Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR 4500 czy Harman Kardon AVR 51 lub AVR 3000

pukpuk

Rekomendowane odpowiedzi

Po długim czasie profanowania muzyki i filmów na laptopie kupiłem sobie mały zestaw vintage: Marantza 2015 i kolumny Grundig Box 550 professional. Tak mi się spodobało słuchanie muzyki i oglądanie filmów na nowym sprzęcie, że postanowiłem wyprowadzić go do sypialni a w dużym pokoju zbudować sobie kino domowe. Pokój jest niewielki (dokładnie 17,71 m kw. - 4,6m x 3,85 m) tak samo zresztą jak budżet, moje wymagania też nie są jakieś wygórowane bo chyba nie mam absolutnego słuchu i tendencji audiofilskich.

Niedługo dostanę od kumpla niepotrzebne mu dwie kolumny HECO (model chyba 140, moc 240W/320W) i na początku to je będzie napędzał amplituner, ewentualnie dodam jeszcze grundigi jako tylne. Chciałbym teraz kupić amplituner, potem DVD i telewizor. Zestaw głośników 5.1 będzie na ostatnim miejscu bo nie mam gdzie postawić subwoofera - no chyba że przykryję go szkłem i zrobię z niego stolik na środku pokoju :) Z powodu ograniczonego budżetu tylko telewizor będzie nowy - reszta sprzętu będzie używana.

Przeglądałem sobie oferty sprzedaży i zainteresowały mnie amplitunery wymienione w tytule, czyli Marantz SR 4500, Harman Kardon AVR 51 i HK AVR 3000. Do wydania mam na razie 500 pln, z dużym bólem max 700. Który z tych amplitunerów ma największe możliwości i będzie najlepsza bazą na przyszłość? Z tego co sam znalazłem stawiałbym na Marantza, ale może szukać czego innego?

OK, dzięki za poradę dariusz964. W takim razie Yamaha odpada, zostają Marantz 4500, HK 4000 (znalazłem na allegro) i ewentualnie SONY STR-DB1080QS (też z allegro)- wszystkie mają pre-out. Sony 6x100W, Marantz 7x80W, HK 6x90W - nie wiem czy takie różnice w mocy będą miały duże znaczenie? Sprzęt prawdopodobnie nigdy nie stanie w pomieszczeniu większym niż 18-20 m kw. Jakie są rozsądne pieniądze za które warto te sprzęty kupić?

OK, dzięki za poradę dariusz964. W takim razie Yamaha odpada, zostają Marantz 4500, HK 4000 (znalazłem na allegro) i ewentualnie SONY STR-DB1080QS (też z allegro)- wszystkie mają pre-out. Sony 6x100W, Marantz 7x80W, HK 6x90W - nie wiem czy takie różnice w mocy będą miały duże znaczenie? Sprzęt prawdopodobnie nigdy nie stanie w pomieszczeniu większym niż 18-20 m kw. Jakie są rozsądne pieniądze za które warto te sprzęty kupić?

Sony nie kupuj,jedyne sensowne Sony to ES 555,777,50,55 inne serie to porażka dżwięk taki płaski jak z mini wierzy.Myślę że jak w świetnym stanie Marantz to jakieś 600 pln.

OK, no to w takim razie szukam Marantza od 4500 wzwyż w dobrej cenie. Był jeden fajny na ebay'u ale gość chciał 190 euro + przesyłka, razem 210 euro. Uznałem że to trochę przesada. Tak więc szukam dalej.

OK, no to w takim razie szukam Marantza od 4500 wzwyż w dobrej cenie. Był jeden fajny na ebay'u ale gość chciał 190 euro + przesyłka, razem 210 euro. Uznałem że to trochę przesada. Tak więc szukam dalej.

Ten Harman to tez amplituner godny uwagi,do 600 pln można likcytowac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten Harman to tez amplituner godny uwagi,do 600 pln można likcytowac.

Może być też ten.Pioneer 06

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No Pionek to ciekawa propozycja, zwłaszcza ze względu na THX. Tyle, że drogi dość i brzydki jak nieszczęście :) Nie chcę przekraczać założonego budżetu bo skończy się tym że wydam dwa razy więcej niż planowałem - a tego wolałbym uniknąć :)

Trochę się motam między Harmanem i Marantzem, zwłaszcza jeżeli chodzi o przyszłe DVD. Myślę że oba spełnią moje oczekiwania. Tyle, że chciałbym mieć jednolity zestaw (nawet muszę - żona nie chce mieć w salonie każdego klocka z innej parafii) więc zastanawiam się które z DVD będzie lepsze - Harman czy Marantz? Zakup DVD będzie następny w kolejności i wolałbym nie zrobić błędu na wstępie.

