Skocz do zawartości
IGNORED

tannoy m2 czy dimond 8.2

carpe_diem

Rekomendowane odpowiedzi

Moze wy wiecie co lepiej wybrac tannoy m2 czy dimond 8.2 czy moze co innego...

nie wiem czy jest jakis sens w podlączeniu tych kolmn do amplitunera pioneer vsd 512 (80 W na kanał )

czy lepiej szukac czegos o wiekszej mocy muzycznej moze lepiej do tego ampitunera tonsile zakupic ;)

czy slyszal ktos kolumny pineera 7070 czy moge znalezc gdzies ich test i czy sa wogule warte uwagi ??

zastanawiam sie czy sluchanie przy duzej glosnosci diamondow ktore sa 6 ohmowe nie uszkodzi wzmacniacza

( 8 ohm )

slucham glownie rocka a pomiesczenie ma 12 m2

https://www.audiostereo.pl/topic/7041-tannoy-m2-czy-dimond-82/

A czy jak Ci ktoś odpowie, że TANNOY lepszy od WHARFEDALE lub odwrotnie to polecisz je kupić?

Posłuchaj i jednych i drugich i wybierz te, których brzmienie lepiej przypadnie Ci do gustu.

Miałem przyjemność słyszeć obie konstrukcje i mnie lepiej podobały się M2, ale przecież Ty możesz mieć inne zdanie. I oto w tym wszystkim chodzi.

Pozdrawiam,

Niedawno sam przeszedłem przez kupno kolumn. Tyle co Ci mogę powiedzieć to to, że niestety sam musisz posłuchać. Jedni powiedzą że jedne, a inni że drugie, ale to Ty będziesz ich słuchać, poza tym każdy ma inne preferencje. Jedni lubią średnicę, inni walący bas, a inni "syczące soprany"

Ja słuchałem i jednych i drugich. A ponieważ lubię dźwięk podany z kulturą, detaliczny i przenikliwy, byłem zdecydowanie za Tannoy m2-sto razy lepsza scena (jeśli w Diamondach 8.2 w ogóle można o takowej mówić!), piękna średnica i góra. W napływie gotówki kupiłem w końcu Tannoy m4 i jestem przeszczęśliwy że takiego dokonałem wyboru, oprócz podanych wyżej cech jeszcze sprężysty i szybki bas.

Udanego kupowania!

mario-> no jasne ze bym tak zrobil ale gdzie w trojmiecie mozna znalezc porzadny salon ?

w jednym z tych miejsc ktore odwiedzilem gdy zaproponowalem im podlaczenie do wzmacniacza (taki sam jak moj) odpowiedzial mi ze za te pieniadze to bedzie grac tak jak wskazuje na to cena ... po czym wyszedlem

moze lepiej kupie jednego m4 i pozbieram kase na wiecej bo nie jestem przekonany jak dlugo m2 bedzie znosic

czy ustawienie kolumny podlogowej ktorą jest m4 na solidnej polce na scianie ma jaki koliwek sens - dziwny pomysl ale w moim pokoju inczej jak tak nie da sie ustawic kolumn podlogowych

duze obciazenie

producent podaje moc wzmacniacza dla tego glosnika w zakresie 10 do 80 w i nie weim czy uzywanie dlugo i glosno na wzmacniaczu o 80 w ich nie uszkodzi ?

Do 12 m2 lepszy by był Tannoy M1 bądź Tannoy M2. M4 będą się tu trochę dusić! Poza tym Tannoye są wymagające i potrzebują dobrego wzmaka- nie wiem czy usłyszysz różnicę między Tannoy a Wharfedale na amplitunerze Pioneer'a! Przepraszam, ale po prostu Ci szczerzę mówię!

Tu sie nie zgodze. Najwiecej w barwe i charakter dzwieku wnosi producent. Sluchalem ostatio Wharfedale Diamond 8.1 i B&W DM303 i 501 S2. Jak sie okazalo sa pewne cechy charakterystyczne dzwieku dla kazdej z firm. Wharfedale gra zupenie inaczej niz B&W. Zeby bylo ciekawiej to akurat wybralem tansze kolumny czyli Diamond 8.1.

Po prostu to brzmienie bardziej mi odpowidalo. 8.1 ma co prawda mniej detali i nie jest tak zrownowazony tonalniejak B&W ale dzwiek z Diamondowjest przujemniejszy bardziej spokojny co wazne dla mnie nie atakuje sluchacza. Jest dosc relaksujacy.

Gosc podlaczal mie po kolei 8.1, DM303 i 601. Na koncu poprosilem go zeby jeszcze raz podlaczyl Diamondy. Wlaczylem muze i juz wiedzialem ze o taki dzwiek mi wlasnie chodzilo.

Tak wiec zachecam do odsluchow.

Pozdr.

Waldek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.