Skocz do zawartości
IGNORED

Lustro odbijające obraz z projektora

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc ostatnio w sporym hotelu konferencyjnym zwróciłem uwagę na ciekawie rozwiązaną instalację projektorów w salach konferencyjnych.

Samo urządzenie było bowiem zainstalowane w podwieszanym suficie i "patrzyło" na podłogę. Ze ściany wystawał tylko otwór obiektywu i niekiedy kratka wentylacyjna (ale nie zawsze). Obraz padał na umieszczone pod sufitem pod kątem 45 stopni zwierciadło.

Czy ktoś używa takiego rozwiązania? Jeśli tak, to gdzie i w jakich cenach można dostać takie lustra (o ile są to specjalne zwierciadła)? Trochę się bawiłem tymi projektorami i nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków tego rozwiązania. A sam pomysł uważam za niezwykle elegancki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2580-065107900 1284123127_thumb.jpg

post-2580-039298600 1284123133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Kombinację z bodajże dwoma (a na pewno jednym) lustrami odstawiał kol. Buti; jemu akurat chodziło o uzyskanie większego obrazu, niż pozwalał na to zakres zoom'u.

Edit: Jedno lustro.

Ukryta Zawartość

Edit2: Nie każdy projektor może pracować w pozycji pionowej, wiele maszynek ma wręcz zakaz montażu z większym odchyleniem od poziomu!

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie każdy projektor może pracować w pozycji pionowej, wiele maszynek ma wręcz zakaz montażu z większym odchyleniem od poziomu!

Faktycznie, dzięki za zwrócenie na to uwagę. W instrukcji mojego projektora (DLP) jest napisane:

Place the projector in a horizontal position no greater than 15 degrees off axis.

Być może projektory prezentacyjne są w tej materii bardziej elastyczne.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A i to pewnie nie każdy; przypuszczam iż wręcz projektor musi mieć specjalną konstrukcję, która pozwala na taki pionowy montaż, obojętnie czy to maszynka do kina czy do prezentacji. W sumie to nie wiem jakie jest uzasadnienie konieczności poziomego montażu. Być może nieprawidłowy rozkład ciepła, pomimo wymuszonego wentylatorem (-ami) chłodzenia?

Może właśnie chodzi o ciąg powietrza. Ja bym się też w moim przypadku obawiał trochę o koło barwowe.

Może być, że łożyskowanie jest przeznaczone do konkretnej pozycji pracy, szczególnie przy tak wysokich obrotach.

Edit:

"...Slanting the projector more than ±10°(right and left) or ±15°(front and rear) may cause trouble or explosion of the lamp...."

Chyba jednak chodzi o chłodzenie. Albo żeby się rtęć z lampy nie wylała... ;)

No to można w sumie instalacją wykonać tak jak na schematach. Drugi wariant mógłby być przydatny dla osób, które nie są w stanie otrzymać wystarczająco dużej przekątnej obrazu w danym pomieszczeniu (jak przytoczony przez Ciebie wcześniej forumowicz Buti z forum htdv).

(sorry za jakość schematów, ale wykorzystałem najbardziej zaawansowany program graficzny znany ludzkości, czyli Paint ;)

Ukryta Zawartość

post-2580-079990200 1284214560_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że zależy Ci na schowaniu maszynki? Oczywiście zdajesz sobie sprawę z konieczności zapewnienia skutecznej wentylacji takiej zabudowy? Eleganckim rozwiązaniem jest opuszczana winda dla projektora, ale to nietania zabawka... ;) Gdzieś widziałem fikuśny projekt DIY takiej windy, zapewne na AVSF.

P.S. Buti udzielał się także tutaj...

Rozumiem, że zależy Ci na schowaniu maszynki?

Póki co nie zależy. Tak po prostu kombinuję ;) To, co zobaczyłem w tym hotelu jakoś mnie zainteresowało i zainspirowało.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.