No Pionek to ciekawa propozycja, zwłaszcza ze względu na THX. Tyle, że drogi dość i brzydki jak nieszczęście :) Nie chcę przekraczać założonego budżetu bo skończy się tym że wydam dwa razy więcej niż planowałem - a tego wolałbym uniknąć :)

Trochę się motam między Harmanem i Marantzem, zwłaszcza jeżeli chodzi o przyszłe DVD. Myślę że oba spełnią moje oczekiwania. Tyle, że chciałbym mieć jednolity zestaw (nawet muszę - żona nie chce mieć w salonie każdego klocka z innej parafii) więc zastanawiam się które z DVD będzie lepsze - Harman czy Marantz? Zakup DVD będzie następny w kolejności i wolałbym nie zrobić błędu na wstępie.

Amplituner Harmana jest naprawdę dobry,ale dvd tej firmy raczej nie najlepsze ,cięzki wybór .Ale patrząc tak jak ty mówisz to amplituner Marantz plus dvd to min 1000 pln,Harman i dvd tez koło tego.Pioneer amplituner 800 pln ,dvd sa jednak duzo tansze tak wiec wyjdzie podobnie .Twój wybór.

A ten Harman to chyba jest sztucznie podbijany

Ukryta Zawartość

Za tę cenę to podziękuję

Ukryta Zawartość

A ten Harman to chyba jest sztucznie podbijany

Ukryta Zawartość

Za tę cenę to podziękuję

Pewnie ze to przekręt pewnie nie długo bedą odwoływać ,albo zakończa aukcje przed czasem.To jest handlarz.Staraj sie znalezć od pierwszego własciciela,handlarzy unikaj.Sprzet z Niemiec nie znany stan ,duze ryzyko.

Ukryta Zawartość

Znalazłem taki od pierwszego własciciela całkiem udany i tani.Amplituner Denon AVR-1801 kino Domowe 5.1

(numer 1228044275)

Znalazłem taki od pierwszego własciciela całkiem udany i tani.Amplituner Denon AVR-1801 kino Domowe 5.1

(numer 1228044275)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te dwa modele Marantza to już całkiem dobre amplitunery. Pomyśl jeszcze o starszych Denonach serii 2xxx i 3xxx oraz Cambridge Audio 540r. Tak ogólnie to jaką w końcu kwotę chcesz przeznaczyć na ampli?

myślałem o max 700 zł ale właśnie miałem dodatkowy dopływ gotówki i myślę że mogę podnieść limit do 900, ale to już naprawdę max kompletny.

Tak w ogóle to z tego co patrzyłem to główną różnicą między tymi ampli jest to że 7300 ma procesor dekodujący Dolby Digital EX®, DTS ES®

(Discrete 6.1, Matrix 6.1, Neo: 6,(96/24), Dolby Pro Logic II® (Movie, Music), SRS Circle Surround II® natomiast 6200 ma funkcjonalność opisaną jako processing. Jaka jest różnica? Taka że 7300 robi to sprzętowo a 6200 software'owo?

Tak btw to oczywiście wiem że są też inne sprzęty oprócz Marantza ale jakoś tak mi się spodobał właśnie M :)

myślałem o max 700 zł ale właśnie miałem dodatkowy dopływ gotówki i myślę że mogę podnieść limit do 900, ale to już naprawdę max kompletny.

Tak w ogóle to z tego co patrzyłem to główną różnicą między tymi ampli jest to że 7300 ma procesor dekodujący Dolby Digital EX®, DTS ES®

(Discrete 6.1, Matrix 6.1, Neo: 6,(96/24), Dolby Pro Logic II® (Movie, Music), SRS Circle Surround II® natomiast 6200 ma funkcjonalność opisaną jako processing. Jaka jest różnica? Taka że 7300 robi to sprzętowo a 6200 software'owo?

Tak btw to oczywiście wiem że są też inne sprzęty oprócz Marantza ale jakoś tak mi się spodobał właśnie M :)

Jeśli się nie mylę to 6200 tylny kanał tworzy sztucznie (jak pro logic) a 7300 posiada dedykowany dekoder. Te ampli Marantza to zacne klocki tak więc warto ale zależy za jakie pieniądze. ;)

A może to? Cena wydaje się rozsądna, pierwszy właściciel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Klamka zapadła, niedawno stałem się posiadaczem Marantza SR6200. Na razie wrażenia są jak najbardziej pozytywne, poza tym, że moje monitorki (Grundig 550 Box professional) są chyba trochę za małe do tego sprzętu :)Przy odsłuchu muzyki w stereo przy głośności do której jestem przyzwyczajony naprawdę nic mi nie brakuje, ale w filmach brakuje mi niskich tonów. Czy ktoś mi podpowie czy to kwestia kalibracji sprzętu (nie mam dostępu do OSD), kolumn czy charakterystyki amplitunera?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.