,ktora zawsze jest brana pod uwagę w projektowaniu filtrów aktywnych. a pojemności wejściowe różnią się nawet o 15 pF.Samo prowadzenie ścieżek dla wzmacniaczy bardzo szybkich ma duży wpływ jak i ich kompensacja.

No i oczywiście ważne za jakim konwerterem C/A stoją.

OPA 627 jak do tej pory są najlepiej brzmiącymi wzmacniaczami ,tylko trzeba je starannie dopasdować do systemu,który musi być przynajmniej tej samej klasy co one.

Dooobra!Jak komus pasoje OPA627 to tyz piknie....

Zostalo mi ich troche i jakos niemoge ich opchnac a chce za nie smieszne pieniadze....

Wiadomo ze trza zewnetrzne elementy dopasowac...do kogo kolego ta mowa?

Sa drogie....parametry[niektore!]maja dobre,ba nawet bardzo dobre...tylko ze ......

Jakos ci ktorzy maja 627 w cd w wysokich systemach marudza ze ten srodek jakis taki wywalony do przodu....ze bas jakis taki malo zroznicowany i obly..a co tam panie cicho byc....a wkoncu sa tam dopasowane elem.w filtrach.

W koncu jak ktos pcha drogie [w tym przypadku]kosci to niepowinien na nie pluc....to w koncu zrozumiale.

Dziwne ze ze Burr Brown wypuszcza coraz to nowsze i lepsze kostki o troche innych, pewnych parametrach.Co umozliwia doskonale brzmienie....i niedlugo[info z pewn.zrodla]kilka kostek zniknie z produkcji.

Jezeli ktos siedzi w Texasie Instr.to wie dlaczego.

Jak już powiedziałem OPA627 grają najlepiej lecz w specyficznych warunkach.Sam zapakowałem po CS4390

AD8065 i w moim zwstawie grają najlepiej. Lecz gdy przetwornik podpiołem do transportu LINA i wzmacniaka LINA a kolumny tyż LINA to OPA 627 nie mają konkurencji.

Mam pytanie - czy mierzycie przenoszenie i opóźnienie po aplikacji nowego wzmacniacza operacyjnego? Mam pomiar przenoszenia JRC 2114 w zależności od wartości kondensatora w sprzężeniu zwrotnym (ostatni człon w Marantzu cd67) i jednak jest to element dość krytyczny a i tak zmieniając tą jedną pojemność nie można było dobrać właściwego opóźnienia czasowego i niestety trzeba było dobierać jeszcze inne elementy - notch filtr, żeby zapewnić właściwe, stałe opóźnienie czasowe dla wyższych częstotliwości.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

przenoszenie

[obrazekLUKASZ-97583_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.