Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-717 Mark2

berd4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich jestem milosnikiem Pioneera z przed lat,dopiero teraz zaczynam przygode z ta firma bardzo podoba mi sie wizualnie.Posiadam wzmacniacz A-602R i mam okazje zmienic na A-717 Mark 2. czytalem pare opini na temat 717-stki i zgupialem jedni pisza ze dobry inni ze taki sobie a jeszcze inni ze slabiutki jutro musze podjac decyzje prosze o fachowa opinie jestem amatorem i nie mialem do czynienia z innymi wzmacniaczami poza moim obecnym ktory na moje ucho gra nawet niezle,czy bedzie roznica w brzmieniu posiadam kolumny Pioneera CS-997 mam okazje kupic go za 700zl jeszcze raz prosze o wyczerpujaca podpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/71627-pioneer-a-717-mark2/

Miałem 705R i był to ciekawy egzemplarz chociaż dźwięk niestety jak to w pioneerach nie był naturalny tylko, ala dyskoteka (brak średnich tonów). Wydaje mi się, że chyba 705r to wyższy model od tego 717, ale ręi sobie nie dam obciąć.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

705 R wyższy od 717 - dobre:D 705 R to po prostu wzmacniacz dużo nowszy od 717. 717 to drugi od góry model z 1989 roku. Akcje firmy stały wtedy dużo wyżej tym niemniej te wzmacniacze dobrze grają tylko z bardzo jasnymi kolumnami. Inaczej mulą.

Wyższy, gdyż 705r to kilka er dalej następca tego wzmacniacza.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A jaki mają kolor? Hehehe. Myślę, że jako, że posiadasz te kolumny od jakiegoś czasu to chyba najlepiej wiesz czy są jasne, a swoją drogą to jak nowo zakupiony wzmacniacz Ci się nie spodoba to bez najmniejszego problemu możesz go sprzedać. Ja bym na Twoim miejscu czatował na Marantza PM66SE KI bo to naprawdę rewelacyjny wzmacniacz.

Zamienil stryjek siekierke na kijek.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dokładnie, hehe.

dokladnie:)kupilem na allegro zadzwonilem i zwrocilem koszty aukcji ale gosc byl zly i na innej aukcji wychaczylem A-717Mark 2 za 651zl oto link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten juz powinien byc lepszy, napisz cos jak przyjdzie :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wyższy, gdyż 705r to kilka er dalej następca tego wzmacniacza.

Ludzie kiedy Wy przestaniecie pisać bzdury na forum? Nie wyższy a nowszy i znacznie tańszy - w Polsce kosztował ca 2kzł. Model A 717 zaś ok 800 USD czyli 1.600 DM. Można to łatwo sprawdzić. Warto jednak wziąć pod uwagę kursy walut. Zawsze będę uważał że tylko kilka wzmacniaczy zintegrowanych Pioneera zasługuje na uwagę: A 88x, A 91D, A 07 i A 09. Wzmacniaczy z lat 70-tych nie biorę pod uwagę ponieważ mało który jest na oryginalnych częściach.

discomaniac71 rozumiem, że Twoje zdanie jest jedyne słuszne? Nie możesz pisać o wszystkich Pioneerach bo nie słyszałeś wszystkich (chyba). Nie jedna osoba już chwaliła 705R, 717 pewnie też, warto by było jest skonfrontować.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oczywiście że nie jest. 705R w cenie 2.000 PLN nie był zła alternatywa. 717 zaś to był kiepski wybór za 800 USD czyli ok 1.600 DM. Generalnie tylko nieliczne wzmacniacze Pioneera trzymały poziom. A 09 owszem i to nawet jak na swoją dość wysoką cenę - ok 12.000 PLN. Chodziło mi raczej o to że 705R nie jest wyższym modelem od 717. I tyle. Nowszy nie znaczy wyższy.

Odebralem paczke,rozpakowalem i milo zaskoczylem:)A717 Mark 2 w idealnym stanie wizualnym,odnioslem wrazenie jakbym zakupil sprzet z salonu,podlaczylem do kolumn i zrozumialem ze jest zdecydowanie mocniejszy i dynamiczniejszy od mojego poprzednika,bas mieciutki i gleboki jestem naprawde zadowolony bo czuje ze zrobilem malutki krok do przodu ale juz sie zastanawiam nad wyzszymi modelemi A838 czy A868 fajnie byloby takie przetestowac:)tylko gdzie takie dostac,moze ktos sie orientuje?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A 838 prawie nie jest obecny na polskim rynku. To dość dziwny wzmacniacz z wejściami AV. Wyższe modele niewiele różnią się od serii 7xx. Nie ma sensu kupować. Za to warto zamienić A 717mkII na A 88x. Inna klasa.

discomaniac71 moglbys cos wiecej napisac na temat A-88X,wiem tylko ze jest 1985r.czy mozesz opisac swoje wrazenia z odsluchu?czy jest to seria Elite?jaka byla cena tego modelu?moje spostrzezenie-szkoda ze nie wyglada rownie atrakcyjnie jak 717stka.

• 6 miesięcy później...

