Skocz do zawartości
IGNORED

Supertramp - proszę o podobne propozycje

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchając radia Classic Rock wpadł mi w ucho Supertramp. Zakupiłem sobie "Breakfast in America". BARDZO fajna płytka - nie tylko hiciory - świetny jest kawałek zamykający płytę, "Child of Vision". Znacie jeszcze coś w ten deseń?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

polecam debiut "Supertramp" z 1970r. choć trudno doszukać się przebojowych zagrywek znanych z późniejszego okresu ich kariery. To progrock najwyższych lotów ze wspaniałym epickim utworem "Try again".

Co ciekawie gitarzystą na tejże płycie jest Richard Palmer-James, póżniej znany chociażby z King Crimson (teksty).

Krzysiek->>>

Prawdopodobnie jedna z najbardziej nie docenionych grupa rockowa lat 70~80'

Ich najlepsze/najciekawsze moim zdanie;

Breakfast in America

Even in the quietest moment

Crime of the Century (najlepiej na Mobile Fidelity)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Polecam Ci do przesłuchania pierwszą płytę Supertramp, niestety nie pamiętam tytułu.

Jest bardziej rockowo progresywna niż następne trochę za słodkie produkcje /wpływ Hodsona/.

Również koniecznie należy posłuchać "Slow Motion", płytę z 2002 roku. Już bez R. Hodsona.

Na płycie jest trochę elementów jazzowych. Może nie wpaść Ci ucho po pierwszym przesłuchaniu,

ale jeśli Ci wejdzie to na bardzo długo. Poszukaj też koncertu /2D/, świetny przekrój całej twórczości

kapeli. Na żywo grupa wypada zdecydowanie bardziej rockowo /in plus/.

Dzięki za wszystkie opinie. Dokupię sobie pozostałe płyty Supertramp, tym bardziej, że LP można dostać po 1-2 funty na ebayu :-) a jak słucham LPs to mam wrażenie teleportacji w lata 70-80-te ;-)

zildjian: chodziło mi o Virgin Radio Classic Tracks :-) niestety tylko 32 kbit, ale ostatnio znalazłem też fajną stację "40 years of classic rock" 64 kbit w Realu.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

>>>Krzysiek:podobnie grali Barclay James Harvest

>>>Lacrimosa, dlaczego uważasz że Supertramp byli/są niedocenieni ? W kategoriach sukcesu rynkowego - osiągneli,może poza rodzinną Brytanią. Śmiem jednak twierdzić,że nie jest to propozycja dla słuchaczy oczekujących większych wrażeń muzycznych.

Zildjian->>>

Wlasnie o to mi chodzilo na domowym podworku i Europie byli malo "recognized" a za to w USA i Japoni duzo fanow.

Kilka ich plyt zostalo specjalnie potraktowanych audiofilskim smakiem sa dosyc wartosciowe na rynku kolekcjonerskim i pozadane przez fanow glownie dla wartosci artystycznych.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

ZSupertramp mam prawie wszystko (moge na...ać na cd). Jeśli nie chcesz kupowac większej ilości płyt polecam koncert z Paryża. Zagrali tam najlepsze kawałki- niestety tę płytke mam na Lp. z brakiem mozliwości nagrania.

Slav: Chyba jeszcze jestem za młody na to radio. Jak w przerwie poleciała reklama "hair replacement" to wymiękłem ;-)))

Odpal w Real Playerze http://smilparse.real.com/showcase/1pubs/channels/rollingstoneradio/rollingstone2.smi - też niezgorsze i bez reklam.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Zarejestruj się już teraz

Zyskujesz dostęp do wielu dodatkowych treści, o których nawet nie wiesz!

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.