Skocz do zawartości
IGNORED

Piasek tanio kupiłem ;) - dociążenie kolumn

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalę się. Marko3T zrobił mi fajne obudowy do Seas L18 + 27TBFC, teraz składam wszystko do kupy. Na dole mam komorę balastową. Początkowo chciałem tam sypać ołów ale stwierdziłem że jest on za drogi. Najtaniej co znalazłem to 13zł/kg. Jak już sypać to z 10kg na kolumnę no i wyjdzie, że to jest dużo droższe niż mój odtwarzacz CD...

Znalazłem więc piasek w cenie, uwaga, 3zł za 10kg. W Milanówku k/Warszawy firma BudRem Service ul Królewska 129, ale próżno szukać nazwy na obiekcie. Mają tylko wielki napis "Skład budowlany". Po lewej stronie jadąc od Wawy. Mają z tym piaskiem aukcję na Allegro. Piaseczek bardzo ładny, żaden tam żwir, jednorodny drobniutki niczym ze Słowińskiego Parku Narodowego ale nie pyli. Jedyna wada - leży luzem na zewnątrz przykryty folią więc jest mocno wilgotny. Wyprażyłem w piekarniku sporą porcję. Gdyby ktoś potrzebował to pewnie sporo mi go zostanie bo panowie nałożyli łopatą z naddatkiem :)

Zapłaciłem 9zł.

Przy okazji pytanie: czy sypanie dobrze wyprażonego piasku luzem do MDFu jest z jakichś powodów niewskazane?

Prawie jak na plaży? Mój jest lepszy niż z plaży ;) w związku z tym bardziej audiofiski i do tego wygrzany. Czyściutki, przy prażeniu w piekarniku nic nie śmierdzi, po domu rozszedł się wręcz zapach gorącego ciasta :D. Na Allegro jest akwariowy po 1zł/kg plus 18zł przesyłka. I tak zrobiłem świetny interes.

Przy okazji pytanie: czy sypanie dobrze wyprażonego piasku luzem do MDFu jest z jakichś powodów niewskazane?

Super że wyprażyłeś. Suchy piach MDF-owi nie zaszkodzi, ale upewnij się, że całą komorę masz szczelną we wszystkich miejscach ;)

Prawie jak na plaży? Mój jest lepszy niż z plaży ;) w związku z tym bardziej audiofiski i do tego wygrzany. Czyściutki, przy prażeniu w piekarniku nic nie śmierdzi, po domu rozszedł się wręcz zapach gorącego ciasta :D. Na Allegro jest akwariowy po 1zł/kg plus 18zł przesyłka. I tak zrobiłem świetny interes.

Już Ci pisałem w skasowanym zdublowanym wątku, ze to co kupiłeś to jest płukany rzeczny piasek. 15-20 zł/tona.

Piasek jest płukany w celu pozbawienia najdrobniejszej frakcji, używany do wylewek z mixokreta.

Oj dobra, nie licytujmy się, przecież wiadomo, że tego piasku z kosmosu nie sciągają ;) każdy jest z jakiegoś wyrobiska albo z rzeki, tylko może być taki ze żwirem i lekko śmierdzący albo czysty i jednolitej frakcji a czy zapłaciłem 9 zł czy 50gr to bez różnicy bo najcenniejszy i tak był czas który musiałem poświęcić na dojazd, a w moich warunkach nawet gdyby to było tylko 2km ode mnie to i tak zajęłoby mniej więcej tyle samo czasu (i paliwa) na stanie w korku.

Co do szczelności - nie mam już jak sprawdzić bo zostawiony jest tylko mały otwór na wsypanie balastu. Sądząc jednak po tym co widzę wewnątrz konstrukcji to całość jest wykonana solidnie i dodatkowo uszczelniana, więc chyba nie muszę się obawiać.

audiofilski piasek.. boszzz!!!

a jeśli chodzi o sypanie, to przecież żaden problem wcisnąć do środka worek np. na śmieci (mocny) i dopiero do niego wsypać piasek.. przez lejek ;) po czym worek zawiązać..

audiophill666

Czy pisząc o audiofilskim piasku trzeba za każdym razem dodawać mrugnięcie okiem ";)" żeby wszyscy zrozumieli, że to jest w tonie humorystycznym?

Worek foliowy odpada bo cały właz do komory balastowej ma ok 3cm średnicy i do tego jest w wewnętrznej dolnej przegrodzie do której dostęp mam tylko przez otwór na głośnik. Będę sypał przez lejek i wątpię, żeby udało się ładnie wypełnić worek przez taką dziurkę od klucza. Ale dzięki za pomysł.

audiophill666

...

Worek foliowy odpada bo cały właz do komory balastowej ma ok 3cm średnicy i do tego jest w wewnętrznej dolnej przegrodzie do której dostęp mam tylko przez otwór na głośnik. Będę sypał przez lejek i wątpię, żeby udało się ładnie wypełnić worek przez taką dziurkę od klucza. Ale dzięki za pomysł.

Spróbuj, ja tez myślałem, że się nie da dopóki tego nie zrobiłem. Włóż worek do komory , możesz go napompować żeby się rozłożył wewnątrz, potem już tylko piasek. Powodzenia.

• 4 miesiące później...

Ja również postanowiłem dociążyć swoje Missiony M34i. Proszę o porade, który z wstepnie wybranych przeze mnie wypełniaczy będzie najlepszy. A może macie do zaproponowania coś jeszcze lepszego z możliwością zakupu przez internet. Śrót odpada, ze względu na wysoką cenę.

Oto moje propozycje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę iż ze względu na duża wagę dobre były by mieszanki do piaskowania ale czy przez swój skład chemiczny nię będą zachodziły w nich jakieś niepożadane reakcje(w końcu komory w głośnikach to nie jest miejsce ich przeznaczenia)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem o dobrych efektach zastosowania nie piasku, lecz drobnego tłucznia stosowanego do wyrobu lastryka. Nie dość, że o wiele mniej chłonie wodę, jak piasek, to (po uprzednim przemyciu i wyprażeniu), można go usunąć w 100% bez pozostawiania śladów.

A orientujesz się, gdzie można taki tłuczeń kupić? I czy ma on jakąś fachową nazwę?

Może to któryś z tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pracuję jako technolog na odlewni. Do ciężkich odlewów staliwnych stosuje się piasek chromitowy, myślę że jako dociążenie kolumny sprawdził by się, jest o wiele cięższy od piasku kwarcowego (ciężar nasypowy w okolicy 2,8g/cm^3), kolor czarny, błyszczący ;)

Ale uwaga piasek ten jest przyciągany przez magnes.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.