Hmm ciekawe opinie co do A-717. Niedawno wymieniłem mojego A-656 właśnie na 717 i mogę tylko powiedzieć że ten wzmacniacz to pierwsza liga. Do wzmacniacza podpięte TONSIL MAESTRO 180 czyli dość jasne kolumny, dzięki temu mam głęboki-mięciutki-soczysty bas i bardzo wyraźną górę. Chętnie porównałbym A-88x z moim A-717 jestem ciekaw czy faktycznie jest taki świetny.

W każdym razie POLECAM!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A 88x to inna szkoła dźwięku. Bardzo dobry wzmacniacz wart swojej ceny. Jest neutralnie w kierunku jasności z potężnym wykopem i świetną sceną. Wykonaniem deklasuje wszystkie w/w z wyjątkiem A 07 i A 09 oraz A 91D. Brzmi zupełnie inaczej.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kiedyś czytając to forum wyrobiłem sobie złą opinię o Pioneerach między innymi a-717, że to muły mają misiowaty bas i takie tam, długo ich unikałem.

Skupiałem się na wychwalanych Yamahach czy Denonach. Jakże byłem zdziwiony kiedy wreszcie trafiłem A717. Wzmacniacz owszem nie gra jakoś super jasno.

Ale co z tego? Jak ktoś ma jasne kolumny to zgra się to super. Mimo, że ciemniej to nie gubi szczegółów, scena naprawdę niezła a bas podobny do denona pma900V.

Za to taka Ax900 to świetny wzmacniacz, ale najjaśniejszy chyba jaki miałem, jasne kolumny do tego i robi się brzmienie estradowe.

Myślę, że wszystko trzeba do siebie dopasować, w jednym zestawie dany klocek zagra w innym nie, takie osądy od razu to chyba przesada.

Jak zawsze kiedy jest temat o wzmacniaczach Pioneera, czytam posty discomaniaka i stwierdzam, że moje odczucia są zupełnie inne ;)

Disco, szanuję Twoje zdanie, ale naprawdę nie wiem czego chcesz od tego biednego 717. Wzmacniacz faktycznie gra dość "ciemno", więc warto go zestawiać z kolumnami w miarę jasnymi, ale czy to wada? Gra on od niedawna u mnie i nic mu nie mogę dźwiękowo zarzucić. Ma świetny, sprężysty i głęboki bas, jest dynamiczny i muzyka z niego po prostu żyje. Średnica i góra nie są jasne, ale też nie są wycofane, a ich detaliczność jest na naprawdę wysokim poziomie, nic w tym dźwięku nie ginie, niczego tam nie brakuje.

stare pionki sa ok,graja miekko cieplo,napewno nie jest to mulenie,jak podepniesz dobre kolumny i cd to zagra bardzo dobrze ciezko sie do czegos przyczepic,jak podlaczysz altusy bedziesz mial grzmota na dyskoteki powera im nie brakuje

• 2 tygodnie później...

Witam!! Pierwszy post :D

Od dawna się zbierałem żeby coś tu napisać, bo od dawna to forum jest moją lekturą, a słowa discomaniaca figurują u mnie jako cytaty :) No więc od razu powiem, że jestem mega fanem marki pioneer i jako biedny student staram się jak mogę i na razie mam a-66x + f-550rds/f-99x a za CD służy mi wiernie PD-9300. Porównywałem kiedyś a-88x z a-717 i tak jak powiedział disco to zupełnie inna bajka. Jeśli uważasz, że a-717 jest dynamiczny to ja mogę powiedzieć, że a-88x sprawia, że membrany są 2 razy lżejsze ;) Również szczegółowość jest zaskakująca, bo serie referencyjne w porównaniu z serią Digital stały się takimi ciepłymi kluchami. Mam do ożenki trochę sprzętu pioneera. Jeśli jesteś zainteresowany to mam do puszczenia 2x srebrne a-88x.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Diskomaniak- sory, spieraliśmy się tyle razy, ale taka wiocha to juz przesada. Idźcie z tą prywata na bocznicę albo na priva.

Było oczywiste że się odezwiesz, temat dotyczy Twojego "gęstego" high-endu;-) Buhahaha.

Pioneer A-88x był jedynym wzmakiem który w jakikolwiek sposób mógł konkurować z Sansui AU-G 99x. A to naprawdę dobrze o nim świadczy. Późniejsze wzmacniacze Pioneera to przy nim muły. Miękko gra także A-91 D. Co ciekawe A 07 i A 09 różnią się dość między sobą. Podobnie jak odtwarzacz PD-77 mocno odstawał od reszty i był klasyfikowany zdecydowanie niżej niż PD-75 od którego PD-77 był też tańszy. Ale mówimy teraz o klockach za które można było kupić kilka egzemplarzy A-717mkII.

Discomaniac

Sorry ale mam takie małe ciut złośliwe pytanko,jeżeli faktycznie słuchałeś większość sprzętu z okresu kilkunastu lat(bo tak wynika z Twoich wypowiedzi),to masz na temat ich brzmienia jakieś notatki czy też masz tak fenomenalną pamięć i wszystko dokładnie pamiętasz , tzn konkretnie jak grał poszczególny klocek?

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.