Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Wymienilem wczoraj w zwrotnicach w kolumnach Tannoy M3 kondensatory elektrolityczne 10 uF na kondensatory SCR MKP 10 uF. I co sie stalo - normalnie przezylem szok. Kolumny wreszcie zagraly - i to jak. Pierwsze wrazenie to jakby spadl z nich koc (i to gruby, filcowy). Soprany piekne, efektowne - ale nie efekciarskie. Pojawilo sie mnostwo szczegolow. Srodek wyszedl do przodu, a bas stal sie punktualny, zwarty, wypelniony i cieply. Odnosze wrazenie, ze zestawy schodza teraz nizej.

Mam pytanie - czy ktos odniosl podobne wrazenia po wymianie kondensatorow w zwrotnicy na SCR-y?

Pozdrawiam - Domo

https://www.audiostereo.pl/topic/6914-kondensatory-scr-zloty-srodek/

Toż dlatego pytam.

Chociaż nie dziwi mnie to, dla Audiofila wszystko co jest droższe, gra lepiej.

Wymiana jednego kondensatora spowodowała poprawę basu, średnicy i wysokich tonów. I zapewne teraz TV lepiej odbiera jedynkę.

Herdi

Ja używam w torach fonicznych Hovlandy Musicapy ( dosc drogie) , niestety ze względu na cenę, nie wszędzie.

Świetne są do zwrotnic. Szczególnie polecam przy lampach. Zrobiłem juz wiele modyfikacji urządzeń lampowych

(wzmacniaczy, procesorów, preampów , studyjnych i nie tylko.) Nigdy się na nich nie zawiodłem. Zawsze urządzenia po tuningu wykazywały lepsze brzmienie oraz mikrodynamikę.

gdzie kupujesz te Hovlandy. W akusie to straszne zlodziejstwo.

JEszcze techniczne pytanko...w Twoich B&W sa zdaje sie kewlarowe membrany, Jakiego rzedu tam sa zwrotnice LF? Myslem kiedys nawet nad kupnem CDM (chyba) ale bez 4-rzedu to tam sie zdaje nie obedzie i zniechecilo mnie to. Poprawic je to pewnie masakra.

dht

czwartego rzędu ??!! - i przy okazji ''z osiemset razy przenicowana faza''!!

To nie jest dobry pomysł. Wystarszy filtr drugiego rzędu. A dlaczego chcesz przebudowywać zwrotnicę ?

W Akkusie nie kupuję , bo mają sakramencko drogo. Mam inne , zewnętrzne źródło.

niestety problem w kewlarze. Kolumny B&W (miom bardzo subiektywnym zdaniem:)) niemilosiernie dzwonia co czyni je bezuzytecznymi w domowym audio. Oczywiscie maja tez bezsprzeczne zalety ktorych nie znajduje w zadnym innym glosniku. kewlar niestety wymaga ostrego ciecia zwrotnicy.

_igod_

cyt...4 rząd ma przesunięcie o 360 stopni, czyli nie przesuwa wcale. Prawie zawsze jest lepszy od 2

To sobie go zrób chłopczyku i nie przeszkadzaj w rozmowie . No i czytaj .... czytaj..... czytaj......

Fajnia się bedziecie dogadywać - zamiast wytłumaczyć ;)

Jesli przesuwa o 360st. to niewątpliwie przesuwa tyle że wynik przesunięcia jest taki jakby go nie było. 2rząd przesuwa o 180st. więc przy podłączeniu afazowo gałęzi filtru też różnica wyniesie 0st. Sa to założenia teoretyczne - być może do uzyskania w filtrach aktywnych. Pasywnie taka sztuka sie nie moze udać - obliczona faza będzie prawdziwa może dla filtru z obciązeniem rezystancyjnym? A głośnik wnosi impedancyjne - czyli rezystancja zmienia się w zależności od częstotliwości.

Chyba tylko JMlab stosował we wzglednie tanich modelach filtry pasywne 4rzędu.

pozdr.

A tak w ogóle posłuchajmy przez chwilę śpiewu słowika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qubric masz rację, tak jest w teorii, ale w wielu przypadkach w praktyce (dla 4 rzędu). Przebieg fazowy nigdy nie jest idealny. Na to ma wpływ obudowa, odłegłość między głośnikami, ewentualne cofnięcie tweetera itp.

4 i 1 rząd jest zawsze w miarę bezpieczny do stosowania. W przypadku np. 2 zdarza się, że tweeter jest jednak podłączany w tej samej fazie co midwoofer (miałem taki przypadek).

