Skocz do zawartości
IGNORED

Xonar Essence STX + wzmacniacz + monitory ?

Pajs

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałem się przywitać z drogimi użytkownikami tego forum.

Zwracam się do Was o pomoc, otóż, sprawa wygląda następująco:

Posiadam całą masę muzyki na dysku twardym (mam na myśli format flac/wave), z której nie chcę rezygnować ze względu na wygodę i inne oczywiste powody. Obecnie posiadam kartę muzyczną Creative X-FI 5.1 USB, a do niej podłączoną wieże Panasonic SA-AK44 (rozwiązanie mające 2 dni, ponieważ wyzbyłem się wszelkiego sprzętu audio, aby uzbierać pieniądze i móc zaplanować powyższe bądź też i poniższe, za Waszymi poradami, zakupy). Doszedłem do wniosku, czytając wiele postów na tym forum i przeglądając opinie oraz recenzje w internecie, że dobrym (ale i budżetowym, gdyż nie stać mnie na typowy hi-end czy audiofilskie rozwiązania za DUŻO PLN - bynajmniej nie w tym momencie), będzie wymieniona w temacie postu karta muzyczna ASUSA podpięta TOSLinkiem do wzmacniacza (no właśnie, jakiego? cena do 800 zł - w grę wchodzą używki i konieczność złącza optycznego. Czy może amplituner - ale czy bardziej potrzebny?), a do wzmacniacza/amplitunera będą podpięte monitory/kolumny podstawkowe (tutaj również to samo pytanie, jakie, w cenie do 800 zł?). Brałem jeszcze pod uwagę DAC-a zamiast ASUSA, jednak wątpię bym dostał coś o podobnych parametrach do 600 zł (aktualna cena karty)...?

Zastosowanie tego zestawu, to muzyka .flac/wave z komputera, ale również filmy/sportowe wydarzenia na TV Samsung LEC650, którego zakupiłem 3 dni temu oraz ew. konsola w przyszłości (tą podłączałbym toslinkiem bezpośrednio do wzmacniacza, bądź TV do wzmacniacza, a konsolę do TV),

Gorąco proszę o wszelką pomoc, sugestie/konkretne modele i opinie. Z góry, wielki dzięki !

https://www.audiostereo.pl/topic/70947-xonar-essence-stx-wzmacniacz-monitory/

Sugerowałbym rozwiązanie następujące: Foobar z ASIO->USB->konwerter USB/SPDIF->DAC->wzmacniacz. Konwertery są dość tanie, a z mojego doświadczenia wynika, że tą drogą uzyskasz lepszy dźwięk niż wyprowadzając sygnał toslinkiem lub coaxialem z ASUSA (sam mam tę kartę i porównywałem).

To, jaki dźwięk uzyskasz zależy od tego jakie komponenty wstawisz do tego toru - zapewne używany, niezły wzmacniacz znajdziesz w tej cenie bez problemu, tak samo z kolumnami. DAC jest coraz więcej - lepiej znaleźć taki, który nie wyostrza dźwięku, a raczej dodaje trochę zaokrąglenia, żeby nie było słychać efektu "cyfry". Gdybyś wyprowadził sygnał bezpośrednio z Asusa (swoją drogą to świetna karta w tej cenie), to dźwięk byłby dość szczegółowy, ale jednak pozbawiony emocji i mięcha. Lepiej więc poszukać DAC za te 600-800zł (więcej możliwości połączeń, co chyba też dla Ciebie jest ważne).

W sumie to zależy to od Twoich preferencji - jakiego dźwięku poszukujesz, na pewno coś sensownego znajdziesz. Ważnym elementem jest też pokój w którym zamierzasz słuchać - jego powierzchnia i dostosowanie akustyczne, możliwości ustawienia sprzętu.

Powyższe rozwiązanie jest też raczej lepsze (a i tańsze) od ewentualnego toru z Squezzebox Touch.

Pozdr

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Jako, że przymierzam się do zmiany systemu (prawie całkowitej, zostanie mi tylko transport CD :)) to mogę Ci zaproponować:

Wzmacniacz Audiolab 8000LX (800pln)

DAC USB Audinst HUD-mx1 (nowy, na gwarancji - 600pln)

Kolumny Cabasse Tobago MT-360 (1000pln - nowe kosztowały 2400pln, cena za używki tak niska bo są uszkodzenia na okleinie w górnej części)

Jeśli jesteś z Poznania lub okolic to odsłuch jest jak najbardziej możliwy.

