Skocz do zawartości
IGNORED

Klasyka i dobre skrzypce - polećcie coś

maat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich. Poszukuje naprawde dobrych nagrań (pod względem wartości artystycznej oraz realizacji dźwięku) muzyki klasycznej, nagrań z udziałem świetnych skrzypiec, wiolonczeli. Czekam na propozycje z checia podziele sie swoimi wrazeniami.

polecam

[obrazekLUKASZ-94630_1.jpg] [obrazekLUKASZ-94630_2.jpg] [obrazekLUKASZ-94630_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1087-100006066 1170255123_thumb.jpg

post-1087-100006067 1170255122_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i te :)

[obrazekLUKASZ-94632_1.jpg] [obrazekLUKASZ-94632_2.jpg] [obrazekLUKASZ-94632_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1087-100006063 1170255128_thumb.jpg

post-1087-100006064 1170255126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja skromnie wtrącę:

- koncert skrzypcowy D-dur Brahmsa - ja mam w wyk. Anne Sophie-Mutter / Karajan (DG 439 007-2) i bardzo mi się podoba, innych wykonań nie słyszałem

- koncert na skrzypce i wiolonczelę Brahmsa, ale nie wiem jakie wykonanie polecić. Sam mam Heifetz + Piatigorsky(09026 63531 2) oraz Anne Sophie-Mutter + Antonio Meneses (ta sama płyta co ze skrzypcowym D-Dur) i bardziej podoba mi się to drugie, ale chyba może być lepiej (szczególnie wiolonczela). Moje źródełko poleca Oistrakh i Rostropowicz, londyn 65 ale jeszcze do mnie nie doszło z gigant.pl (chyba jest tylko w EMI).

Matt->>>

Sugestje Mahler'a sa jak zwykle na najwyzszym poziomie ktore zepewne by spelnily oczekiwania najbardziej wymagajacyh i wbrednych milosnikow.

Pozwole sobie dorzucic moje dwa centy.

Tchaikovsky-

Violin Concerto- Philips 473 343 Repin,Gergiev

Klasyczne na Living Stereo Reiner,Heifetz

RCA 61743 zawiera genialny koncert Mendelssohn'a

Bethoveen-

EMI 66900 Perlman,Giulini

oraz Klasyczne nagranie na Living Stereo z Heifetz i Munch RCA 61742 ta plytka zawiera rowniez znakomity koncert skrzypcowy Brahms'a.

Przyjemnego sluchania :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Tak jak Kazik polecam Brahmsa w wykonaniu Mutter w serii DG Masters. Mam kilka wersji tego koncertu jak również koncertu Mendhelsona, który też jest na tej płycie. Mutter w obu z nich jest najlepsza. Jakość nagrania 4+, cena około 40 pln.

Natomiast jesli chodzi o podwójny koncert Brahmsa to rzeczywiście Rostropowicz z Oistrahem też jest bardzo dobry. Dodatkowo na płycie EMI Great Recordings jest potrójny koncert Beethowena na skrzypce, fortepian i wiolonczelę. Płyta ta w Peunguinie jest z rozetką. Cena też około 35-40 pln.

Od siebie polecę koncert Sibeliusa DG Mutter. Muzyka jest romantyczna ale z elementami północnego chłodu i tak właśnie gra go Sophie. Nie jest "słodko" i "miodowo". Koncert początkowo wydaje się trudny ale po dłuższym osłuchaniu ukazuje się jego piękno. Nagranie DG jest na 5+, dodatkowo zawiera romanse Sibeliusa. Cena 55-60 pln. Co do słodkiej wersji tego koncertu polecam Sony Lin, płyta z rozetką 35-40 pln ale ja osobiście wole Mutter.

Pzdr.

... to i ja wtrące moje 3 grosze :)

[obrazekLUKASZ-94899_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tchaikovsky; Violin Concerto - bardzo podoba mi się to wykonanie: DG, Gidon Kremer, Lorin Maazel, Berliner Philharmoniker. Nie polecam natomiast nagrania Mutterki z Karajanem (również DG). (Nie słyszałem tego, które polecał Lacrimosa).

> Lolo

Przede wszystkim odezwij się (mail).

Jeśli chodzi o koncert wiolonczelowy Elgara to tylko Du Pre ale w EMI pod Barbirolim razem z pieśniami Elgara w wykonaniu Janet Baker. Płyta z rozetką.

Repin jest najlepszy w Czajkowskim. Dodatkowo na tej płycie jest jeszce chyba bardzo dobry koncert Sibeliusa.

Można jeszcze polecić koncert Beethowena. Jest wiele bardzo dobrych interpretacji ale z "audiofilskiego" punktu widzenia polecam ostatnią Mutter z Masurem. Dodatkowo ta płyta jest w SCAD. Ostatnio była grana na teście SCAD Sony kontra Linn Karik. Interpretacja i jakość nagrania na 6. SCAD w takiej samej cenie jak CD.

Pzdr.

Skoro moze byc tez klasyczna "nie klasyczna" to polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecę jeszcze znakomite nagranie koncertów skrzypcowych Bacha (BWV 1041 - 1043) w wykonaniu Henryka Szerynga z orkiestrą Academy of St.Martin-In-The-Fields pod batutą Marrinera. Nagrania dokonano w Londynie w roku 1976, a płyta została wydana w serii Philips Classics (nr kat. PHILIPS 422 250-2).

• 2 tygodnie później...

Jak już przejściowo byliśmy przy du Pre to co sądzicie u tym czteropłytowym boxie?

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-101139_1.jpg]

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

wlasnie co sadzicie o tym materiale, chodzi mi o realizacje. Szukam czegos milego dla ucha z dobra realizacja. NIestety juz kiedys zawiodlem sie na serii EMI Classsic - z jakoscia bylo marnie. A jak jest z tym albumem?

pozdr

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

maat,

nie przesadzałbym z tym dźwiękiem, powstaje pytanie, kogo słucham, muzyka , czy technika od dźwięku?!

Jeżeli słucham tylko facetów zza pulpitu, odpada mi cała elita początku XXw. Cassals, Heifetz i inni byli naprawdę niesamowici. A i teraz dyskawlifikowanie kogoś tylko dlatego, że miał pecha trafić na słabego technika... To kto w końcu zostanie? Zwłaszcza że ocena brzmienia jest też kwestią subiektywną i zależy od sprzętu, na którym muzykę się odtwarza.

Bardzo bym się cieszył, gdybyś przetsał zadręczać się brzmieniem i posłuchał suit Bacha w nagraniu Cassalsa (EMI) czy też Heifetza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.