Jump to content
IGNORED

Szybkie pytanie

5z0p3n

Recommended Posts

Mam telewizor Panasonic 37X10Y pytanie czy wystarczy bym z laptopa wyszedl HDMI do telewizora z telewizora do amplitunera kablem optycznym? Chodzi mi o to czy dzwiek multikanalowy wysylany przez laptopa trafi w ten spsoob do amplitunera? Czy jednak z laptopa trzeba wyjsc SPDIF. Pytam bo nie wiem czy wybiore laptopa z takim wyjsciem.

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też się nad tym zastanawiałem.Problemem może być telewizor i czy ma coś w stylu passthrough dla dźwięku.Na pewno jak wypuścisz z laptopa poprzez hdmi format dźwięku HD (np dts hd master) to potem optyk i tak Ci nie przepuści tego (albo tv zredukuje).Dla optycznego chyba maks. to jest 1,5 Mbit/sek czyli Dolby Digital EX i DTS-ES

Hidden Content

szczerze nie zalezy mi na tym aby dzwiek pozostal wysokiej jakosci chodzi tylko o to by byl 5.1 wiec generowanie w dol jak najbardziej moglo by byc. Ciekawe czy jest to opisane w instrukcji musze do niej zajrzec.

Hidden Content

znalzlem takie cos w instrukcji:

" Wybor SPDIF:

Wybor ustawien poczatkowych dla cyfrowego sygnalu wyjsciowego audio z gniazda DIGITAL AUDIO OUT (Auto/PCM)

Auto: omowione co jest

PCM: omowione co to jest

*tylko tryb DVB

Mozliwe jest wiec ze on uruchamia tylko podczas sygnalu cufrowego telewizji naziemnej? Ktorego zreszta u nas nie ma dalej? Wiec wychodzi na to ze na dzien dzisiejszy zlacze to jest kompletnie nie przydatne? Mozliwe to jest?

Z kolei w ustawieniach HDMI jest informacja:

"wejscie sygnalu audio: 2-kanałowy, liniowy PCM (czestotliwosc probkowania.....)"

przecinek wedluig mnie swiadczy o tym ze sa do dyspozycji 2 tryby wejscia. Skoro moj PCM ma byc 5.1 kanalowy to co sie z nim stanie? Juz nic nie lapie

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.