Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 7v3 czy 9v3

digiter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o radę, które wybrać do pokoju 35m2 (5x7).

Na podłodze jest parkiet a pokój średnio umeblowany. Sucham delikatnej muzyki elektronicznej, trochę klasyki i popu.

Napędzać je będzie Yamaha RXV640 ale głównie chodzi mi o stereo i dlatego pytanie zadaję w tym dziale.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/7020-paradigm-monitor-7v3-czy-9v3/

Dlaczego monitory a nie podłogowe? Monitory generalnie dedykowane są do małych pomieszczeń, gdzie brak miejsca by dźwięk mógł się w pełni rozwinąć. Gdzie duży dzwięk natychmiast odbije się od ścian i stworzy fantastyczny spektakl rezonansowy.

Jeżeli podobająci się Paradigmy, myśłałbym raczej o podłogowych Studio 60 lub jeśłi cięstać Studio 100.

Tak monitor 7v3 i 9v3, oraz stara 5 to są podlogowe. Ja posiadam 7v3. NIestety z 9v3 nieporównywałem. Jeżeli 9v3 są tak samo dobre jak 7v3 to radzę kupić te większe ze względu na rozmiary pokoju.

tak dodam ze polecam wymiane kondensatorow w nich, (siedza tam elektrolity) po wymianie głownie dało sie odczuc zmiane wysokich tonow, stały sie bardziej delikatne i szczegółowe a scena bardzej rozbudowan i troszke tak jakby cieplejsza.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Sprzedawca doradził siódemki i takie wybrałem a tłumaczył tym że 9v.3 w starym budownictwie z parkietem na podłodze mogą dudnić, no i dostałem jeszcze zniżkę :-)

Mam jeszcze pytanie do NADek.

Czy w wersji trzeciej też są montowane kondensatory elektrolityczne czy już polipropylenowe?

Na jakie wymieniać (firma) i gdzie szukać?

Pozdrawiam

hej niestety nie wiem jakie są w wersji v.3 ale łatwo można zaglądnąć odkręcając z tyłu cztery śrubki:) a warto wymieńc jeśli sa elektrolity, u mnie była dość znaczna poprawa, wcześniej słuchając z kumplem kolumienek brakowalo nam oderwania sie dzwieku od kolumn, wszystko działo sie bliskiej odległosci od nich a teraz.... pieknie sie rysuje scena... tak że myśle że warto sie pobawić w wymiane tym bardziej że koszt jest niewielki a poprawa ogromna. Ja u siebie zastosowałem kondensatory Polipropylenowe SCR MKP zakupiłem je w sklepie internetowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chciałem wymienć w sekcji wyskokotonowej na HOVLAND MusiCap ale niestety nie było o odpowiedniej pojemności.

zdjecie tych kondensatorów

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-99596_1.jpg]

post-134-100005955 1170255276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.