Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja raz jeszcze !

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy tutaj dobrze podana jest prawidłowa polaryzacja gniazdka sieciowego ?, bo w materiałach Heliona tzw. biały papier jest odwrotnie. Ja mam podłaczony sprzęt zgodnie z tym shematem na stronce Bryana, ale teraz wpadła mi w ręce Helionowska broszurka i jest odwrotnie ????

Stąd moje pytanie. Jeśli mam bolec uziemiajacy na górze to śrubokręt świeci po lewej stronie-dobrze kombinuję ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/6900-polaryzacja-raz-jeszcze/

Helion ma inaczej niż ja na swojej stronie. Oni (helion) to robią po swojemu, a ja sprawdzilem w polskich normach i mam tak jak w PN.

Poprzeglądaj forum bo jest na ten temat spory wątek i dokładne źródła informacji.

hififreak.wordpress.com

Bryan

polaryzacja gniazdka w stronie podanej przez Zyzia jest inna na schem,acie, a inna na dole na tym kolorowym obraxku ...

zyzio

jak widać z gniazdem w scianie róznie jest .... najważniejsze to "doprowadzić" do takiego stanu, żeby wtyczka IEC wchodząca w urządzenie była właściwie spolaryzowana - i tu już nie ma wątpliwości, bo norma IEC określa jasno, co jest co

Arek,

na schemacie jest podana polaryzacja przy patrzeniu na grniazdko od strony 'przyłączania drutów' czyli od tyłu. Jest to zgodne z obrazkiem na dole strony gdzie patrzy się od przodu.

hififreak.wordpress.com

Rtocki,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

ja tam moich CA (na razie) nie rozkręcałem

ufam, że połączyli jak nalezy (w tescie wzmaka jaki kedyś byl w AUDIO, na "rozebranym" zdjęciu widać ze jest polaczone OK, czyli lewy bolec gniazda IEC jest "gorąćy" - patrząc na gniazdo od tylu urządzenia)

przy okazji rozkręcę i sprawdzę

• 4 miesiące później...

Jęśli nadal ktoś nie wiedziałyby co jest co to polecam listwy Fellowes'a, tam mamy specjalną kontrolkę, której zaświecenie informuje nas o nieprawidłowej polaryzacji lub braku uziemienia :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.