Doszedłem do wniosku, czytając wiele postów na tym forum i przeglądając opinie oraz recenzje w internecie, że dobrym , będzie wymieniona w temacie postu karta muzyczna ASUSA podpięta TOSLinkiem do wzmacniacza

Trochę pomysł bez sensu. Płacić za kartę z której nie wykorzysta się tego co najwięcej w niej kosztuje?

Ty potrzebujesz DACa z USB i wzmacniacz po analogu, albo prostej karty z SPDIF i wzmacniacza z takowym wejściem (opcja 1 zdecydowanie lepsza)

Dzięki za odpowiedzi (Cooger dzięki za ofertę, przemyślę, zwłaszcza DAC-a),

@majkelijot - dlaczego nie wykorzystam w ten sposób to co najwięcej w niej kosztuje, co masz konkretnie na myśli ? Aha, co powiesz o DAC-u oferowanym przez Coogera ? Może jakieś inne propozycje DAC-a w cenie do 800 zł?

A może inne rozwiązanie...ASUS (bądź ta kartą, którą aktualnie posiadam, bo liczyć się będzie w tym wypadku tylko wyjście optyczne, czy też 'jakość' karty muzycznej?) + Denon AVR-3310 po optyku, a do niego głośniki, hm ?

Ew. co powiecie na temat E-MU 1212m vs Asus ?

Dzięki za odpowiedzi (Cooger dzięki za ofertę, przemyślę, zwłaszcza DAC-a),

@majkelijot - dlaczego nie wykorzystam w ten sposób to co najwięcej w niej kosztuje, co masz konkretnie na myśli ? Aha, co powiesz o DAC-u oferowanym przez Coogera ? Może jakieś inne propozycje DAC-a w cenie do 800 zł?

...bo płacisz głównie za wysokiej jakości komponenty mające wpływ na wyjście analogowe które pozostanie u ciebie bez pracy.

DACa tego nie miałem możliwości odsłuchać, ale zbudowany jest z b.dobrych komponentów. Obecnie producenci zaczną przechodzić na USB 24b/192kHz i dlatego sprzęt 24/96 tanieje. Opinie na necie ma raczej b.dobre a czasami nawet to wręcz zachwyty.Tutejsza recenzja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli masz (będziesz miał) wzmacniacz z wejściem cyfrowym to możesz również spróbować samego konwertera USB/SPDIF np. RONIN który pracuje na tym samym scalaku co omawiany DAC, oszczędzasz wówczas połowę ceny.

Ukryta Zawartość

Jeśli zestawik ma być do muzyki stereo to odpuść sobie amplitunery do KD. Jest to bez sensu. A jeśli już chcesz ampli KD i podłączyć go do kompa po optyku to odpuść sobie kupowanie karty bo tak jak kolega wyżej napisał, różnice są głównie w analogu którego w takim przypadku nie wykorzystujesz.

Dzięki za podpowiedzi, czyli zostaję mi coś takiego:

1. PC + DAC USB Audinst HUD-mx1 + wzmacniacz (po analogu czy optyku - co da lepszy efekt?), a do niego głośniki. Potem TV do wzmacniacza podłączać po optyku czy analogu ? W każdym razie i tak potrzebuję wzmacniacza z wejściem optycznym, abym mógł podłączyć do niego konsolę (czy istnieje jakaś inna możliwość/"przejściówka" ?)

2. PC + E-MU 1212m/ASUS + wzmacniacz po analogu i reszta tak samo jak powyżej,

Z tych 2 rozwiązań co da lepszy efekt/dźwięk i dlaczego ? Biorąc jeszcze pod uwagę poza tym co napisałem wyżej, HD555 lub Phonak Audeo PFE 112, na czym słuchawki będą lepiej grały, na tym DAC-u (i ogólnie na DACu) czy na ASUSIE ?

W każdym razie i tak potrzebuję wzmacniacza z wejściem optycznym, abym mógł podłączyć do niego konsolę

No to ciężko będzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) była już poruszana kwestia wzmacniaczy z wejściami cyfrowymi i z nowych to są mi znane tylko 3 modele. Kiedyś był jeszcze Technics SU-MA10. Ale czy on jest do dostania i czy dobrze gra, tego nie wiem.

(czy istnieje jakaś inna możliwość/"przejściówka" ?)

