Skocz do zawartości
IGNORED

Które ramię wybrać Rega RB100, RB251 czy RB301

Gość traxman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość traxman

(Konto usunięte)

Mam pytanie, czy warto poczekać i dozbierać różnice pomiędzy cenami ramion Rega RB100, RB251 a RB301?

RB301 jest na skraju budżetu, RB251 w sumie cenę ma do zaakceptowania, bo cały gramofon DIY zmieści mi się w 1,5kPLN, RB100 jest najtańsze, można zaoszczędzić sporo gotówki, ale czy warto - nie chce za dwa miesiące sprzedawać go za 50% wartości by przeskoczyć na wyższy model.

Z drugiej strony każdy zaoszczędzony grosz mogę przeznaczyć na rozbudowę zasilacza/falownika do silnika.

Gramofon gra tymczasowo na starym ramieniu, ale najwyższy czas na przeniesienie go do archiwum historii.

Mission 774 Clacic za 200 euro albo 300 dol z silikonowym tłumieniem ramienia - klasa SME 3009

- dla mnie lepsze (mam 2szt i gram na tym od lat)

nigdy żadna Rega

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Traxman,

odpuść Regę, masz pierwsze z brzegu stare dobre ramię(polecam tego Japońca -uczciwy do bólu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

A gdyby się trzymać poziomu cen RB251 (500-700PLN), znajdzie się coś interesującego? Tym razem chciałbym nie przekraczać budżetu x N.

Dlaczego te Regi tak źle oceniacie?

Gość chml

(Konto usunięte)

A gdyby się trzymać poziomu cen RB251 (500-700PLN), znajdzie się coś interesującego? Tym razem chciałbym nie przekraczać budżetu x N.

Dlaczego te Regi tak źle oceniacie?

Rega 250 to swietne ramie, nie bez powodu wybrane przez Audio Note czy Michella do swoich gramofonow. Mysle, ze w tym budzecie nic lepszego nie znajdziesz.

Regi mozna latwo modyfikowac zmieniajac im przeciwwage, dodajac pierscien do VTA, wymieniajac okablowanie. Na stronach Michella mozna znalezc potrzebne akcesoria.

Podobnie jak kolega wyżej uważam, że rega to całkiem solidne ramiona... oczywiście w swojej cenia/klasie. No i oczywiście im wyższy model tym lepszy ;) 100 to bym w ogóle odpuścił i w zależności od budżetu brał 251 lub 301 - obydwa można z czasem modyfikować dodając lepszą przeciwagę czy kable.

Kupiłbym 301 i ewentualnie później zmienił standardową przeciwwagę na TecnoWeight Michell'a. Odpuść sobie stare ramiona z eBay'a. Jeśli nie jesteś w stanie sprawdzić stanu ich łożyk przed zakupem możesz wpakować się na bardzo kosztowną minę i ramię z zmasakrowanymi łożyskami lub antyskatingiem, nadające się wyłącznie do kosza, bo w naszym kraju ekspertów od ramion brakuje.

Gość chml

(Konto usunięte)

Kupiłbym 301 i ewentualnie później zmienił standardową przeciwwagę na TecnoWeight Michell'a. Odpuść sobie stare ramiona z eBay'a. Jeśli nie jesteś w stanie sprawdzić stanu ich łożyk przed zakupem możesz wpakować się na bardzo kosztowną minę i ramię z zmasakrowanymi łożyskami lub antyskatingiem, nadające się wyłącznie do kosza, bo w naszym kraju ekspertów od ramion brakuje.

Ja z kolei kupilbym RB250, gra lepiej niz RB300. Mialem kiedys gramofon AN-TT2, z ramieniem Arm Two Audio Note, ktore to ramie bylo wlasnie modyfikacja Regi RB300. Pozniej okazyjnie kupilem ramie Arm One z nowej serii, czyli modyfikowane RB250. Bylo slychac roznice, na plus dla Arm One. Michell tez modyfikuje wlasnie RB250. Teraz gram na Gyro SE z TecnoArm, czyli 250 ze srebrnym okablowaniem, kilkoma dziurami, pierscieniem VTA i przeciwwadze TecnoWeight. Jest swietnie.

