Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe monitory do SET 300B

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Od czasu do czasu chciałbym mieć odskocznię od moich Goodmansów i podłączyć do SET-a 300B coś bardziej współczesnego. Dlatego też planuję nabyć drugi zestaw kolumn do mojej 300B.

Przeglądając oferty współcześnie produkowanych kolumn włosy mi się jeżą, patrząc na podawaną przez producentów efektywność takich zestawów.

A jednak ciągnie mnie aby podłączyć czasem do mojej lampki jakiegoś ProAc-a lub Focala.

Macie może jakieś pomysły?

Aha, pomieszczenie 18 m2 ze skosami, na razie słabo wytłumione.

https://www.audiostereo.pl/topic/71365-nowe-monitory-do-set-300b/

87dB,bardzo dobra rytmika,impuls na dole.

Stereofonia(i jej wszystkie składowe:gradacja,rozciągnięcie wszerz,wgłąb...) ograniczona tylko parametrami akustycznymi pomieszczenia,ustawieniem i współpracującymi urządzeniami.

Detaliczność bez kompleksów ale bez hardkoru-jest wszystko i na swoim miejscu.

Potrafią zagrać płynnie,melodyjnie ale zawsze bez cekinów i błyskotek które tylko mamią w pierwszej chwili.

Nie puszczają oka do słuchacza,grają muzykę.

Mogą być?

l'enfant sauvage

bowersowskie matrixy 805.

Ewentualnie jakaś mała podłogówka od Ruarka z lat '90,np.Talisman II.Przeciwny biegun jeśli wziąć pod uwagę charakter brzmienia ale też intrygujące.Do 18m2 w sam raz.

W sumie nosiłem się kiedyś z podobnym zamiarem aby trzymać jednocześnie monitory i podłogówki,pomysł spalił na panewce bo rodzina się powiększa i miejsca coraz mniej.

Jeśli jednak miałbym się na taki dualizm kiedyś zdecydować to w umiarkowanych kwotach byłyby to na pewno dwie wymienione pary.

l'enfant sauvage

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tak próbowałem z Vienna Acoustic Haydn i nie jest tak tragicznie pod względem wysterowania.

Oczywiście nie da się osiągnąć poziomu głośności na koncercie rockowym, nie mniej do spokojnego odsłuchu wystarcza.

Gość chml

(Konto usunięte)

Kiedys sluchalem z moim poprzednim SETem na 300B malych kolumn Triangle Comete. Bardzo ciekawe granie, detalicznosc, przestrzennosc na wysokim poziomie. Meczyly mnie jednak na dluzsza mete. Warto posluchac Triangli, moga sie spodobac.

Optymalnym rozwiązaniem pod 300B mogą być kolumny Audio Note zaczynając od modelu AN-Jsp.Słuchałem również JmLab P.S. 5.1.Monitor Audio ,BC Acoustic.Ale ostatecznie zakończyłem przygodę na Tannoy,ach.Pozdrawiam

U mnie również pozostały po kilku próbach porównawczych Tannoye w tym przypadku z serii Dimension i przyznaję, że można się uzależnić :) Lampa to jeszcze słabsza mocowo od 300B lampa na 2A3 nominalnie specyfikowana na 3,5W mocy, a w pomiarach dająca aż 5W.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Gość jt211

(Konto usunięte)

Dla mnie akurat najlepsze monitory dla 300B to raczej nie nowości i nie łatwe do zdobycia.

Chodzi o Royal Master firmy Reference 3A z lat kiedy była jeszcze to szwajcarska firma.

92dB na 8 omów i zwrotka z jednego elementu , kond na wysokotonówce.

Do dzis nie mogę zapomniec tego dzwięku i sceny.

Mój zestaw 300B (Icon Audio MB25a ) bardzo dobrze współgra z kolumnami Vifa reference VR8.5F. Bardzo dobra stereofonia, przestrzeń, lekko wycofana średnica, przeogromny bas w pełnym paśmie. Można się poczuć jak w centrum jakiegoś koncertu.

Mój zestaw 300B (Icon Audio MB25a ) bardzo dobrze współgra z kolumnami Vifa reference VR8.5F. Bardzo dobra stereofonia, przestrzeń, lekko wycofana średnica, przeogromny bas w pełnym paśmie. Można się poczuć jak w centrum jakiegoś koncertu.

Właśnie jest Zu w promocji-Omen-98db-35-20000/jedyne 999usd.