Tak. Nazywa się ona DAC ;)

post-2580-099120800 1284134446_thumb.jpg

post-2580-084662300 1284134452_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzięki za podpowiedzi, czyli zostaję mi coś takiego:

1. PC + DAC USB Audinst HUD-mx1 + wzmacniacz (po analogu czy optyku - co da lepszy efekt?), a do niego głośniki. Potem TV do wzmacniacza podłączać po optyku czy analogu ? W każdym razie i tak potrzebuję wzmacniacza z wejściem optycznym, abym mógł podłączyć do niego konsolę (czy istnieje jakaś inna możliwość/"przejściówka" ?)

2. PC + E-MU 1212m/ASUS + wzmacniacz po analogu i reszta tak samo jak powyżej,

Z tych 2 rozwiązań co da lepszy efekt/dźwięk i dlaczego ? Biorąc jeszcze pod uwagę poza tym co napisałem wyżej, HD555 lub Phonak Audeo PFE 112, na czym słuchawki będą lepiej grały, na tym DAC-u (i ogólnie na DACu) czy na ASUSIE ?

PAJS:

Druga opcja jest do odrzucenia, zdecydowanie. Dźwięk będzie na niższym poziomie niż w przypadku opcji pierwszej. Też kiedyś podobne połączenie sprawdziłem - odpada.

Połączenie między DAC a wzmacniaczem - zawsze po analogu (właściwie nie ma wzmacniaczy z wejściami cyfrowymi), a amplituner oznacza niestety gorszy dźwięk w stereo.

DAC podłączony do kompa przez USB - może być, ale ze względu na jitter, jak i jakość wejść USB lepiej jest skorzystać z konwertera USB->SPDIF. Chyba, że będzie to DAC z asynchronicznym zegarem - ale to nie na tym poziomie cenowym. Naprawdę, skorzystanie z konwertera poprawi dźwięk.

Przykładowe konwertery: PopPulse, Teralink-X, Teralink-X2, Musiland Monitor 02, HiFace.

DAC: V-DAC, PRO-JECT DAC BOX FL, Matrix Mini. Audinst też podobno nie jest zły, ale i nie jakiś nadzwyczajny. Wybór jest duży, trzeba tylko poszukać.

Konsolę też będziesz mógł podpiąć do konwertera - bo na ogół ma on wejścia USB, toslink i coaxial.

Takie rozwiązanie będzie droższe o 200-400 zł, ale moim zdaniem warto. A jak znajdziesz używanego DAC-a, to cenowo wyjdzie tak samo.

Pozdr.

Konwerter USB-SPDIF a następnie wejście do DAC-a po SPDIF to jedna konwersja za dużo i w dodatku nie potrzebna. Audinst ma znakomity kontroler USB - Tenora, który jest używany w konwerterach za ~400 Euro. Nie obawiałbym się o problemy w tym zakresie. Audinst to IMO w swojej cenie 'Best Buy'

Konwerter USB-SPDIF a następnie wejście do DAC-a po SPDIF to jedna konwersja za dużo i w dodatku nie potrzebna. Audinst ma znakomity kontroler USB - Tenora, który jest używany w konwerterach za ~400 Euro. Nie obawiałbym się o problemy w tym zakresie. Audinst to IMO w swojej cenie 'Best Buy'

prawda jest taka, że konwerter RONIN za ok 300zł ma ten sam układ "tenor", ale i tak lepiej chyba mieć wszystko w jednej obudowie. Gwoli sprawiedliwości jednak,to Ty chyba potrzebujesz czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle, że w duzo dużo mniejszej cenie. Pytanie czy jest coś takiego na rynku.

Ukryta Zawartość

Cóż, nie słuchałem Audinsta, więc ciężko jest mi to ocenić. Natomiast w moim, jednak troszku droższym DAC wejście USB jest najsłabszym, skorzystanie z konwertera daje znacznie lepszy efekt. Faktycznie, teoretycznie jest lepiej unikać kolejnych konwersji sygnału - ale na końcowy efekt ma wpływ tak wiele czynników, że każdy przypadek trzeba by rozpatrywać indywidualnie. Być może te wszystkie nasze rady i uwagi dadzą niewiele - wystarczy, żeby pokój odsłuchowy był źle przystosowany, albo kolumny niewłaściwie ustawione, okablowanie słabe...

Z drugiej strony Cooger ma rację - na tym poziomie cenowym pewnie nie usłyszysz zbytniej różnicy między wejściami, najprostsze połączenie (USB) może być wystarczające.

Więc po co przepłacać? :) Na to jeszcze przyjdzie czas :)

Zawsze możesz kupić DAC+wzmacniacz+kolumny, a potem ewentualnie w razie potrzeby dokupić konwerter, albo wymienić któryś z elementów toru.

