Skocz do zawartości
IGNORED

wybór amplitunera

marekm1690

Rekomendowane odpowiedzi

witam. jestem zainteresowany kupnem amplitunera, a raczej zdecydowany, jednak nie bardzo wiem która firma oraz model będzie najlepszy. wybrałem następujące modele które odpowiadają mi cenowo Yamaha RX-V567 Pioneer VSX-920 Onkyo TX-SR608 Denon AVR-1911 jednak nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i prosił bym o pomoc kogoś bardziej obeznanego ode mnie. z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/71254-wyb%C3%B3r-amplitunera/

witam. jestem zainteresowany kupnem amplitunera, a raczej zdecydowany, jednak nie bardzo wiem która firma oraz model będzie najlepszy. wybrałem następujące modele które odpowiadają mi cenowo Yamaha RX-V567 Pioneer VSX-920 Onkyo TX-SR608 Denon AVR-1911 jednak nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i prosił bym o pomoc kogoś bardziej obeznanego ode mnie. z góry dziękuję za pomoc.

Yamaha RX-V567 to praktycznie RX-V367 z "dodatkami" ... czyli gra równie słabo. Lepiej się zainteresuj modelem RX-V765

Cambridge Audio 340R lub 540R :) Mały,ładny,spory zapas mocy,ładnie gra też w stereo

Te Azur 340R słabo pod wzgl. mocy wypada:

80 Watts RMS per channel, 8 ohms, two channels driven.

50 Watts RMS per channel 8ohms, all 5 channels driven

Yamaha 661/663 ... (nie wykluczone że 765 czy Onkyo 6xx również) oddaje w stereo ~1,5x tyle, a przy 5 kanałach ~1,25x tyle. Przy bi-amp to już zupełnie w stereo zmiata te Azury (Yamaha RX-V661/663 ~140W/kolumnę vs. Azur 340R ~80W/kolumnę)

Kolega Kyle chyba nie słyszał jak gra Cambridge Audio a wat watowi równy nie jest. ;)

Skoro rozmawiamy o mocy to rozmawiamy o mocy. Jeśli Azur ma większy wsp. tłumienia itp. to nie zmienia i tak faktu że mocy jeśli ma mniej to ma jej po prostu mniej. Wat to Wat. A to że wzmacniacz 1000W może grać gorzej od wzmacniacza 100W wiadomo nie od dziś. Ale nie mieszajcie skafandra kosmonauty z majtkami Beaty (czyli mocy z np. zniekształceniami czy wsp. tłumienia).

Skoro rozmawiamy o mocy to rozmawiamy o mocy. Jeśli Azur ma większy wsp. tłumienia itp. to nie zmienia i tak faktu że mocy jeśli ma mniej to ma jej po prostu mniej. Wat to Wat. A to że wzmacniacz 1000W może grać gorzej od wzmacniacza 100W wiadomo nie od dziś. Ale nie mieszajcie skafandra kosmonauty z majtkami Beaty (czyli mocy z np. zniekształceniami czy wsp. tłumienia).

Tak więc sam przyznałeś, że słabszy wzmacniacz może zagrać lepiej od mocniejszego. Po co rozdrabniać się o te 10 wat więcej które prawdopodobnie ma Yamaha. ;)

Tak tak, nikt nie kwestionuje pałera yamahowego.Chodziło mi raczej o połączenie mocy i muzykalności.Wiadomo w kinie tzw "muzykalność" ma małe znaczenie i liczy się efektowny,kinowy łomot.Sam kiedyś zadawałem takie pytanie porównawcze i taką dostałem odpowiedź :

"Porównywałem 540Rv2 z yamahą v661, w kinie domowym zauważalnie lepsza yamaha, a w stereo przy podłączeniu przez DIRECT 6.1 zdecydowanie lepiej 540Rv2 ! Najważniejsze na czym Ci najbardziej zależy ! "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.