Te Omeny fajowe z wygladu:)

AN J/Sp wbrew pozorom potrzebuja nieco wiecej pary niz 5-7 W bo Abraxas na 300B ktorego kiedys mialem nie dawal im rady tyle ze on zamiast 8W mial zmierzone max 4W.

Staszek-s ma takie monitory Harpii przeznaczone do 300B pogadaj z nim bo zdaje sie, ze go swierzbilo sprzedac :)

robix

Właśnie jest Zu w promocji-Omen-98db-35-20000/jedyne 999usd.

Tannoy Red LZ III 10" 15W pudło zamknięte, normalny gabaryt, ceny głośników na ebay też do przyjęcia (choć nie za często spotykane)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zu może i fajne, pewnie i fajnie grają (nie słyszałem) ale z tego co pamiętam zbudowany jest na głośnikach Tang-band (nie wiem czy wszystkie ale wysokotonówki na bank) - a Rochu ma gęsią skórkę jak coś jest chińskie :D

Słucham tylko muzyki.

Zu może i fajne, pewnie i fajnie grają (nie słyszałem) ale z tego co pamiętam zbudowany jest na głośnikach Tang-band (nie wiem czy wszystkie ale wysokotonówki na bank) - a Rochu ma gęsią skórkę jak coś jest chińskie :D

A może jakiś szerokopasmowiec , jeśli ma być intrygująco? Ośmielę się wypowiedzieć.

>rochu

Nie sadze, abys chcial druga pare z kolumn wspoloczesnych, jesli nie zagraja lepiej od obecnie posiadanych, bo to nie mialoby sensu. Zapewne wiec myslisz o wspoczesnych, a jednoczesnie takich, z ktorych bedzie sie wydobywal lepszy dzwiek od tego, ktory masz aktualnie.

Ja bym Ci jednak proponowal nie zakladac z gory, ze maja to byc wspolczesne, bo priorytetem dla kazdego z nas jest przede wszystkim jakosc dzwieku i zapewne dla Ciebie rowniez. Proponuje wiec Ci - zreszta jak widze nie tylko ja, jesli idzie o producenta - abys posluchal jednak starych monitorow studyjnych Tannoy-a: Super Red Monitor, Super Gold Monitor..., szczegolnie modeli SRM12X, SGM12X, czyli w tych wiekszych obudowach. Nie wymieniam tych na glosnikach 15-to calowych, bo to juz duze skrzynie. Proponowane, graja z glebszym basem, pelniejszym dzwiekiem, lepiej wypelnionym i w ogole wyzsza kultura niz te same modele glosnikow siedzace rowniez w mniejszych obudowach - juz nie to co powyzej...,chyba, ze wykona sie we wlasnym zakresie obudowy wieksze. Monitory te maja rowniez te zalete, ze sa bardzo latwe do napedzenia z uwagi na 92 dB skutecznosci, a przede wszystkim, ze impedancja spada zaledwie do 6-ciu omow. Ktore ze wspolczesnych kolumn moga legitymowac sie tak malymi spadkami impedancji ? Juz z takim wzmakiem, jak Sun Audio SV2A3 o mocy 3,5 W graja. Uwazam, ze wsrod wspolczesnych monitorow trudno bedzie znalezc dorownujace dzwiekiem starym Tannoy-om..., takie, ktyre napedzi 300B...,a jesli juz, to trudno mi sobie wyobrazic za jaka cene. Poza tym, dzisiaj ludzie szukaja kolumn najczesciej do okreslonego rodzaju muzyki, bo jak w jednej sie sprawdzaja, to juz w innej czesto nie. W przypadku Tannoy-i nie ma zmartwienia, ze to zagraja, a tamto juz nie..., czy plumkanie, czy klasyka, czy inna ciezka , gesta dla glosnikow muzyka..., w kazdej daja sobie rade z latwoscia i graja wybitnie. Jak do tej pory, we wspolczesnych slupkach zawsze cos nie tak, cos przeszkadza, sie znudzi, natomiast te monitory wciaz sa wciagajace, wciaz chce sie ich sluchac i tak juz u mnie od dwoch i pol roku - zadnego, nawet najmniejszego znudzenia jakims aspektem dzwieku.

Zapewne nie bedziesz mogl ich posluchac w swojej okolicy, wiec zapraszam na odsluch i proponuje nie patrzec na odleglosc, bo sadze ze warto ja pokonac. Mysle, ze nabycie tych monitorow dla wielu bedzie oznaczac koniec dalszych poszukiwan.