Miałem oba w dłoniach i jednak kupiłbym 301. Jest lepsza od starszej 300 i dużo lepsza od 250-tki. TecnoArm jest też ciekawe, ale dla kolegi ważna jest cena. Sam wolałbym jako przewodnik w wewnętrznych kablach miedź, nigdy w moim systemie nie sprawdziło się srebro.

Gość chml

(Konto usunięte)

Miałem oba w dłoniach i jednak kupiłbym 301. Jest lepsza od starszej 300 i dużo lepsza od 250-tki. TecnoArm jest też ciekawe, ale dla kolegi ważna jest cena. Sam wolałbym jako przewodnik w wewnętrznych kablach miedź, nigdy w moim systemie nie sprawdziło się srebro.

Nigdy nie sluchalem ramienia 301. Myslalem, ze Rega zmienila tylo numerek dodajac jakies kosmetyczne zmiany, popatrzylem jednak na vinylengine i widze, ze zmiany sa nieco wieksze niz tylko kosmetyka.

Z TecnoArm chodzilo mi o to, ze kazdy srednio zdolny DIY-owiec moze sobie takie ramie wystrugac ze zwyklej 250. W zakupie prosto od producenta jest faktycznie mocno drogie, ponad 1100$.

Moze jakies tansze ramie Linna? Graja bardzo przyzwoicie. Gramofon plywajacy czy sztywniak?

Gość chml

(Konto usunięte)

Gramofon jest sztywny i tak raczej zostanie, jest teraz w fazie przebudowy (napęd - czekam na silnik, planuję też nowe ramię).

Ladniutki. Do sztywnego ramiona Linna raczej nie podpasuja.

Podstawowe modyfikacje regi to chyba najlepiej przez e-bay osobiście polecam tego sprzedawcę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Bardziej zaawansowane i modyfikowane ramiona regi to chyba najlepiej na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zdecydowanie tańsi niż Michell.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Dziękuję za sugestie, pozostanę jednak przy RB251 może z czasem coś pomodyfikuję, chociaż specjalnie nie zamierzam eksperymentować, to ma być gramofon do codziennego użytkowania "za rozsądne" pieniądze, różnica do RB301 pokrywa mi z nawiązką koszt zakupu silnika (już w drodze do Polski), a i nie jedne pół-litra trzeba zarezerwować na tokarza....

Tanim, prostym i niezwykle efektywnie poprawiającym dzwięk w rb250 jest wymiana trzpienia, na którym jest osadzona jest przeciwwaga. Gdzieś na forum jest nawet wątek o tym - sam nie wierzyłem, że coś tak banalnego wprowadzi tak pozytywne zmiany. Nie wiem czy w 251 to zmienili, ale podejrzewam, że nie.

RB251 w drodze, teraz zabawa z wymiana wkładki ze zasłużonego "szczura" na coś innego...

Pamiętaj, że rb ze względu na małą mase ramienia nadają się raczej do wkładek magnetycznych, nie kojarze tańszych MC, które by się spasowały (np. popularny denon dl-103 na pewno nie pasuje, choć można próbowac zwiększać masę ramienia)... ale z budżetowych MM też jest całkiem spory wybór - AT jeżeli wolisz delikatne brzmienie, lub Goldringi z seri 10xx - jeżeli chcesz więcej mięska.

No i jeszcze trzeba pamiętać o odpowiednim pre ;)

Gość traxman

(Konto usunięte)

MC nie mam w planach, zbyt droga, raczej coś z tańszych MM (max. 400PLN), przedwzmacniacz mam na LM4562 (nawet kilka płytek mam w zapasie), sprawuje się całkiem dobrze, ale może poskładam coś nowszego, to nie problem na jakimś nowym LM z bierną kolekcja lub na lampach, jesień idzie, będzie więcej czasu na projekty.