Pozdr.

Xen

Dzięki wielkie panowie za odpowiedzi, zdecydowałem się póki co na rozwiązanie PC -> DAC -> wzmacniacz po analogu + do niego głośniki/reszta. Martwi mnie jednak brak wejścia optycznego i sposób podłączenia konsoli w związku z tym ?

Martwi mnie jednak brak wejścia optycznego i sposób podłączenia konsoli w związku z tym ?

Na jakiego DAC-a się zdecydowałeś? Bo większość modeli ma wejście optyczne, pod które możesz się podpiąć z konsolą.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeszcze do końca nie zdecydowałem. Gdyby jednak był to DAC z wejściem optycznym to musiałby być z zasilaniem zewnętrznym, żebym nie musiał włączać PC do obsługi konsoli/TV. Wtedy TV bądź konsola po optyku do DACA -> wzmacniacz po analogu > do wzmacniacza głośniki, zgadza się ? Właśnie dlatego zastawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem biorąc to wszystko pod uwagę byłbym jednak amplituner z wejściem cyfrowym (tak wiem, kosztem trochę gorszej jakości stereo :/), hm ?

Jest wiele DAC-ów z wejściem USB i optycznym, to by rozwiązało kwestię podłączenia konsoli. Niestety zazwyczaj to jest większy koszt - np. Styleaudio Ruby2, który był recenzowany na Audiostereo. Podłączenie, które podajesz jest prawidłowe.

Co do amplitunera - to nie tylko kwestia jakości DAC-a w niego wbudowanego ale również samego toru stereo wzmacniacza. Sam musisz zdecydować czy chcesz tanio czy stereo ;)

Rozumiem, po prostu amplituner wydaję mi się bardziej przyszłościowym i uniwersalnym rozwiązaniem w mojej sytuacji (nie wykluczam w przyszłości zbudowania systemu 5.1). Nie wiem natomiast czy różnica między wzmacniacz stereo + głośniki, a amplituner 5.1 + głośniki (póki co 2x stereo) będzie aż tak duża (gorsza), jeżeli chodzi o same odsłuchy i dźwięk ?

To w którym kierunku idziesz to Twoja decyzja, na polu KD nie pomogę, bo ten kierunek zarzuciłem dawno temu. Co do różnic w odsłuchu, powiem szczerze, to zależy od osłuchania i tego czego szukasz w dźwięku. Jeśli kolumnom zapewni się odpowiednie wzmocnienie (takie aby je poprawnie wysterować w całym zakresie pasma) to one są głównym elementem wpływającym na dźwięk (zaraz po pomieszczeniu ;)) i to na ich jakość i charakter należy postawić największy nacisk. Oczywiście pozostałe elementy toru też mają wpływ na dźwięk, ale wg mnie odpowiednio mniejszy.

Dla stereofila takiego zakup amplitunera KD w ogóle nie wchodzi w grę, ale tym się nie musisz sugerować, każdy sam wybiera swoją ścieżkę... Zadałbym sobie jednak pytanie - czy znajdziesz budżet wystarczający na zbudowanie zestawu KD który dorówna solidnemu zestawowi stereo.

Cooger dzięki za rady, a co powiedziałbyś o Yamaha RX-V465 ? Czy podpinając pod niego (póki co) 2 głośniki/kolumny jakość odsłuchu będzie jakaś inna/nieczysta/gorsza itp. niż np. te same 2 kolumny/głośniki podpięte do Yamaha RX-797 (i ogólnie wzmacniacza stereo)?

Nie znam się na amplitunerach, a szczególnie KD. Z Yamahy kiedyś posiadałem AX-496, to był fajny wzmak, silny, ale nie każdemu odpowiadał jego charakter - bas był twardy i punktowy.

To jakieś nowe modele (przepraszam, ale nie chce mi się za nimi googlać)? Jeśli tak to zawsze możesz je gdzieś w sklepie odsłuchać, KONIECZNIE z docelowymi kolumnami i na takim materiale dźwiękowym jakiego słuchasz na co dzień.

Jasna sprawa, dzięki. Mam chyba już ostatnie pytanie, czy dźwięk z kompa będzie taki sam jak podłącze toslinkiem zew. kartę muzyczna X-Fi 5.1 USB do amplitunera, a do niego głośniki i jak podłącze również optycznie wbudowana kartę muzyczną na mojej płycie głównej Realtek ALC888B z amplitunerem, a ten z tymi samymi głośnikami jak wyżej ? Bo chyba dźwięk może być/będzie lepszy z X-fi, ale tylko jeśli chodzi o podłączenie analogowe, zgadza się ?