>rochu

Nie sadze, abys chcial druga pare z kolumn wspoloczesnych, jesli nie zagraja lepiej od obecnie posiadanych, bo to nie mialoby sensu. Zapewne wiec myslisz o wspoczesnych, a jednoczesnie takich, z ktorych bedzie sie wydobywal lepszy dzwiek od tego, ktory masz aktualnie.

Ja bym Ci jednak proponowal nie zakladac z gory, ze maja to byc wspolczesne, bo priorytetem dla kazdego z nas jest przede wszystkim jakosc dzwieku i zapewne dla Ciebie rowniez. Proponuje wiec Ci - zreszta jak widze nie tylko ja, jesli idzie o producenta - abys posluchal jednak starych monitorow studyjnych Tannoy-a: Super Red Monitor, Super Gold Monitor..., szczegolnie modeli SRM12X, SGM12X, czyli w tych wiekszych obudowach. Nie wymieniam tych na glosnikach 15-to calowych, bo to juz duze skrzynie. Proponowane, graja z glebszym basem, pelniejszym dzwiekiem, lepiej wypelnionym i w ogole wyzsza kultura niz te same modele glosnikow siedzace rowniez w mniejszych obudowach - juz nie to co powyzej...,chyba, ze wykona sie we wlasnym zakresie obudowy wieksze. Monitory te maja rowniez te zalete, ze sa bardzo latwe do napedzenia z uwagi na 92 dB skutecznosci, a przede wszystkim, ze impedancja spada zaledwie do 6-ciu omow. Ktore ze wspolczesnych kolumn moga legitymowac sie tak malymi spadkami impedancji ? Juz z takim wzmakiem, jak Sun Audio SV2A3 o mocy 3,5 W graja. Uwazam, ze wsrod wspolczesnych monitorow trudno bedzie znalezc dorownujace dzwiekiem starym Tannoy-om..., takie, ktyre napedzi 300B...,a jesli juz, to trudno mi sobie wyobrazic za jaka cene. Poza tym, dzisiaj ludzie szukaja kolumn najczesciej do okreslonego rodzaju muzyki, bo jak w jednej sie sprawdzaja, to juz w innej czesto nie. W przypadku Tannoy-i nie ma zmartwienia, ze to zagraja, a tamto juz nie..., czy plumkanie, czy klasyka, czy inna ciezka , gesta dla glosnikow muzyka..., w kazdej daja sobie rade z latwoscia i graja wybitnie. Jak do tej pory, we wspolczesnych slupkach zawsze cos nie tak, cos przeszkadza, sie znudzi, natomiast te monitory wciaz sa wciagajace, wciaz chce sie ich sluchac i tak juz u mnie od dwoch i pol roku - zadnego, nawet najmniejszego znudzenia jakims aspektem dzwieku.

Zapewne nie bedziesz mogl ich posluchac w swojej okolicy, wiec zapraszam na odsluch i proponuje nie patrzec na odleglosc, bo sadze ze warto ja pokonac. Mysle, ze nabycie tych monitorow dla wielu bedzie oznaczac koniec dalszych poszukiwan.

To może i moje 5 groszy do tematu. Również jestem żywo zainteresowany zmianą kolumn bo dźwięk Klipsch-a już znam i szukam czegoś innego. Dwa dni temu miałem okazję słuchać kolumn 3way classic. I muszę powiedzieć że jest do doskonała konstrukcja (w subiektywnym odczuciu). Kolumny które mają płaski przebieg impedancji, nie mają jakiejś zadziwiającej skuteczności ale jeśli nie chcesz nagłaśniać imprez spokojnie wystarczą. Kolumny mają bardzo żywiołową średnicę, są szybkie i nie zamulają na basie. Bardzo dobrze się ich słucha. Aczkolwiek w moim odczuciu potrzebują miejsca z tyłu i z boków aby rozwinąć skrzydła. Jestem na tyle zafascynowany brzmieniem, że mam zamiar je sobie zrobić mimo, że mam tylko wzmak na 2A3 ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Lutek,

Kilka konstrukcji Tannoya słyszałem i mam do nich wielka atencję.

Nie mniej, z całym szacunkiem dla Ciebie i Twojej pasji do tej firmy, nie jest to dźwięk szukam do tego konkretnego zestawienia.

Napisano dziś, 00:50

"Lutek,

Kilka konstrukcji Tannoya słyszałem i mam do nich wielka atencję."