Chciałem tylko grzecznie zwrócić uwagę na pomyłkę fadeovera, który prawdopodobnie uważa, że czym większe nachylenie tym większe kopoty z fazą. Powtarzam - grzecznie.

Jak widać koleś od razu leci z pyskiem. I jak tu się dogadać z debilem?

fadeover wyluzuj chłopczyku i nie przeszkadzaj w dyskusjach, na początku to było nawet śmieszne, ale teraz naprawdę Twoje chamskie zachowanie przeszkadza innym użytkownikom tego forum.

_igod_

Popatrz sobie na mój wpis - to o fazie było w cudzysłowiu - jeśli nie masz za grosz poczucia humoru, to lepiej sie nie odzywaj i czytaj.... czytaj...... Przyczepiasz sie na siłę - i to widać jak na dłoni - PRÓBUJESZ WSZYSTKICH ŁAPAĆ ZA SŁOWA- jesteś upierdliwym robakiem - z wielkimi kompleksami.

Jak to jest ... mieć poczucie ,że jesteś pośmiewiskiem wszystkich ?

Tak. Filtry 2 rzedu czesto łaczone są fazowo. Afazowo tylko w teorii - powinno to powodować uprzywilejowanie częstotliwości w zakresie podziału o ok. 3db. W praktyce filtry są jakby "odstrajane" - tzn. chodzi mi o to że obliczone częstotliwości cięcia dla górnej i dolnej gałęzi praktycznie nigdy nie wypadają przy tej samej częstotliwości.

Co do filtrów 1 rzędu to one takie bezpieczne nie są, bo tutaj kombinowanie z fazą objawi się zafalowaniami w szerokim zakresie czestotliwości. Zmiany beda bardziej słyszalna ale za łatwiejsze do korygowania na słuch niz jakies wąskopasmowe podbicia w filtrach wysokiego rzędu.

Z kolei filtry 4 rzędu mogą mieć (tak przypuszczam) tę zaletę że zakres pracy obu gałęzi jest wąski. Poza tym obszar częstotliwości, w którym następuje odwrócenie fazy też jest wąski - w okolicach pasma podziału. A to znaczy, że w tym wąskim zakresie wykres impedancji ma mniejsze różnice niż w szerokich zakresach, więc wpływ zmienności impedancji na działanie filtru jest mniejszy. Pewnie dlatego można założyć, że taki filtr rzeczywisty jest bardziej zblizony do obliczonego?

pozdr.

Qubric

Tak niestety jest tylko w teorii. W praktyce, przy rastrowych wartościach elementów - dostrojenie jest skomplikowane - zbyt wiele zależności pomiędzy elementami.

Co do fazy to na gałęziach krzywych następują ( w praktyce ,podczas strojenia ) przesunięcia fazowe , trudne do kontrolowania.

Taki układ jest również bardziej wrażliwy - w przypadku złego dostrojenia - na nieliniowość ,w przebiegu finalnym, nie mówiąc już o tym ,że w skrajnych przypadkach może dojść do ''przenicowania fazy''.

Taki ''kawałek'' pasma może wtedy popsuć nam odsłuch.

Wielokrotnie, juz sie z tym spotkałem - rozbierałem zwrotnicę i stroiłem od nowa. To dość upierdliwe zajęcie.

Qubric dla 1 rzędu bardzo często stosuje się linearyzację impedancji, potem można stosować książkowe wzory.

Fakt, 1 rząd wymaga dobrych głośników, bez rezonansów. Głośniki grają razem w dużym zakresie częstotliwości. Do tego tweeter musi mieć ekstremalnie dużą wytrzymałość termiczną.

"tzn. chodzi mi o to że obliczone częstotliwości cięcia dla górnej i dolnej gałęzi praktycznie nigdy nie wypadają przy tej samej częstotliwości."

No skoro są dwa wykresy, to gdzie by się nie przecięły częstotliwość jest ta sama ;-)

A tak poważnie to różnica 100 czy 300Hz nie ma znaczenia. To wynika z tolerancji elementów, głośników itp.

Jak ktoś żartuje używa czegoś takiego :-), a nie wykrzyknika, tak jak Ty.

Braku wiedzy nie zamienisz nagle na żart. A pisałem tyle razy, nie wypowiadaj się w DIY, bo nie masz nic do powiedzenia.

"Jak to jest ... mieć poczucie ,że jesteś pośmiewiskiem wszystkich ?"

Świetnie!!!

Zawsze chciałem być w centrum uwagi, a Ty mi świetnie w tym pomagasz. Dzięki za wszystko.

ps. dalej nie nauczyłeś się stawiać przecinków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.