Jeśli łączysz po cyfrze (czy to optyk czy miedź, w przypadku kompa nawet optyk może być lepszy) to nie ma sensu ładowania kasy w inną kartę, lepiej ten budżet przeznaczyć na kolumny.

Aha to dobrze, tak właśnie pomyślałem, dlatego chcę sprzedać w tej sytuacji zewnętrzną kartę X-Fi i te pieniądze przeznaczyć/dołożyć do zakupu sprzętu, a używać karty integry podłączonej optykiem do DAC-a/amplitunera, skoro jakość/efekt będzie taki sam na obu kartach.

Aha to dobrze, tak właśnie pomyślałem, dlatego chcę sprzedać w tej sytuacji zewnętrzną kartę X-Fi i te pieniądze przeznaczyć/dołożyć do zakupu sprzętu, a używać karty integry podłączonej optykiem do DAC-a/amplitunera, skoro jakość/efekt będzie taki sam na obu kartach.

Ja bym brał asus xonar st.Po co ta cała zabawa z jitterami jak w asusie masz porządne wyjscie

analogowe.Mysle ze w tej cenie nie kupisz lepiej.Było duzo testów asusa , najlepiej jak sam

porównasz z jakimś dakiem za 600zł :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z kolei twierdze że powinieneś szukać PCM2702 polecam tą projektu msfalcona. Dasz za nią nawet 300zł i będziesz happy. Miałem ASUSa z tematu i PCM-ka wypada lepiej za tą cenę. Moim zdaniem zdecydowanie naj w tej cenie. Po analogu do wzmacniacza i będziesz z pewnością zadowolony. Będziesz miał kiedyś więcej kasy to zainwestujesz w porządnego DAC-a.

Przepraszam teraz przeczytałem post o konsoli i o tym że chciałbyś mieć możliwość nie włączania PC-eta więc moja propozycja zdecydowanie odpada. Zainwestuj w DAC to jedyne mądre rozwiązanie w tej sytuacji. pozdrawiam.

Ja z kolei twierdze że powinieneś szukać PCM2702 polecam tą projektu msfalcona. Dasz za nią nawet 300zł i będziesz happy. Miałem ASUSa z tematu i PCM-ka wypada lepiej za tą cenę. Moim zdaniem zdecydowanie naj w tej cenie. Po analogu do wzmacniacza i będziesz z pewnością zadowolony. Będziesz miał kiedyś więcej kasy to zainwestujesz w porządnego DAC-a. Pozdrawiam.

Porządny dac to np jaki?Byly opnie ze np beresford gra na poziomie daców za 5tys typu benchmark dac.

Każdy ma inny słuch i dla niektórych dźwiek z głośniczków komputerowych za 300zł to hifi bo mają super subwoofer.

Ja tam mam niezły słuch i wybieram produkty które są szczegółowe w przekazie tupu asus xonar st.Resztą zajmą

sie kolumny i wzmacniacz.

Porządny dac to np jaki?Byly opnie ze np beresford gra na poziomie daców za 5tys typu benchmark dac.

Każdy ma inny słuch i dla niektórych dźwiek z głośniczków komputerowych za 300zł to hifi bo mają super subwoofer.

Ja tam mam niezły słuch i wybieram produkty które są szczegółowe w przekazie tupu asus xonar st.Resztą zajmą

sie kolumny i wzmacniacz.

I tu się mylisz kolego bynajmniej moim zdaniem. Ja uważam że najważniejsze jest źródło dźwieku. I mówienie że: "Resztą zajmą

sie kolumny i wzmacniacz" jest tu mocno przesadzone. mając słabe źródło żaden wzmacniacz nie zagra "pełną piersią" tymbardziej kolumny nic nie poprawią bo te z kolei grają to co "im każą" jak najlepiej potrafią. Moim zdaniem najważniejsze jest źródło później wzmacniacz i kolumny na końcu. nie twierdzę że Xonar stx jest słaby ale twierdzę że w tej cenie do dźwięku stereo jest słaby. Z DAC-ów które słuchałem polecam V-DAC i chyba najlepszy w przystępnej cenie Maverick Audio DAC.

Co do tego, że: "Każdy ma inny słuch i dla niektórych dźwiek z głośniczków komputerowych za 300zł to hifi bo mają super subwoofer" - zgadzam się są i tacy i jakiś tam słuch mają jednak nawet tacy słyszeli by wyraźną różnicę w jakości dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.