Gość chml

(Konto usunięte)

Pamiętaj, że rb ze względu na małą mase ramienia nadają się raczej do wkładek magnetycznych, nie kojarze tańszych MC, które by się spasowały (np. popularny denon dl-103 na pewno nie pasuje, choć można próbowac zwiększać masę ramienia).

Ja uzywam wkladki Van Den Hul MC One Special a czasami Denona DL103 i nie moge przyznac ci racji - Denon zgrywa sie z ramieniem TecnoArm wysmienicie.

Z MM najmilej wspominam wkladke Audio Note IQ3, ktora jest modyfikacja Goldringa 1042.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Panowie, fajne te wkładki, ale muszę zmieścić się w 400PLN i musi to być MM (chociaż to akurat proste). Tymczasowo będzie stary szczur, ale coś nowego by się przydało, w zakresie budżetu mam: Sumico Pearl, Grado Black/Blue, Ortofon VM red, Shire M97EX (kolejność przypadkowa).

Ja uzywam wkladki Van Den Hul MC One Special a czasami Denona DL103 i nie moge przyznac ci racji - Denon zgrywa sie z ramieniem TecnoArm wysmienicie.

Z MM najmilej wspominam wkladke Audio Note IQ3, ktora jest modyfikacja Goldringa 1042.

Nie używam denona, więc nie wiem, ale kiedyś był sygnalizowany taki 'problem':

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

RB251 już na stole, faktycznie ten gwintowany trzpień to jakiś dziwny pomysł, ramię nie powala wykonaniem, ale ta końcówka na 100% poleci do kosza.

Teraz muszę zaprojektować kilka blaszek i wyciąć aby spasować z gramofonem. No i zbieram na nową wkładkę.

• 2 tygodnie później...
Gość traxman

(Konto usunięte)

Ramię jak leżało tak leży, do niego dołączyła Sumiko Pearl, ale w chwili wolnej od spania powstał SpeedBoxMini, czyli stabilizowany kwarcem generator sinusa 50.00Hz do zasilania Premoteca SY31, a przy okazji zasilający także LED'a stroboskopu. Jako, że sprawa jest rozwojowa, powstanie chyba też SpeedBox z możliwością regulacji częstotliwości 47.5-52.5/co 0.25Hz, ale to za jakiś czas. Zdjęcia z pola boju;

Ramię jak leżało tak leży, do niego dołączyła Sumiko Pearl, ale w chwili wolnej od spania powstał SpeedBoxMini, czyli stabilizowany kwarcem generator sinusa 50.00Hz do zasilania Premoteca SY31, a przy okazji zasilający także LED'a stroboskopu. Jako, że sprawa jest rozwojowa, powstanie chyba też SpeedBox z możliwością regulacji częstotliwości 47.5-52.5/co 0.25Hz, ale to za jakiś czas. Zdjęcia z pola boju;

A skąd brałeś tego speedboxa mini? Bo ja mam jeszcze nie złożoną wersję forumową ze sterowaniem... ale trochę nie mam czasu się za to zabrać - może mini zrobię szybciej ;)

>>>traxman;ja to dał bym sobie spokój z regą,przeczytaj ten artykuł o ramionach JELCO,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,polecił bym raczej ramię JELCO SA 250 ,to są ramiona dużo bardziej precyzyjne,i nie ma potrzeby ich wogóle tuningować ,tu znajdziesz oferty z dobrą ceną tych ramion-nowych!!,-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -bardzo dobry sprzedawca kupiłem już od niego kilka przedmiotów,i wcale nie musisz kupować ramienia tłumionego olejowo,to podstawowe ma wysokie oceny i b,dobry stosunek jakości do ceny ,moim skromnym zdaniem dużo lepsze niż RB100,RB250,300,i 301,pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Speedboxa zrobiłem samodzielnie, to po prostu generator, programowany dzielnik wprogramowany w CPLD i filtr cyfrowy, aby silnik zasilać w miarę czystym sinusem (po co grzać uzwojenia) do tego końcówka mocy i na transformator podwyższający.

Co do ramienia to już zmiana nie wchodzi w grę....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.