Uuuuuu..., to mnie zaskakujesz. Oj..., cos mi sie zdaje, ze sluchales nie tych co trzeba :-)

Lutek, tych co trzeba także słuchałem, nawet jakiś czas temu byłem właścicielem Red Monitorów.

Ukryta Zawartość

Nie mniej ten wątek jest o nowych monitorach, a nie o legendach w audio.

Może warto popytać o Xindaka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...Reference 3A- mysle ze wzgledu na bliska mi filozofie budowy zestawow prawie bez zwrotnicy sa naprawde warte uwagi...czy ktos spotakal sie z ty dzwiekiem..?

http://www.reference3a.com/

http://www.6moons.com/audioreviews/dulcet/dulcet.html

http://www.stereophile.com/standloudspeakers/1203reference3a/

http://www.moon-audio.com/Reference3A.htm

post-15075-052627000 1285447109_thumb.jpg

Gość rochu

(Konto usunięte)

aropi,

Słuchałeś tych Klipsh-ów?

Poważnie biorę je pod uwagę nie mniej nigdzie nie mogę znaleźć miarodajnej recenzji czy choćby informacji na ich temat. Natomiast kilkakrotne próby zobaczenia ich na własne oczy w Krakowie w jedynym mi znanym miejscu gdzie podobno występują (czyli na ul. Mogilskiej 88) zakończyło się za każdym razem pocałowaniem klamki.

aropi,

Słuchałeś tych Klipsh-ów?

Poważnie biorę je pod uwagę nie mniej nigdzie nie mogę znaleźć miarodajnej recenzji czy choćby informacji na ich temat. Natomiast kilkakrotne próby zobaczenia ich na własne oczy w Krakowie w jedynym mi znanym miejscu gdzie podobno występują (czyli na ul. Mogilskiej 88) zakończyło się za każdym razem pocałowaniem klamki.

Ze 2 miesiąca temu zupełnie przypadkiem trafiłem w Kielcach w jakimś sklepiku na podstawki RB-61 no i grało to jak dla mnie z nieziemskim wykopem.Natomiast co do reszty to trudno ocenić, bo sklepik mały i słuchanie było "na tzw sklepie". Planuję też spróbować Klipsche z Bewitchem na 2A3 (znanym Ci ;-)) ) ale to chyba koniec listopada - grudzień. Będę za 2 tygodnie w tamtych okolicach to spróbuję pogadać z facetem na temat posłuchania. Natomiast gdzieś spotkałem w necie na temat podłogówek RF-62. Ale faktycznie trudno o miarodajną recenzję - czytałem coś na niemieckojęzycznych forach i stąd moje zainteresowanie Klipschem.

rochu >>> Te Klipche raczej Ci nie podpasuja bo po tych wszystkich kolumnach ktore miales lub sluchales to zabawki.

Mialem model RB-51 ,ladnie wykonane i zapakowane, maskownice na magnesy (super wygodne),fajna srednica i bas ale gora...tu pewnie kazdy kto nie sluchal bedzie zdziwiony tym co napisze ,bo mimo tuby wykladniczej wysokie tony sa poprostu ,,grzeczne,, i jest ich malo nie najlepszej rozdzielczosci.

Gralem na nich z Linnem Classikiem i z pewnoscia nalozyly sie cechy obu urzadzen ale nie zmienia to faktu iz sa to ,,ciemne,, glosniki.

Za cene ktora trzeba zaplacic nie sa takie zle ale moim zdaniem daleko im do jakosci dzwieku akceptowalnej dla osoby tak doswiadczonej jak Ty.

robix

...Reference 3A- mysle ze wzgledu na bliska mi filozofie budowy zestawow prawie bez zwrotnicy sa naprawde warte uwagi...czy ktos spotakal sie z ty dzwiekiem..?

A i owszem, sluchalem - Reference 3A de Capo, sluchalem co prawda na dosc silnym wzmaku na KT-88, ale jest szansa ze 300B tez je pociagnie.

W salonie dzwiek bardzo mi sie podobal - szczegolowy, zywiolowy, szybki, momentami ostrawy, powiedzialbym ze nosil cechy dzwieku estradowego. Niestety, dosc silnie dmuchaja bass-refleksem, wiec u mnie w domu nie zagraly (pomieszczenie 18m2, ok 70 cm od sciany).

One lubia miec duzo miejsca wokol siebie, mysle ze ze 2m to niezbedne minimum.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.