Skocz do zawartości
IGNORED

długość kabli

Tony_Montana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dręczy mnie taki jeden problem...

A mianowicie niestety z braku miejsc w pokoju wzmacniacz musi stać w bardzo bliskiej odległości od jednej kolumny i znacznie dalszej od drugiej. I nie wiem czy jeden kabel może być krótszy od drugiego, czy lepiej żeby były równe, a jeden niepotrzebnie sobie zwisał z nadmiaru długości.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6621-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kabli/

heh ale namieszaliście w tamtym temacie (5738), aż sie pogubiłem i juz wogóle nie wiem komu zawierzyć;-)

Pragnę również nadmienić iż ten dłuższy kabel musi mieć długość ok 4m, i nie wiem czy to nie za dużo i nie popsuje dźwięku, gdy ten drugie niepotrzebnie będzie miał również 4 metry.

sorki, jeszcze raz:-)

heh ale namieszaliście w tamtym temacie (5738), aż sie pogubiłem i juz wogóle nie wiem komu zawierzyć;-)

Pragnę również nadmienić, iż ten dłuższy kabel musi mieć długość ok 4m, i nie wiem czy to nie za dużo i nie popsuje dźwięku, gdy ten drugi (ktory moze być krótszy) niepotrzebnie będzie miał również 4 metry.

Witam:

Weź dwa jednakowe odcinki po 4m. każdy i będziesz miał spokojny sen.

Jeśli w przysłości zmienisz ustawienie, kupisz np. KD to dłuśze odcinki będziesz miał do głośników tylnych ;-) albo kabel potniesz na polowę i będziesz miał do bi-wiringu ;-) (albo - jesli cenny, to sprzedasz nadmiar) itp.

Większym problemem byłby za krótki kabel.

Ok, dzięki wielkie wszystkim za wpisy:-) Czyli kable bedą jednakowej długośc - ten problem rozwiązany:-)))

Natomiast pozostaje jeszcze problem jakie kable?;-) Tzn jakie to mniej więcej wiem, bo duzo o Cordialu dobrego słyszałem i ku niemu sie przchylam(stosunek cena/jakość), problem natomiast jakiej grubości ma on być ( do budżetowego zestawu NAD C320BEE + AE Evo One).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Luknijcie, proszę, i podpowiedzcie który mi wystarczy, i jeśli ktoś ma ich cennik to również bym prosił:-)

Dzięki i pozdrowienia!:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"To w takim razie który kabelek byłby wystarczający pod wzgledem grubosci??:-) "

Każdy. Ale ten droższy Cordila jest generalnie zagruby jeśkli chodzi o niższą średnice i bas. Jeśli zestaw jest w miarę wyrównany to ten cieńszy ( 2.5 mm2 ) jest dużo poprawniejszy. A tak na marginesie jeśli niezależy Ci zbytnio na rozbudowanej głębi sceny to sprwdź gothama ( niepamiętam modelu, dwie żyłki równoległe, trochę droższy od najtańszego koncentryka..) barwa jest lepsza i do tego piekna góra...

• 1 rok później...

Z konieczności i lenistwa od pół roku mam kable różnej długości, właśnie Cordiala (CLS 440) - jeden odcinek ma 3,5m, drugi zaś niecałe 1,5m.

(Z konieczności, bo pies przegryzł mi go na dwie części. Z lenistwa, bo odkładam dokupienie 3,5m kabla na wymianę tego krótszego odcinka.)

Otóż początkowo się zmartwiłem. Później stwierdziłem, że nie słyszę żadnej różnicy. Obecnie wcale się nie spieszę z wymianą kabla, choć w nieokreślonej przyszłości zamierzam to zrobić, żeby nie zostało tak "nieelegancko". (Nieelegancko w kontekście audiofilskim, bo, podobnie jak u autora wątku, mój wzmacniacz stoi niesymetrycznie i pod względem estetycznym zdecydowanie "lepiej mu" z taką nierówną parą.)

Zastanawia mnie, że nikt nie napisał jeszcze (albo ja na to nie trafiłem), że w rzeczywistości wszyscy mamy doprowadzone do kolumn kable różnej długości, bo nie sposób mieć dwa odcinki jednakowe. Nawet bardzo małe (w naszym wyobrażeniu) różnice są bardzo duże w stosunku do długością fali, która stanowi sygnał. W takim przypadku wydaje się nieistotne, czy różnica wynosi kilka milimetrów, kilka centymetrów czy metr.

A może moja chwilowa refleksja jest chybiona i ktoś wyprowadzi mnie z błędu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.